Connect with us

Δημοσιεύθηκε

/

“Μπορεί η Ευρώπη να σώσει την συμφωνία με το Ιράν;”, αναρωτιέται σε εκτενές του άρθρο το Politico.

“Η απόφαση Τραμπ για την συμφωνία με το Ιράν μπορεί να ευχαρίστησε το εκλογικό του ακροατήριο και μαζί την Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ. Για την Ευρώπη όμως, η απόφαση Τραμπ να αποχωρήσει από την συμφωνία με το Ιράν, αποτελεί “μια ολοκληρωτική προδοσία”, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Κι αυτό γιατί για την ΕΕ “διακυβεύονται πολλά και για το λόγο αυτό επιθυμεί να διασφαλίσει πως η συμφωνία δεν θα καταρρεύσει. Κι αν το Ιράν αποφασίσει να ξεκινήσει πάλι το πυρηνικό του πρόγραμμα, δεν θα είναι δυνατόν να φτάσουμε ξανά σε μια παρόμοια συμφωνία”.

Και με τα στρατηγικά συμφέροντα της ΕΕ να επηρεάζονται από τις ασταθείς αυτές εξελίξεις, πλέον είναι επιτακτική ανάγκη για την Ευρώπη να διατηρήσει την συμφωνία αυτή. Το Ιράν έχει ήδη συμφωνήσει να μην αποχωρήσει, με τον όρο όμως πως οι υπόλοιποι συμμετέχοντες (Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία, ΕΕ, Ρωσία και Κίνα) ισοσκελίσουν μεταξύ τους τα όποια οφέλη τυχόν χαθούν λόγω της αμερικανικής απόσυρσης.

“Η ΕΕ δεν μπορεί να αφήσει να κλείσει αυτό το παράθυρο ευκαιρίας. Μαζί με την Κίνα και τη Ρωσία θα πρέπει αφενός να απορρίψει κάθε λανθασμένη υπόνοια πως το Ιράν “κλέβει” όσον αφορά στο πυρηνικό του πρόγραμμα, καθώς 11 έλεγχοι του ΔΟΑΕ (του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ) δεν διέγνωσαν κάποια παραβίαση.

Αφετέρου, η ΕΕ θα πρέπει να προστατεύσει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που επιθυμούν να συνάψουν νόμιμους εμπορικούς δεσμούς με την Τεχεράνη από το… μακρύ χέρι του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, και ταυτόχρονα να προσφέρουν στο Ιράν ένα πακέτο μέτρων που θα το αποζημιώνουν από την αποχώρηση των ΗΠΑ.

“Τέλος, η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της θα πρέπει να μεταφέρουν το μήνυμα στα αμερικανικά ακροατήρια -ειδικά δε, στην ηγεσία των ΗΠΑ, το Κονγκρέσο και τα ΜΜΕ της χώρας που αμφισβητούν την απόφαση Τραμπ- πως η επιβολή κυρώσεων στο Ιράν αποτελεί μια σοβαρή απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια”, προσθέτει το άρθρο.

“Η σκληρή οδός της διπλωματίας είναι ο μόνος τρόπος για την Ευρώπη προκειμένου αφενός να υπερασπιστεί τα στρατηγικά της συμφέροντα, κι αφετέρου να περισώσει την συμφωνία με το Ιράν και ταυτόχρονα να διατηρήσει την υπερατλαντική της σχέση με τις ΗΠΑ”, καταλήγει με νόημα το δημοσίευμα.

Διαφήμιση

GHOSTFILM MEDIA PRODUCTION

Εταιρικά Βίντεο

VIRAL NEWS

Η Μπαρτσελόνα έκλεισε τη συμφωνία χρηματοδότησης του «Espai Barca» Η Μπαρτσελόνα έκλεισε τη συμφωνία χρηματοδότησης του «Espai Barca»
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ5 μήνες πριν

Η Μπαρτσελόνα έκλεισε τη συμφωνία χρηματοδότησης του «Espai Barca»

To σχέδιο προβλέπει 20 επενδυτές με 1,450 δισ. ευρώ, ποσό που καλύπτει το κόστος των εργασιών του σχεδίου

Λισαβόνα: Ακτιβιστές μάζεψαν 650.000 αποτσίγαρα και τα στοίβαξαν σε πλατεία Λισαβόνα: Ακτιβιστές μάζεψαν 650.000 αποτσίγαρα και τα στοίβαξαν σε πλατεία
ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ5 μήνες πριν

Λισαβόνα: Ακτιβιστές μάζεψαν 650.000 αποτσίγαρα και τα στοίβαξαν σε πλατεία

Ακτιβιστές για την προστασία του περιβάλλοντος συνέλεξαν περίπου 650.000 αποτσίγαρα και τα στοίβαξαν την Κυριακή σε μια πλατεία, στο κέντρο...

Ο αθλητής Franz Müllner τράβηξε ένα τρένο 81 τόνων για δέκα μέτρα και 60 εκατοστά σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ. Ο αθλητής Franz Müllner τράβηξε ένα τρένο 81 τόνων για δέκα μέτρα και 60 εκατοστά σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ.
ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ5 μήνες πριν

Franz Müllner: Τράβηξε τρένο 81 τόνων για δέκα μέτρα

Ο αθλητής Franz Müllner τράβηξε ένα τρένο 81 τόνων για δέκα μέτρα και 60 εκατοστά σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ

Η Χάρις Αλεξίου βρέθηκε καλεσμένη στο «Στούντιο 4» Η Χάρις Αλεξίου βρέθηκε καλεσμένη στο «Στούντιο 4»
YOUTUBE5 μήνες πριν

Η Χάρις Αλεξίου στον καναπέ του «Στούντιο 4»

Η Χάρις Αλεξίου βρέθηκε καλεσμένη στο «Στούντιο 4» και μίλησε για την πορεία της στο τραγούδι, την οικογένειά της και...

Ο αισθησιακός χορός της Heidi Klum, που αναστάτωσε τους θαυμαστές της στο Instagram Ο αισθησιακός χορός της Heidi Klum, που αναστάτωσε τους θαυμαστές της στο Instagram
SOCIAL NEWS5 μήνες πριν

Heidi Klum: Το supermodel έβαλε “φωτιά” στο Instagram τον αισθησιακό χορό του

Ο αισθησιακός χορός της Heidi Klum, που αναστάτωσε τους θαυμαστές της στο Instagram. Δείτε την ανάρτηση του supermodel

Διαφήμιση

ΑΡΕΣΟΥΝ