Connect with us

Δημοσιεύθηκε

/

Ο απολογισμός των θυμάτων μετά το πολλαπλό χτύπημα του Εγκέλαδου, με σεισμούς 7,8 και 7,5 Ρίχτερ, που έπληξε τη Δευτέρα την νότια Τουρκία και τη Συρία ξεπέρασε σήμερα τους 16.000 νεκρούς., την ώρα που σωστικά συνεργεία συνεχίζουν την αγωνιώδη κούρσα με τον χρόνο για να σώσουν επιζώντες με αντίξοες συνθήκες, υπό δριμύ ψύχος.

Οι ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν εξαιτίας του σεισμού των 7,8 βαθμών και των πολλών ισχυρών μετασεισμικών δονήσεων που τον ακολούθησαν έχουν φθάσει τις 12.873 στην Τουρκία και τις 3.162 στη Συρία.

Ο προηγούμενος μεγάλος σεισμός στην Τουρκία, με επίκεντρο τη Νικομήδεια το 1999, είχε κοστίσει τη ζωή πάνω από 17.000 ανθρώπων. Φαίνεται ότι είναι θέμα ωρών να περάσει ο φετινός απολογισμός τον αριθμό εκείνον.

Την ίδια ώρα ο Τούρκος σεισμολόγος Οβγκούν Αχμέτ Ερτζάν εκτιμά πως κάτω από τα ερείπια βρίσκονται περίπου 184.000 εγκλωβισμένοι.

Επίσης σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ η πρώτη εκτίμηση για τις υλικές ζημιές στην Τουρκία κάνουν λόγο για 5 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Διεθνή ΜΜΕ μεταφέρουν τις ζοφερές συνθήκες που επικρατούν, καθώς η οσμή της σήψης των νεκρών σωμάτων έχει καλύψει τις τραυματισμένες πόλεις.

Οι πρώτες 72 ώρες από το κύριο πλήγμα του Εγκέλαδου έχουν παρέλθει, μειώνοντας στο ελάχιστο τις ελπίδες επιβίωσης για τον άγνωστο αριθμό των ανθρώπων που παραμένουν παγιδευμένοι κάτω από ερείπια σε 10 επαρχίες της νότιας Τουρκίας και σε ολόκληρη τη βόρεια Συρία.

Ταυτόχρονα, οι υπηρεσίες έρευνας και διάσωσης και οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα λειτουργίας, τόσο λόγω του μεγέθους της καταστροφής, όσο και λόγω εγγενών προβληματικών χαρακτηριστικών και της καταστροφής των δικτύων μεταφορών.

Παρά ταύτα κάποιοι εξακολουθούν να ανασύρονται ζωντανοί, όπως τρεις άνθρωποι τους οποίους τα σωστικά συνεργεία στο Γκαζιαντέπ μπόρεσαν να βγάλουν από τα συντρίμμια το πρωί της Πέμπτης, 76 ολόκληρες ώρες μετά τον πρώτο σεισμό.

Διαφήμιση

Οι περιπτώσεις εντοπισμού και διάσωσης  ζωντανών ανθρώπων πανηγυρίζονται πλέον σαν πραγματικά θαύματα.

 

Μετά τον σεισμό, αντιμέτωποι με το κρύο και την πείνα

Πάνω από 10 πόλειςστην Τουρκία μετράνε θύματα σε νεκρούς, τραυματίες και αστέγους καθώς έχει ξημερώσει η 4η μέρα μετά τον φονικό σεισμό στην Τουρκία.

Οι σεισμοί της Δευτέρας προκάλεσαν πολύ σοβαρές ζημιές στις υποδομές και ισοπέδωσαν χιλιάδες κτίρια, προκαλώντας δυσκολίες σε εκατομμύρια άτομα και αφήνοντας πολλούς χωρίς στέγη, εκτεθειμένους σε τσουχτερό κρύο.

Πολλοί άνθρωποι στη ζώνη καταστροφής κοιμούνται στα αυτοκίνητά τους ή στους δρόμους υπό δριμύ ψύχος, φοβούμενοι να επιστρέψουν στα κτήρια που ταρακουνήθηκαν από τη δόνηση των 7,8 βαθμών και από δεύτερο ισχυρό σεισμό λίγες ώρες αργότερα.

Η νέα πτώση της θερμοκρασίας καθιστά εφιαλτική τη ζωή για τους επιζώντες που δεν έχουν πουθενά να πάνε.

Στην Γκαζίαντεπ, στην Τουρκία, η θερμοκρασία έπεσε σήμερα νωρίς το πρωί στους -5 βαθμούς Κελσίου.

Γυμναστήρια, τεμένη, σχολεία και καταστήματα έχουν υποδεχθεί επιζώντες, όμως τα κρεβάτια είναι λίγα και χιλιάδες άνθρωποι περνούν τις νύκτες τους μέσα στα αυτοκίνητά τους ή σε αυτοσχέδια καταλύματα.

“Τα παιδιά μας έχουν παγώσει”, καταγγέλλει ο Αχμέτ Χουσεΐν, πατέρας πέντε παιδιών, ο οποίος αναγκάστηκε να δημιουργήσει ένα κατάλυμα κοντά στο κατεστραμμένο σπίτι του στην Γκαζίαντεπ, μια πόλη που βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού των 7,8 βαθμών.

Αναγκαστήκαμε να κάψουμε τα παγκάκια του πάρκου και κάποια από τα ρούχα των παιδιών. Δεν υπήρχε τίποτα άλλο”, προσθέτει. “Τουλάχιστον θα μπορούσαν να μας έχουν δώσει σκηνές”, τονίζει αναφερόμενος στις τουρκικές αρχές.

Διαφήμιση

Κάθε μέρα που περνά αυξάνονται στην Τουρκία οι διαμαρτυρίες για την έλλειψη εξοπλισμού, τεχνογνωσίας και υποστήριξης στη διάσωση των παγιδευμένων, ενώ άκουγαν κραυγές που τους καλούσαν σε βοήθεια

«Πού είναι το κράτος; Πού ήταν εδώ και δύο μέρες; Τους παρακαλούμε. Ας το κάνουμε, μπορούμε να τους βγάλουμε έξω», είπε η Σαμπιχά Αλινάκ, κοντά σε ένα χιονισμένο κτίριο που έχει καταρρεύσει στο οποίο οι συγγενείς της είχαν εγκλωβιστεί στην πόλη της Μαλάτειας.

Στην τουρκική πόλη Αντιόχεια, δεκάδες πτώματα, κάποια καλυμμένα με κουβέρτες και σεντόνια και άλλα σε σάκους για πτώματα, ήταν παρατεταγμένα στο έδαφος έξω από ένα νοσοκομείο.

Η 64χρονη Μελέκ εξέφρασε τη λύπη της για την έλλειψη ομάδων διάσωσης: «Επιζήσαμε από τον σεισμό, αλλά θα πεθάνουμε εδώ από την πείνα ή το κρύο».

Τούρκοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι περίπου 13,5 εκατομμύρια άνθρωποι επλήγησαν, σε μια περιοχή που εκτείνεται σε απόσταση περίπου 450 χιλιομέτρων από τα Άδανα στα δυτικά έως το Ντιγιάρμπακιρ στα ανατολικά.

 

Σοκάρουν τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας

Την ίδια ώρα σοκάρουν τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Οι εικόνες που βλέπουν ξένοι ανταποκριτές είναι απερίγραπτες.

Στο πάρκινγκ του νοσοκομείου της Αντιόχειας έχει γεμίσει από εκατοντάδες πτώματα. Επιζήσαντες προσπαθούν κι αυτοί να αναγνωρίσουν συγγενείς τους ανάμεσα στα παραταγμένα πτώματα. Κάποιοι λιποθυμούν.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου μέτρησε το βράδυ της Τετάρτης κάπου 200 θύματα, ορισμένα απλά τυλιγμένα με κουβέρτες, όχι μακριά από τις σκηνές όπου δουλεύει το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό που ήρθε από όλη τη χώρα και, σε κάποιες περιπτώσεις, από το εξωτερικό.

Τουλάχιστον 3.356 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μόνο στο Χατάι: σε αυτό αναλογεί χονδρικά το ένα τέταρτο των νεκρών που έχουν ανασυρθεί ως τώρα στην Τουρκία. Εξαιτίας του μεγέθους της καταστροφής, ο χώρος στο πάρκινγκ δεν αρκεί πλέον, παρότι είναι πελώριο. Επτά πτώματα έχουν αποτεθεί, αναγκαστικά, πλάι σε κάδο ξέχειλο από σκουπίδια.

Διαφήμιση

Τριάντα μέτρα πιο κει, το νοσοκομείο, πελώριος όγκος από μπετόν και γυαλί, στέκεται ακόμα όρθιο, όμως οι ρωγμές που χάσκουν στη μία του πλευρά, διακριτές παρά το ότι έχει πέσει η νύχτα, έπεισαν τις αρχές να διατάξουν να εκκενωθεί.

Το εσωτερικό του επίσης υπέστη ζημιές· είναι αδύνατο να εισαχθεί οποιοσδήποτε, ζωντανός ή νεκρός.

«Περίπου το 70% των πτωμάτων εδώ είναι ανώνυμα», υπολογίζει ο Γιτζάν Καϊσεριλί, εθελοντής που ήρθε από την Άγκυρα να βοηθήσει. Αν δεν αναγνωριστούν μέσα σε 24 ώρες, φορτώνονται στο βαρύ όχημα και καταλήγουν σε ομαδικούς τάφους.

«Μπορούμε να τοποθετούμε πενήντα πτώματα στο εσωτερικό», εξηγεί ο κ. Καϊσεριλί: «Θα μπορούσαμε να φορτώνουμε περισσότερα, αλλά δεν θέλουμε να τα βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο».

 

Η ευθύνη στους ώμους του Ερντογάν

Αυξάνονται οι επικρίσεις στην Τουρκία σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του φονικού σεισμού, με την αντιπολίτευση αλλά και τους κατοίκους των πληγεισών περιοχών να κατηγορούν την κυβέρνηση για αργή και ανεπαρκή αντίδραση στην τραγωδία.

Από την αρχή πολλοί Τούρκοι είχαν εκφράσει παράπονα για την έλλειψη εξοπλισμού και υποστήριξης, καθώς περίμεναν αβοήθητοι κοντά στα γκρεμισμένα κτίρια, χωρίς να διαθέτουν την απαραίτητη εξειδίκευση ή τα εργαλεία για να διασώσουν τους εγκλωβισμένους – ακόμα και όταν άκουγαν τις κραυγές τους για βοήθεια.

Κατά την επίσκεψή του στις σεισμόπληκτες περιοχές την Τετάρτη, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παραδέχθηκε ότι έγιναν κάποια λάθη στη διαχείριση της καταστροφής, καθώς αυξάνονται οι επικρίσεις.

Φυσικά υπήρχαν κενά, είναι αδύνατο να είναι κανείς προετοιμασμένος για μια τέτοια καταστροφή”, εκτίμησε.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχε δηλώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Διαφήμιση

«Εάν υπάρχει κάποιος που να είναι υπεύθυνος γι’ αυτή την κατάσταση, αυτός είναι ο Ερντογάν. Είναι το κυβερνών κόμμα που άφησε απροετοίμαστη τη χώρα απέναντι στους σεισμούς εδώ και 20 χρόνια».
 


 
Η κατηγορία αυτή προκάλεσε τη δυσφορία του Τούρκου προέδρου, ο οποίος έσπευσε να σχολιάσει πως μετά από τέτοιες καταστροφές απαιτείται ενότητα.

Από τη Δευτέρα η τουρκική αστυνομία έχει συλλάβει καμιά δωδεκαριά ανθρώπους για αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τις οποίες επέκριναν την κυβέρνηση για τη διαχείριση της καταστροφής.
 

Φόβοι για πάνω από 30.000 νεκρούς

«Αυτό που ζούμε εδώ δεν έχει σχέση με ό,τι είχαμε βιώσει έως τώρα», παραδέχθηκε στην ΕΡΤ από την Τουρκία ο Εμμανουήλ Βασιλάκης, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι ο τελικός απολογισμός θα ξεπεράσει τους 30.000 νεκρούς τονίζοντας ότι υπάρχουν «εξόφθαλμες αστοχίες στον σχεδιασμό των κτιρίων στην Τουρκία».

Ο προηγούμενος μεγάλος σεισμός στην Τουρκία, με επίκεντρο τη Νικομήδεια το 1999, είχε κοστίσει τη ζωή πάνω από 17.000 ανθρώπων. Φαίνεται ότι είναι θέμα ωρών να περάσει ο φετινός απολογισμός τον αριθμό εκείνον.

Μερικοί που πέθαναν στην Τουρκία ήταν πρόσφυγες από τον πόλεμο της Συρίας. Οι σοροί τους έφτασαν στα τουρκοσυριακά σύνορα με ταξί, φορτηγά και στοιβαγμένα πάνω σε φορτηγά για να μεταφερθούν στους τελευταίους χώρους ανάπαυσης στην πατρίδα τους.

 

Διαφήμιση

ΕΜΑΚ: Δέκα άτομα έχει απεγκλωβίσει η ελληνική αποστολή

Κόντρα στο χρόνο, και οι Έλληνες διασώστες προσπαθούν με όλες τους τις δυνάμεις να βγάλουν ζωή μέσα από τα χαλάσματα. Μέχρι στιγμής, το έχουν καταφέρει πέντε φορές. Τόσοι είναι οι άνθρωποι που βγήκαν ζωντανοί από τα συντρίμμια, με τη βοήθεια της ελληνικής αποστολής διάσωσης.

Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική από χθες (7/2) το πρωί που ξεκίνησε να επιχειρεί η ελληνική αποστολή και μέχρι το βράδυ της Τετάρτης έχουν απεγκλωβιστεί ζωντανά πέντε άτομα ως κάτωθι:

  • ένας άνδρας 50 ετών περίπου (07-02-2023)
  • ένα ανήλικο κορίτσι 9 ετών περίπου (07-02-2023)
  • ένα ανήλικο κορίτσι 7 ετών περίπου (07-02-2023)
  • ένα αγόρι 17 ετών περίπου (08-02-2023) και
  • μια γυναίκα 20 ετών περίπου (08-02-2023)

ενώ, έχουν ανασυρθεί νεκρά πέντε άτομα ως κάτωθι:

  • ένα ανήλικο κορίτσι τριών ετών περίπου (07-02-2023)
  • ένας άνδρας 40 ετών περίπου (08-02-2023)
  • ένα αγόρι 17 ετών περίπου (08-02-2023)
  • ένα βρέφος τεσσάρων μηνών περίπου (08-02-2023) και
  • μία γυναίκα 30 ετών περίπου (08-02-2023)

Όπως επισημαίνει στην ανακοίνωση της η Πυροσβεστική οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται. Σημειώνεται ότι το απόγευμα της Τετάρτης αναχώρησε και η δεύτερη ομάδα της ΕΜΑΚ από Θεσσαλονίκη που θα ενισχύσει την ελληνική αποστολή στην πόλη Χατάι της Τουρκίας, όπου επιχειρεί για την ανάσυρση εγκλωβισμένων από τα ερείπια των κτιρίων.

 

ΠΗΓΗ: TRT, EPT, REUTERS, ΑΠΕ-ΜΠΕ,

GHOSTFILM MEDIA PRODUCTION

Εταιρικά Βίντεο

VIRAL NEWS

Η Μπαρτσελόνα έκλεισε τη συμφωνία χρηματοδότησης του «Espai Barca» Η Μπαρτσελόνα έκλεισε τη συμφωνία χρηματοδότησης του «Espai Barca»
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ1 μήνα πριν

Η Μπαρτσελόνα έκλεισε τη συμφωνία χρηματοδότησης του «Espai Barca»

To σχέδιο προβλέπει 20 επενδυτές με 1,450 δισ. ευρώ, ποσό που καλύπτει το κόστος των εργασιών του σχεδίου

Λισαβόνα: Ακτιβιστές μάζεψαν 650.000 αποτσίγαρα και τα στοίβαξαν σε πλατεία Λισαβόνα: Ακτιβιστές μάζεψαν 650.000 αποτσίγαρα και τα στοίβαξαν σε πλατεία
ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 μήνα πριν

Λισαβόνα: Ακτιβιστές μάζεψαν 650.000 αποτσίγαρα και τα στοίβαξαν σε πλατεία

Ακτιβιστές για την προστασία του περιβάλλοντος συνέλεξαν περίπου 650.000 αποτσίγαρα και τα στοίβαξαν την Κυριακή σε μια πλατεία, στο κέντρο...

Ο αθλητής Franz Müllner τράβηξε ένα τρένο 81 τόνων για δέκα μέτρα και 60 εκατοστά σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ. Ο αθλητής Franz Müllner τράβηξε ένα τρένο 81 τόνων για δέκα μέτρα και 60 εκατοστά σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ.
ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 μήνα πριν

Franz Müllner: Τράβηξε τρένο 81 τόνων για δέκα μέτρα

Ο αθλητής Franz Müllner τράβηξε ένα τρένο 81 τόνων για δέκα μέτρα και 60 εκατοστά σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ

Η Χάρις Αλεξίου βρέθηκε καλεσμένη στο «Στούντιο 4» Η Χάρις Αλεξίου βρέθηκε καλεσμένη στο «Στούντιο 4»
YOUTUBE1 μήνα πριν

Η Χάρις Αλεξίου στον καναπέ του «Στούντιο 4»

Η Χάρις Αλεξίου βρέθηκε καλεσμένη στο «Στούντιο 4» και μίλησε για την πορεία της στο τραγούδι, την οικογένειά της και...

Ο αισθησιακός χορός της Heidi Klum, που αναστάτωσε τους θαυμαστές της στο Instagram Ο αισθησιακός χορός της Heidi Klum, που αναστάτωσε τους θαυμαστές της στο Instagram
SOCIAL NEWS1 μήνα πριν

Heidi Klum: Το supermodel έβαλε “φωτιά” στο Instagram τον αισθησιακό χορό του

Ο αισθησιακός χορός της Heidi Klum, που αναστάτωσε τους θαυμαστές της στο Instagram. Δείτε την ανάρτηση του supermodel

Διαφήμιση

ΑΡΕΣΟΥΝ