Πούτιν: Οι κυρώσεις θα διαταράξουν τις αγορές τροφίμων και ενέργειας
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε σήμερα, Πέμπτη, ότι οι δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας για τη στρατιωτική της εισβολή στην Ουκρανία, θα αποσταθεροποιήσουν τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας και τροφίμων και υποσχέθηκε ότι η χώρα θα βγει ισχυρότερη από την κρίση.
Οι δυτικές κυρώσεις ως απάντηση στην απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να εισβάλλει στην Ουκρανία προκαλούν σοβαρό πλήγμα στη ρωσική οικονομία, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Το ρούβλι βυθίζεται, οι ξένες επιχειρήσεις φεύγουν και οι τιμές αυξάνονται απότομα.
Ωστόσο, ο Πούτιν σε συνεδρίαση της ρωσικής κυβέρνησης για την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», υποβάθμισε τις τεράστιες κυρώσεις, λέγοντας ότι η Μόσχα θα βρει τρόπο να «προσαρμοσθεί».
«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτές οι κυρώσεις θα είχαν επιβληθεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, όπως πολλές έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.
«Ακόμη και μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, πολλές κυρώσεις και περιορισμοί, οι λεγόμενες λίστες CoCom (κατάλογος στρατηγικών αγαθών που απαγορεύτηκε η εξαγωγή στις σοσιαλιστικές χώρες), δεν έπαψαν ποτέ να είναι αποτελεσματικές», είπε.
«Ήταν εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης και έτσι ήταν εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας, μόνο που όλοι πήραν με χαρά τα χρήματα για την αποπληρωμή των προηγούμενων δανείων που είχαν λάβει όλες οι δημοκρατίες της Σοβιετικής Ένωσης κατά τη σοβιετική περίοδο», συνέχισε.
«Η πίεση των κυρώσεων ήταν πάντα εκεί, μόνο που τώρα περιπλέχθηκε, δημιουργώντας ορισμένα ζητήματα, προβλήματα, δυσκολίες για εμάς. Όμως, όπως κάναμε τα προηγούμενα χρόνια, θα ξεπεράσουμε αυτές τις δυσκολίες και τώρα. Η οικονομία, αναμφίβολα θα προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση. Θα συνεχίσουμε τις εισαγωγές-υποκατάσταση σε όλους τους τομείς και στο τέλος όλα αυτά θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ανεξαρτησία, αυτοδυναμία και κυριαρχία μας», σημείωσε.
Απειλές για παγκόσμια εκτόξευση των τιμών στα τρόφιμα
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε ότι οι δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν λόγω της εισβολής στην Ουκρανία κινδυνεύουν να οδηγήσουν σε παγκόσμιο πληθωρισμό των τιμών των τροφίμων, καθώς η Ρωσία δεν θα μπορεί πλέον να εξάγει αρκετά λιπάσματα.
Ήδη ο υπουργός Βιομηχανίας της χώρας ανακοίνωσε ότι η Ρωσία, που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός λιπασμάτων στον κόσμο, αποφάσισε να αναστείλει προσωρινά τις εξαγωγές λιπασμάτων.
Ο Ρώσος υπουργός Αγροτικής Οικονομίας Ντμίτρι Πατρούσεφ δήλωσε από την πλευρά του ότι η ασφάλεια των τροφίμων είναι διασφαλισμένη και ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τις δεσμεύσεις της στον τομέα των εξαγωγών για τις παγκόσμιες αγορές αγροτικών προϊόντων.
«Αν συνεχιστούν (σ.σ. οι δυτικές κυρώσεις) θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες για τον κλάδο των τροφίμων συνολικά, ο αυξανόμενος πληθωρισμός θα είναι αναπόφευκτος» είπε στην κυβερνητική συνεδρίαση ο Ρώσος πρόεδρος.
Παράλληλα, ο Πούτιν εμφανίστηκε θετικός στην εθνικοποίηση ξένων εταιρειών που εγκαταλείπουν τη ρωσική αγορά. Όπως είπε η Ρωσία μπορεί «να εισαγάγει εξωτερική διαχείριση» εκείνων των επιχειρήσεων που κλείνουν τις εγκαταστάσεις παραγωγής τους και στη συνέχεια «να παραδώσει αυτές τις επιχειρήσεις σε όσους είναι πρόθυμοι να εργαστούν». «Θα βρούμε έναν νόμιμο τρόπο να το κάνουμε αυτό», είπε.
«Ευθύνη των ΗΠΑ» η αύξηση των τιμών του πετρελαίου
Την Τρίτη, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικών καυσίμων προκαλώντας «ανάφλεξη» των τιμών, οι πετρελαϊκοί όμιλοι, μέχρι στιγμής, αρνούνται να αυξήσουν στ’ αλήθεια την παραγωγή τους,
«Οι τιμές αυξάνονται εκεί, αλλά όχι από δική μας υπαιτιότητα. Αυτό είναι αποτέλεσμα των δικών τους λανθασμένων υπολογισμών, δεν υπάρχει τίποτα για να μας κατηγορήσουν. Απλώς κρύβονται πίσω από αυτές τις αποφάσεις για να εξαπατήσουν ξανά τους δικούς τους κόσμο και πάλι», σχολίασε ο Πούτιν.
«Είπαν ότι κλείνουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην αμερικανική αγορά. Οι τιμές εκεί είναι υψηλές, ο πληθωρισμός είναι άνευ προηγουμένου υψηλός, πιθανότατα σε επίπεδο-ρεκόρ όλων των εποχών. προσπαθώντας να μας κατηγορήσουν για τα αποτελέσματα των δικών τους λαθών», είπε.
Είπε ότι αυτό είναι προφανές για τους ειδικούς, καθώς οι ρωσικές προμήθειες πετρελαίου στην αγορά των ΗΠΑ δεν ξεπερνούν το 3%, «αμελητέα ποσότητα».