JIMAKOS logo

Αυτός είναι ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που συνελήφθη για δωροδοκία

«Εγώ δεν είμαι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, είμαι μία πραγματικά ανεξάρτητη υποψηφιότητα και είναι τιμή για εμένα αλλά και για τον τόπο μας η επιλογή μου από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ» έλεγε σε συνέντευξή του στις 15 Ιανουαρίου 2015, ο 60χρονος υποδιευθυντής τράπεζας και υποψήφιος βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος στην Αρκαδία Γιάννης Ζαφειρόπουλος.

Δεν εξελέγη ήταν πρώτος επιλαχών σε αυτή την εκλογική περιφέρεια. Προχθές το μεσημέρι συνελήφθη από αξιωματικούς της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., κατηγορούμενος ότι ζήτησε «μίζα», από επιχειρηματία για την αποδέσμευση χρημάτων από πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους της υπόθεσης είναι ένας σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών, ο προϊστάμενος Οικονομικός Επιθεωρητής τμήματος του ίδιου υπουργείου, ένας υπάλληλος της Γενικής Γραμματείας Εσόδων, ένας ακόμη υπάλληλος, και δύο στελέχη του ΣΔΟΕ.

Τα στελέχη του αρμόδιου υπουργείου κατηγορούνται για το αδίκημα της δωροληψίας υπαλλήλου κατ’ εξακολούθηση και η φοροτεχνικός σύζυγος του υποψήφιου βουλευτή για άμεση συνέργεια σε δωροληψία υπαλλήλου κατ’ εξακολούθηση. Δεν συνελήφθησαν λόγω μη ύπαρξης αυτοφώρου, ενώ επιπλέον εξετάζεται η εμπλοκή ενός ακόμη ατόμου, με το όνομα «Μιχάλης» τα στοιχεία ταυτότητας του οποίου δεν έχουν ακόμα εξακριβωθεί.

Το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., φαίνεται να ήθελε να κρατήσει… χαμηλά το θέμα, καθυστερώντας την επίσημη ανακοίνωση, η οποία προέκυψε αναγκαστικά μετά από διαρροή της είδησης, καθώς η σύλληψη έγινε μπροστά στους συναδέλφους του και μέσα στο κεντρικό κατάστημα της τράπεζας στην Αθήνα.

Από εκεί και έπειτα ξεκινά το «γαϊτανάκι» των ευθυνών της επιλογής του συγκεκριμένου προσώπου για να είναι υποψήφιος βουλευτής. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν ανεπίσημα ότι δεν ήταν δικός τους υποψήφιος αλλά από τους… Οικολόγους Πράσινους, ενώ εκείνοι με τη σειρά τους ότι προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και ήταν επιλογή του ίδιου του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα.

Το χρονικό της υπόθεσης δωροδοκίας

Η υπόθεση, σύμφωνα με πληροφορίες ξεκινά το 2011, όταν ένας αγρότης από τη Θήβα μπήκε σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση επένδυσης σε φωτοβολταϊκά. Εγκρίθηκε το ποσό του 1.500.000 ευρώ σε τρεις δόσεις. Μετά από σχεδόν ένα χρόνο όταν εγκρίθηκε πλήρως το αίτημα έγκρισης επιχείρησε να κάνει την εκταμίευση, ωστόσο υπάλληλοι της τράπεζας τον ενημέρωσαν ότι δεν είχαν μπει τα χρήματα.

Σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα, από την άνοιξη του 2014, σε επαφή που είχε αρχικά με έναν από τους κατηγορούμενους υπαλλήλους, του ζήτησε και έλαβε 5.000 ευρώ, ισχυριζόμενος ότι θα μεσολαβήσει για τη διεκπεραίωση της χρηματοδότησής του. Έπειτα παραπέμφθηκε διαδοχικά και στους υπόλοιπους κατηγορούμενους υπαλλήλους, οι οποίοι, κατά περίπτωση, του ζήτησαν και έλαβαν διάφορα χρηματικά ποσά, προκειμένου να μεσολαβήσουν για τη διεκπεραίωση της υπόθεσής του.

Τελικά όλοι τους τον παρέπεμψαν στον συλληφθέντα τραπεζικό υπάλληλο, ο οποίος για την μεσολάβησή του ζήτησε και έλαβε αρχικά 6.000 ευρώ, ενώ κατ’ απαίτησή του άλλες 4.000 ευρώ δόθηκαν στη φοροτεχνικό σύζυγό του, η οποία συστήθηκε ως δικηγόρος.

Περί τα τέλη Δεκεμβρίου του 2015 ο τραπεζικός υπάλληλος απαίτησε την εκ νέου καταβολή χρημάτων και τελικά συμφώνησε να του δοθούν 3.000 ευρώ.

Επειδή ο αγρότης είχε μια οφειλή της τάξης των 340.000 ευρώ, ο τραπεζίτης είχε ετοιμάσει ένα δεύτερο λογαριασμό ώστε αμέσως μόλις θα γινόταν η εκταμίευση να έμπαινε η «μίζα» σε αυτόν και στη συνέχεια σε δύο θυρίδες, ώστε να μην υπάρξει ούτε αυτή η παρακράτηση για λογαριασμό του δημοσίου.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, δόθηκε ραντεβού ανάμεσα στον αγρότη και τον υποδιευθυντή της τράπεζας σε ουζερί στη Βαρβάκειο αγορά. Εκεί του έδωσε τα 3.000 ευρώ σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα. Λίγο αργότερα ο 60χρονος πολιτευτής του ΣΥΡΙΖΑ επέστρεψε στην τράπεζα όπου συνελήφθη από τους «αδιάφθορους» έχοντας στην κατοχή του τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα. Χθες το πρωί οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα κατηγορούμενος για δωροληψία υπαλλήλου.