Πλησιάζει η εποχή που θα πωλούνται οι σκέψεις μας
Μέχρι πρόσφατα η ύπαρξη τους περιοριζόταν στα βιβλία και τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Όμως η αλματώδης εξέλιξη της τεχνολογίας τα έκανε πραγματικότητα.
Μέχρι πρόσφατα η ύπαρξη τους περιοριζόταν στα βιβλία και τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Όμως η αλματώδης εξέλιξη της τεχνολογίας τα έκανε πραγματικότητα.
Τα εμφυτεύματα που τοποθετούνται στον ανθρώπινο εγκέφαλο είναι εδώ και σύμφωνα με τους δημιουργούς τους έχουν αποκλειστικό στόχο να βοηθήσουν άτομα που αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά νευρολογικά προβλήματα να κάνουν κάποιες κινήσεις ή να επικοινωνήσουν με το περιβάλλον τους.
Τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει κατά καιρούς την εμφάνιση τους διάφορων ειδών τέτοια εμφυτεύματα αλλά η ύπαρξη τους έγινε ευρύτερα γνωστή όταν αποφάσισε να ασχοληθεί μαζί του ο πολυπράγμων Αμερικανός μεγιστάνας Ελον Μασκ. Ο ιδιοκτήτης της μεγαλύτερης εταιρείας ηλεκτρικών αυτοκινήτων στον κόσμο και της μεγαλύτερης ιδιωτικής διαστημικής εταιρείας στον κόσμο δημιούργησε την Neuralink, μια εταιρεία που αναπτύσσει εγκεφαλικά εμφυτεύματα.
Ο Μασκ έχει δηλώσει ότι στόχος της εταιρείας είναι να αναπτύξει τεχνολογίες (εμφυτεύματα) που θα συνδέουν τον ανθρώπινο εγκέφαλο με υπολογιστές. Προς το παρόν αναφέρει ότι τα εμφυτεύματα που θα κατασκευάζει η εταιρεία θα αφορούν την θεραπεία ασθενών αλλά κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει καθώς η τεχνολογία αυτή θα εξελίσσεται τι είδους νέες εφαρμογές θα υπάρξουν.
Υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν πώς ανεξάρτητα από τις προθέσεις των δημιουργών τους τα εγκεφαλικά εμφυτεύματα θα γίνουν μια μόδα όπου ο μέσος άνθρωπος θα μπορεί με την χρήση τέτοιων εμφυτευμάτων να συνδέουν τον εγκέφαλο τους με έναν υπολογιστή η να εισέρχονται σε κάποιο ψηφιακό περιβάλλον όπου οι σκέψεις και οι μνήμες τους θα αποθηκεύονται σε κάποια υπηρεσία cloud. Αυτό σύμφωνα με ειδικούς και αναλυτές της βιομηχανίας της τεχνολογίας κρύβει κινδύνους και εκφράζουν ανησυχίες για την κακόβουλη χρήση των εγκεφαλικών εφυτευμάτων.
Τα ερωτήματα
«Αν υπάρξει γενικευμένη χρήση και όλοι χρησιμοποιούν τα εμφυτεύματα όχι για θεραπείες αλλά για να συνδέονται με συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και για χρησιμοποιούν τα νέφη αποθήκευσης θα δημιουργηθεί ένα νέο οικονομικό μοντέλο πώλησης αυτών των δεδομένων. Οι πιο μύχιες σκέψεις μας θα πωλούνται στον μεγαλύτερο πλειοδότη. Τι θα γίνει επίσης αν κάποια στιγμή κάποιος αποκτήσει την ιδιοκτησία της υπηρεσίας cloud που χρησιμοποιεί κάποιος; Θα πρέπει να πληρώνει συνδρομή για να έχει πρόσβαση στις σκέψεις και τις αναμνήσεις του και τι θα γίνει αν κάποιος δεν έχει την δυνατότητα να πληρώνει;» αναρωτιέται η Αμερικανίδα καθηγήτρια φιλοσοφίας και ακαδημαϊκός Σούζαν Σνάιντερ, διευθύντρια του νεοϊδρυθέντος Κέντρου για την Μελλοντική Νόηση.
Η Σνάιντερ εξέφρασε την ανησυχία της για την πρόσβαση στις σκέψεις από εταιρείες όπως το Facebook. Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ συνιδρυτής και ιδιοκτήτης του Facebook έχει δηλώσει από το 2019 υπέρμαχος της δημιουργίας συσκευών που θα διαβάζουν τις σκέψεις των ανθρώπων για να έχουν οι χρήστες πιο ολοκληρωμένες εμπειρίες εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας. «Μπορώ να φανταστώ ότι το Facebook θα αξιοποιεί τις σκέψεις των ανθρώπων για να τους εθίζει περισσότερο στην χρήση της πλατφόρμας» αναφέρει η Σνάιντερ.
Άλλοι λένε ότι εκείνες που θα ενδιαφερθούν αμέσως για την αγορά και επεξεργασία των δεδομένων ενός «νέφους σκέψεων» θα είναι εμπορικές εταιρείες που θα θέλουν να μελετήσουν αυτά τα δεδομένα ώστε να αντιλαμβάνονται καλύτερα τι αρέσει και τι όχι στους καταναλωτές για να κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές στα προϊόντα τους αλλά και την επικοινωνιακή τους στρατηγική.
Αν δημιουργηθεί τελικά μια τέτοια αγορά ο επόμενος μεγάλος κίνδυνος που ελοχεύει είναι η δράση των χάκερ που είναι βέβαιο ότι θα στοχεύσουν στην απόκτηση αυτών των δεδομένων. Είναι βέβαιο ότι θα δημιουργηθεί μια μαύρη αγορά με ανεξέλεγκτες διαστάσεις αφού ο πολλοί και πολλούς λόγους θα μπουν στον πειρασμό να μάθουν τις σκέψεις των άλλων ανθρώπων.
ΠΗΓΗ: naftemporiki