Connect with us

Δημοσιεύθηκε

/

Νέα μέτρα πάνω από 4 δισ. ευρώ θα πάρει η κυβέρνηση μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει η ανάλυση του προσχεδίου του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στην Βουλή.

Τα νούμερα είναι σαφή και φανερώνουν πως τόσα χρειάζονται για να κλείσει ο προϋπολογισμός της επόμενης χρονιάς. Παρά την αύξηση των φόρων και την μείωση των Δημόσιων Δαπανών, για το επόμενο έτος προβλέπεται ύφεση 1,3% του ΑΕΠ και αύξηση της ανεργίας στο 25,8%. Αν και τα στοιχεία αναμένεται να αλλάξουν πριν την ψήφιση του τελικού προϋπολογισμού, παραμένει σταθερός ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος στο 0,5% που προβλέπει το μνημόνιο.

Έρχονται «ψαλίδια» στις δαπάνες του Δημοσίου

Το 1,8 δισ. ευρώ από αυτές τις περικοπές, θα έρθουν με την μείωση των δαπανών. Σε αυτό το σημείο, υπάρχει μία μεγάλη σειρά από «ψαλίδια», με πρώτο της μείωσης κατά 400 εκατ. ευρώ των αμυντικών δαπανών και κατά 50% της μείωσης του επιδόματος θέρμανσης (-105 εκατ. ευρώ). Η πιο επώδυνες περικοπές, θα έρθουν στην συνταξιοδοτική δαπάνη, καθώς η δαπάνη του Δημοσίου για την στήριξη των Ασφαλιστικών Ταμείων προϋπολογίζεται μόνο στα 987,3 εκατ. ευρώ.

Προτεραιότητα η αύξηση των εσόδων και η είσπραξη οφειλών

Τα μέτρα για την αύξηση των εσόδων της επόμενης χρονιάς υπολογίζονται κοντά στα 2,5 δισ. ευρώ. Πρώτος ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) που ανεβαίνει στα 1,4 δισ. ευρώ, την εισφορά αλληλεγγύης αυξημένη κατά 300 εκατ. ευρώ και την αύξηση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις κατά 360 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών «Η κυβέρνηση μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά της έσπευσε να ολοκληρώσει το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού λαμβάνοντας υπόψη τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες και τις πολιτικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Σε αυτές τις συνθήκες έγινε προσπάθεια να αξιοποιηθεί ο δημοσιονομικός χώρος που εξασφαλίστηκε μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις με τους δανειστές».

Σύμφωνα με το υπουργείο, στο προσχέδιο αποτυπώνεται η σειρά των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης «για κοινωνική δικαιοσύνη και δημοσιονομική υπευθυνότητα».

Το οικονομικό επιτελείο, τονίζει πως από την κυβέρνηση έγινε «προσπάθεια να εξαντληθεί κάθε περιθώριο στήριξης των οικονομικά ευάλωτων νοικοκυριών που έχουν πληγεί από την κρίση, εξασφαλίζοντας ωστόσο τη δημοσιονομική σταθερότητα». Όμως με του φόρους να ανεβαίνουν και τους μισθούς και τις συντάξεις να ακολουθούν μία σταθερά πτωτική πορεία, τα περιθώρια του ελληνικού λαού να υπομείνει περισσότερο μνημόνιο εξαντλούνται.

Διαφήμιση

Για το επόμενο έτος, «ο Προϋπολογισμός της Γενικής Κυβέρνησης προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 894 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 0,5% του ΑΕΠ. Το αποτέλεσμα αυτό είναι συμβατό με την προγραμματική συμφωνία με τους εταίρους, όπως προβλέπεται στο νομοθετικό πλαίσιο (ν. 4336/15) που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων. Στον Προϋπολογισμό του 2016 περιλαμβάνονται παρεμβάσεις με κυριότερες αυτές στη φορολογική πολιτική και στην κοινωνική ασφάλιση».

Τον επόμενο χρόνο θα βρεθούν στο δρόμο των ελλήνων πολιτών, μία σειρά από μεταρρυθμίσεις, από τις οποίες το υπουργείο ξεχωρίζει για την φορολογική πολιτική και την κοινωνική ασφάλιση, τις ακόλουθες.

Οι παρεμβάσεις στη φορολογική πολιτική:

– στην αναμόρφωση του κώδικα ΦΠΑ,

– στην αναμόρφωση των συντελεστών της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης,

– στην αύξηση των συντελεστών στο φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων,

– στην αύξηση προκαταβολής του φόρου εισοδήματος στους ελεύθερους επαγγελματίες,

– στην αύξηση συντελεστών φορολόγησης εισοδήματος από ενοίκια και

– στην επέκταση της συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου στο 30% των κερδών του ΟΠΑΠ από παιχνιδομηχανές.

Οι παρεμβάσεις στην κοινωνική ασφάλιση:

Διαφήμιση

– στην εξοικονόμηση από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση στο Δημόσιο και στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης,

– στις εισφορές και λοιπές παροχές στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης μέσω της επιβολής και αύξησης της εισφοράς για την υγειονομική περίθαλψη των συνταξιούχων και

– στην προσαρμογή του συντελεστή για την παροχή εφάπαξ.

Όλες αυτές οι παρεμβάσεις, θα γίνουν μέσα στο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον και τα στενά περιθώρια ευελιξίας που υπάρχουν στην δημοσιονομική πολιτική. Από την πλευρά της κυβέρνησης έγιναν μία σειρά από κινήσεις για την εξασφάλιση πρόσθετων πόρων για την κοινωνική προστασία και την οικονομική δραστηριότητα.

Αυξήθηκε το ανώτατο όριο δαπανών των νοσοκομείων κατά περίπου 150 εκ. ευρώ για το 2015.

Προβλέφθηκαν δαπάνες για την ανακούφιση των οικονομικά ασθενέστερων (περίπου 100 εκ.) που θα χρηματοδοτήσουν δράσεις για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Τέλος, προβλέπονται αυξημένες οι δαπάνες του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 50 εκ. ευρώ για την ενίσχυση της απασχόλησης και της ανάπτυξης

{loadmoduleid 629} {loadmoduleid 620}

Διαφήμιση

GHOSTFILM MEDIA PRODUCTION

Εταιρικά Βίντεο

VIRAL NEWS

Η Μπαρτσελόνα έκλεισε τη συμφωνία χρηματοδότησης του «Espai Barca» Η Μπαρτσελόνα έκλεισε τη συμφωνία χρηματοδότησης του «Espai Barca»
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ2 μήνες πριν

Η Μπαρτσελόνα έκλεισε τη συμφωνία χρηματοδότησης του «Espai Barca»

To σχέδιο προβλέπει 20 επενδυτές με 1,450 δισ. ευρώ, ποσό που καλύπτει το κόστος των εργασιών του σχεδίου

Λισαβόνα: Ακτιβιστές μάζεψαν 650.000 αποτσίγαρα και τα στοίβαξαν σε πλατεία Λισαβόνα: Ακτιβιστές μάζεψαν 650.000 αποτσίγαρα και τα στοίβαξαν σε πλατεία
ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 μήνες πριν

Λισαβόνα: Ακτιβιστές μάζεψαν 650.000 αποτσίγαρα και τα στοίβαξαν σε πλατεία

Ακτιβιστές για την προστασία του περιβάλλοντος συνέλεξαν περίπου 650.000 αποτσίγαρα και τα στοίβαξαν την Κυριακή σε μια πλατεία, στο κέντρο...

Ο αθλητής Franz Müllner τράβηξε ένα τρένο 81 τόνων για δέκα μέτρα και 60 εκατοστά σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ. Ο αθλητής Franz Müllner τράβηξε ένα τρένο 81 τόνων για δέκα μέτρα και 60 εκατοστά σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ.
ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 μήνες πριν

Franz Müllner: Τράβηξε τρένο 81 τόνων για δέκα μέτρα

Ο αθλητής Franz Müllner τράβηξε ένα τρένο 81 τόνων για δέκα μέτρα και 60 εκατοστά σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ

Η Χάρις Αλεξίου βρέθηκε καλεσμένη στο «Στούντιο 4» Η Χάρις Αλεξίου βρέθηκε καλεσμένη στο «Στούντιο 4»
YOUTUBE2 μήνες πριν

Η Χάρις Αλεξίου στον καναπέ του «Στούντιο 4»

Η Χάρις Αλεξίου βρέθηκε καλεσμένη στο «Στούντιο 4» και μίλησε για την πορεία της στο τραγούδι, την οικογένειά της και...

Ο αισθησιακός χορός της Heidi Klum, που αναστάτωσε τους θαυμαστές της στο Instagram Ο αισθησιακός χορός της Heidi Klum, που αναστάτωσε τους θαυμαστές της στο Instagram
SOCIAL NEWS2 μήνες πριν

Heidi Klum: Το supermodel έβαλε “φωτιά” στο Instagram τον αισθησιακό χορό του

Ο αισθησιακός χορός της Heidi Klum, που αναστάτωσε τους θαυμαστές της στο Instagram. Δείτε την ανάρτηση του supermodel

Διαφήμιση

ΑΡΕΣΟΥΝ