Σεισμός στην Τουρκία: Ξεπέρασαν τους 41.000 οι νεκροί
Δέκα ημέρες μετά τους φονικύς σεισμούς 7,8 και 7,7 της Κλίμακας Ρίχτερ σε Τουρκία και Συρία, ο απολογισμός των νεκρών έχει ξεπεράσει τις 41.000. Οι τουρκικές αρχές αναφέρουν ότι 35.418 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη χώρα. Η συριακή κυβέρνηση και ο ΟΗΕ λένε ότι περισσότεροι από 5.800 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Συρία.
Στο μεταξύ, τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να σκάβουν κάτω από τα ερείπια για την αναζήτηση επιζώντων και να βγάζουν ζωντανούς μέσα από τα χαλάσματα.
Χθες τουλάχιστον εννιά άτομα ανασύρθηκαν ζωντανά από τα χαλάσματα ενώ σήμερα μια 44χρονη γυναίκα ανασύρθηκε ζωντανή στην πόλη Καχραμανμαράς, σχεδόν 222 ώρες μετά τον φονικό σεισμό.
#SONDAKİKA
226. saatin mucizesi “Cemile”
74 yaşındaki #CemileKekeç 10. günde enkazdan sağ kurtarıldı#deprem #Türkiye pic.twitter.com/pG6nO1c6Ns— A Haber (@ahaber) February 15, 2023
Για μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές της ανθρωπότητας κάνει λόγο ο Ερντογάν
Ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, αναγνώρισε προβλήματα στην αρχική αντίδραση του κρατικού μηχανισμού στον σεισμό των 7,8 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ, αλλά δήλωσε ότι η κατάσταση είναι πλέον υπό έλεγχο.
«Αντιμετωπίζουμε μια από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και στην ιστορία της ανθρωπότητας», δήλωσε ο Ερντογάν σε τηλεοπτικό διάγγελμά του στην Άγκυρα.
«Θα συνεχίσουμε το έργο μας μέχρι να αφαιρέσουμε τον τελευταίο πολίτη που έχει απομείνει κάτω από τα κτίρια που κατέρρευσαν», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.
Οι αρχές του ΟΗΕ δήλωσαν ότι η φάση διάσωσης πλησιάζει στο τέλος της, με το ενδιαφέρον πλέον να στρέφεται στο καταφύγιο, το φαγητό και το σχολείο.
50.576 κτίρια κατέρρευσαν ή υπέστησαν ζημιές στην Τουρκία
Σε έκθεσή του, το Υπουργείο Πολεοδομίας της Τουρκίας ανέφερε ότι συνολικά 50.576 κτίρια είτε έχουν καταρρεύσει είτε έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.
Παράλληλα, αρκετά κτίρια που είναι ετοιμόρροπα πρέπει να κατεδαφιστούν άμεσα. Οι αρχές έχουν επιθεωρήσει μέχρι στιγμής περισσότερα από 387.000 κτίρια στις 10 νοτιοανατολικές επαρχίες που επλήγησαν από τον σεισμό.
Η πόλη Γκαζιαντέπ έχει τον μεγαλύτερο αριθμό κτιρίων που πρέπει να κατεδαφιστούν επειγόντως με σχεδόν 12.000 σπίτια, ακολουθούμενα από 10.911 στο Χατάι και 10.777 στο Καχραμανμάρας, αναφέρει η έκθεση.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο αριθμός των αστέγων αναμένεται να ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο.
Η εκτίμηση των ζημιών σε κτίρια, εκ των οποίων δεκάδες χιλιάδες καταστράφηκαν, θα ολοκληρωθεί σε μια εβδομάδα και η ανοικοδόμηση θα ξεκινήσει εντός μηνών, ανέφερε μεταξύ άλλων.
«Θα ξαναχτίσουμε όλα τα σπίτια και τους χώρους εργασίας, που καταστράφηκαν ή κατέστησαν ακατοίκητα από τον σεισμό, και θα τα παραδώσουμε στους νόμιμους ιδιοκτήτες», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.
Μπαράζ συλλήψεων υπευθύνων για τα κτίρια που κατέρρευσαν
Παράλληλα η οργή των πολιτών κατά της κυβέρνησης Ερντογάν ξεχειλίζει, καθώς τον κατηγορούν και για την ανοχή που έδειξε στους εργολάβους των χάρτινων κτηρίων.
Οι τουρκικές αρχές προχωρούν τις τελευταίες ημέρες σε συλλήψεις για τις καταρρεύσεις των κτηρίων.
Ο Ναζμί Τοσούν, επόπτης κατασκευής και τεχνικός αντιπρόσωπος του συγκροτήματος Emre Apartment που καταστράφηκε στην επαρχία Γκαζιαντέπ, συνελήφθη στην Κωνσταντινούπολη.
Εισαγγελείς στη Μαλάτια εξέδωσαν επίσης εντάλματα σύλληψης σε βάρος 31 προσώπων σε σχέση με κτίρια που κατέρρευσαν στην πόλη.
Ο εργολάβος Ιμπραήμ Μουσταφά Ουντσούογλου συνελήφθη στην Κωνσταντινούπολη αφού διαπιστώθηκε αμέλεια έπειτα από τεχνική εξέταση των ερειπίων κτιρίου διαμερισμάτων στην επαρχία Γκαζιαντέπ.
Η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης συνέλαβε έναν άλλο εργολάβο, τον Μεχμέτ Ερτάν Ακάι, αφού κτίριο που είχε οικοδομήσει κατέρρευσε στη διάρκεια του σεισμού στην Γκαζιαντέπ.
Εισαγγελείς εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης του Ακάι με κατηγορίες για ανθρωποκτονία εξ αμελείας και παραβιάσεις του οικοδομικού κανονισμού.
Ο Μεχμέτ Γιασάρ Τσοσκούν, ο εργολάβος ενός μεγάλου κτιρίου κατοικιών που κατέρρευσε στην επαρχία Χατάι, συνελήφθη επίσης το Σάββατο.
Ξεπερνούν τα 6 εκατομμύρια οι άστεγοι σε Τουρκία και Συρία
Δέκα ημέρες μετά τους δύο σεισμούς μεγέθους 7,8 και 7,6 βαθμών που ισοπέδωσαν περιοχές της νότιας Τουρκίας και της βόρειας Συρίας, εκατομμύρια άνθρωποι κοιμούνται στην ύπαιθρο, ενώ οι θερμοκρασίες τα βράδια βρίσκονται συχνά υπό το μηδέν, ενώ η οργή των πολιτών για την καθυστέρηση του κρατικού μηχανισμού να αντιδράσει είναι έκδηλη.
Στη νότια περιφέρεια Χατάι της Τουρκίας, μια από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τον σεισμό και όπου ορισμένοι πολίτες διαμαρτύρονται πως τα σωστικά συνεργεία χρειάστηκαν μέρες για να φτάσουν, πολλοί εξακολουθούν να κοιμούνται στα αυτοκίνητά τους ή σε αυτοσχέδιες σκηνές.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι δήλωσε πως πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι ζουν σε σκηνές. Το βράδυ η θερμοκρασία πέφτει έως και στους -9 βαθμούς Κελσίου.
Η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη στη Συρία, όπου έως και 5,3 εκατ. άνθρωποι ενδέχεται να έχουν μείνει άστεγοι λόγω του σεισμού, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Συρίας στην Ήπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Σιβάνκα Νταναπάλα.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 34.000 -στην Τουρκία ανέρχεται σε 29.605 και στη Συρία σε 4.574-, ενώ ο Μάρτιν Γκρίφιθς, κορυφαίο στέλεχος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αρμόδιο για τον συντονισμό των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων, προειδοποίησε πως ο απολογισμός αναμένεται να είναι τουλάχιστον υπερδιπλάσιος.
Εν τω μεταξύ, τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις προσπάθειες εύρεσης επιζώντων -μάταια τις περισσότερες φορές, ωστόσο σημειώνουν και κάποιες επιτυχίες, όπως η διάσωση μιας 10χρονης στην Τουρκία, που παρέμενε επί 147 ώρες στα συντρίμμια.
Στην άλλη πλευρά των συνόρων, τα «Λευκά Κράνη» γνωστοποίησαν πως οι επιχειρήσεις διάσωσης έχουν τελειώσει στις ελεγχόμενες από τους αντάρτες περιοχές της βορειοδυτικής Συρίας.
Η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ απηύθυνε χθες Κυριακή έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να εγκρίνει δύο ακόμα σημεία πρόσβασης για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας σε περιοχές της Συρίας που επλήγησαν από τον σεισμό.