ΕΡΓΑΣΙΑ

ΟΠΕΚΑ: Τα αναπηρικά επιδόματα δεν κόβονται

Δεν κόβονται τα αναπηρικά επιδόματα, ξεκαθαρίζει σε ανακοίνωσή της, η Διοίκηση του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), επισημαίνοντας ότι όχι μόνο δεν κόβονται οι κρατικές δαπάνες για την Πρόνοια

Δημοσιεύθηκε

/

Δεν κόβονται τα αναπηρικά επιδόματα, ξεκαθαρίζει σε ανακοίνωσή της, η Διοίκηση του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), επισημαίνοντας ότι όχι μόνο δεν κόβονται οι κρατικές δαπάνες για την Πρόνοια

, αλλά αντίθετα έχουν αυξηθεί σημαντικά, από 780 εκατ. ευρώ το 2015, σε πάνω από 1,5 δις ευρώ το 2017. Μάλιστα σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα ξεπεράσουν τα 2,5 δις το 2019.

Όπως αναφέρει ο ΟΠΕΚΑ, σεβόμενος τους αγώνες των ατόμων με αναπηρία, ο Διοικητής του ΟΠΕΚΑ, Στυλιανός Πλιάκης, δέχτηκε σήμερα στο γραφείο του αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων, η οποία πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στον Οργανισμό.

Υπενθυμίζεται πως ο Οργανισμός συστάθηκε πριν 8 ημέρες, στις 22 Φεβρουαρίου με τον ν. 4520/2018, ώστε να αποτελέσει βασικό πυλώνα του κράτους Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με αποστολή να στηρίξει την οικογένεια, τα άτομα με αναπηρία, τους ανασφάλιστους υπερήλικες και άλλες ευπαθείς ομάδες.

Όπως έγινε γνωστό από τον Οργανισμό, ο κ. Πλιάκης είχε πολύωρη συζήτηση με εκπροσώπους της Συντονιστικής Επιτροπής τονίζοντας επανειλημμένα και προς όλους ότι δεν πρόκειται να κοπεί κανένα προνοιακό επίδομα αναπηρίας. Σκοπός της πιλοτικής διαδικασίας είναι τα άτομα με αναπηρία να λαμβάνουν πλέον από μια, ενιαία αρχή τα επιδόματά τους σε σταθερή ημερομηνία που θα είναι γνωστή σε όλους και με απόλυτη διαφάνεια, με ηλεκτρονικές αιτήσεις και αδιάβλητες διαδικασίες.

Όπως έχει ήδη επισημανθεί, η πιλοτική διαδικασία απονομής προνοιακών επιδομάτων για άτομα με αναπηρία περιλαμβάνει ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης μέσω ειδικής πλατφόρμας, δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου αναπηρίας από τον θεράποντα γιατρό του ανάπηρου, συμπλήρωση εισηγητικού, παραπομπή του στα ΚΕΠΑ, αξιολόγηση και εκτίμηση της αναπηρίας από τριμελή Υγειονομική Επιτροπή, συμπλήρωση ερωτηματολογίου από ιατρό με εξειδίκευση ή εμπειρία σε εργασιακά θέματα, για τις καθημερινές δραστηριότητες του ατόμου. Ο κ. Πλιάκης επανέλαβε πως το ερωτηματολόγιο δεν επηρεάζει την κρίση και την απόφαση της υγειονομικής επιτροπής ως προς την χορήγηση του επιδόματος.

{loadmodule mod_custom,ARTICLE 3X3}

«Ο ΟΠΕΚΑ, τόσο οι εργαζόμενοι του όσο και η Διοίκηση, γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματα του χώρου και με ευαισθησία και ανθρωπιά θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να εξυπηρετήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα άτομα με αναπηρία. Τα αναπηρικά επιδόματα δεν κόβονται και η διαδικασία απονομής τους δεν αλλάζει, πλην της πλήρους ψηφιοποίησής της, πράγμα που θα διευκολύνει τα μέγιστα πρωτίστως τους ίδιους τους αναπήρους», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Διοικητής.

Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΑ, προς αποφυγή παρερμηνειών, επισημαίνονται τα εξής :

Διαφήμιση

η Διοίκηση και οι υπάλληλοι του ΟΠΕΚΑ είναι έτοιμοι να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις του πιλοτικού προγράμματος για τον ηλεκτρονικό φάκελο αναπηρίας, το οποίο έχει μπει σε τροχιά όπως προβλέπει ο νόμος.

Τα προνοιακά αναπηρικά επιδόματα δεν είχαν, ούτε προβλέπεται να αποκτήσουν εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια.

Τέλος, η Διοίκηση του Ταμείου αναφέρει ότι οι αιτιάσεις περί περικοπής των κρατικών δαπανών για την Πρόνοια μόνο ως παραπληροφόρηση μπορούν να εκληφθούν, την στιγμή που όχι μόνο δεν έχουν μειωθεί αλλά το αντίθετο έχουν σημαντικά αυξηθεί : από 780 εκ. το 2015, ξεπέρασαν το 1,5 δις. το 2017 και θα ξεπεράσουν τα 2,5 δις. το 2019.

{loadmoduleid 629} {loadmoduleid 620}

Δώστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑΡΕΣΟΥΝ

Exit mobile version