Ολoκληρώθηκε η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών έπειτα από 8 ώρες
Ολοκληρώθηκε έπειτα από πολύωρες διαβουλεύσεις το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Το ανακοινωθέν υπέγραψαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι. Ενώ, νωρίτερα αποχώρησαν ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων.
Ολοκληρώθηκε έπειτα από πολύωρες διαβουλεύσεις το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Το ανακοινωθέν υπέγραψαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι. Ενώ, νωρίτερα αποχώρησαν ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων.
Αν και ο αρχικός στόχος της συνάντησης ήταν να εξεταστεί η κατάσταση του προσφυγικού, με βάση τα επίσημα στοιχεία που παρέδωσε ο πρωθυπουργός στους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς, η συζήτηση ξέφυγε για ακόμα μια φορά από τα πλαίσια που -αρχικά- είχαν συμφωνηθεί.
Ο πρωθυπουργός αφού αρχικά ενέδωσε στις αντιπαραθέσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, στη συνέχεια ζήτησε συναίνεση πριν την κρίσιμη συσκεψη της Δευτέρας.
Αν και ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης διαφώνησε ως προς το θέμα των κλειστών κέντρων κράτησης με τον πρωθυπουργό, αργότερα πηγές της ΝΔ σημείωσαν ότι ο πρωθυπουργός αποδέχτηκε αρκετές από τις πάγιες θέσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη, με αποτέλεσμα να βρεθούν κοινά σημεία.
Δριμεία κριτική στις κυβερνητικές αποφάσεις άσκησε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κα Φώφη Γεννηματά, όσο αφορά τις δηλώσεις περί μόνιμης εγκατάστασης περισσότερων από 50.000 προσφύγων στην Ελλάδα, λέγοντας: “Τι εννοείς παρερμηνεύθηκαν; Περίμενα τουλάχιστον να πείτε ότι είναι λάθος, όχι ότι παρερμηνεύθηκαν οι δηλώσεις για 50.000- 100.000- 150.000. Δεν μπορεί να σχεδιάσει τίποτε η κυβέρνηση; Δεν έχετε σχέδιο και αποφασιστικότητα για να μην εγκλωβιστούν εδώ οι πρόσφυγες και μετανάστες. Δείτε τι γίνεται στην πλατεία Βικτωρίας. Αυτή είναι αλληλεγγύη; Και το θέμα της αλληλεγγύης και το δικαίωμα στην ασφάλεια αφορά τα νησιά, αλλά και την ηπειρωτική χώρα”, είπε η κα Γεννηματά στον κ. Τσίπρα.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνος Καμμένος, επεσήμανε τη δημιουργία κοινού μετώπου, προτού ο πρωθυπουργός μεταβεί στην κρίσιμη σύσκεψη της Δευτέρας και ευχαρίστησε όλους τους επικεφαλής των πολιτικών κομμάτων, που έδωσαν το παρών στη συνάντηση.
Ο κ. Καμμένος χαρακτήρισε ιδιαιτέρως σημαντικό το γεγονός ότι “ο ελληνικός λαός, ο οποίος έχει υποστεί τη μεγαλύτερη πίεση από την προσφυγική κρίση, έρχεται στις Βρυξέλλες με μία κοινή γραμμή, ζητώντας να εφαρμοστούν οι συμφωνίες”.
Ο πρόεδρος του Ποταμιού, κ. Θεοδωράκης, είπε: “Μετά κόπων και βασάνων, χαράχτηκε μια μίνι κοινή γραμμή. Προστασία στους πρόσφυγες, επιστροφή των παράτυπων στις χώρες τους και προστασία των κατοίκων που διαμένουν στα νησιά”.
Ο Κ. Κουτσούμπας αποχώρησε αρκετά νωρίς από τη συνάντηση, κάνοντας την εξής δήλωση: “Είναι γνωστές οι θέσεις του ΚΚΕ, τις καταθέσαμε στον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς. Δεν υπήρχε άλλος λόγος παραμονής του ΚΚΕ στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών”.
Τέλος, ο κ. Λεβέντης χαρακτήρισε “φιάσκο” τη συνάντηση, επειδή δεν θα γινόταν αναφορά στο οικονομικό. Χαρακτηριστικά είπε: “ο ελληνικός λαός πεινάει και εμείς συζητούμε το προσφυγικό” και αποχώρησε, αρνούμενος να υπογράψει το ανακοινωθέν.