ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ

Stanford University: Αναποτελεσματικό το lockdown που εφαρμόζεται στην Ελλάδα – Μηδενική η επιδημιολογική επιτήρηση

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει εθνική πολιτική επιπολασμού, είναι εντυπωσιακό ότι το 2020 πραγματοποιήθηκαν 65 δημοσκοπήσεις για το ποιο κόμμα προηγείται αλλά καμία έρευνα με επιδημιολογικό αντικείμενο και στόχευση.

Published

on

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει εθνική πολιτική επιπολασμού, είναι εντυπωσιακό ότι το 2020 πραγματοποιήθηκαν 65 δημοσκοπήσεις για το ποιο κόμμα προηγείται αλλά καμία έρευνα με επιδημιολογικό αντικείμενο και στόχευση.

Το μοντέλο του lockdown που εφαρμόζεται στην Ελλάδα είναι από τα πλέον αναποτελεσματικά αναφέρει ο καθηγητής Παθολογίας, έρευνας και πολιτικής υγείας του Stanford University Γιάννης Ιωαννίδης.

Με βάση τα στοιχεία που παραθέτει τα σκληρά περιοριστικά μέτρα έχουν αντιστρόφως ανάλογο αποτέλεσμα και στην Ελλάδα και διεθνώς και αυτό αποδεικνύεται ότι φθάνουμε τον ένα χρόνο με τον κορωνοιό, τον Μάρτιο 2021 κλείνουμε ένα χρόνο μαζί με τον Covid 19.

Η Ελλάδα με βάση τον δείκτη Οξφόρδης εμφανίζεται στην κλίμακα 80, παρόμοιο ποσοστό είχε και το Wuhan της Κίνας.

Advertisement

Επίσης ο εμβολιασμός δεν μπορεί να αποτελεί πανάκεια, να μην κυριαρχήσει το φαινόμενο της ομοιοστασίας.

Ποια είναι τα δεδομένα;

1)Με βάση την εξέλιξη της νόσου είναι πιθανό οι νεκροί στην Ελλάδα να φθάσουν έως 10.000, ωστόσο με σχεδόν 6.000 νεκρούς το ποσοστό θνητότητας κινείται στο 0,1%.

2)Με βάση τους κυλιόμενους μέσους όρους σε διάστημα 7 ημερών καταγράφεται επιβράδυνση των κρουσμάτων κορωνοιού

3)Λαμβάνοντας υπόψη ορισμένα στατιστικά μοντέλα σε πληθυσμό σχεδόν 11 εκατ όπως στην Ελλάδα τα πιθανά κρούσματα δεν είναι 163.000 αλλά από 652 χιλιάδες έως 4 εκατ ή καλύπτουν το 23% του πληθυσμού σε μέσους όρους.
Η καθολική πλειοψηφία είναι ασυμπτωματική ή εμφανίζει ελάχιστα συμπτώματα

Advertisement

Χωρίς επιδημιολογική επιτήρηση

4)Στην Ελλάδα δεν υπάρχει επιδημιολογική επιτήρηση.

Το εντυπωσιακό είναι ότι το κόστος μιας επιδημιολογικής μελέτης αναλογεί σε 0,001% του κόστους ενός lockdown.
Παρ΄ όλα αυτά μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει τέτοια επιστημονική έρευνα για να μην οδεύουμε στα τυφλά.

5)Εάν συγκρίνουμε την Ελλάδα και την Ινδία, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι τον Νοέμβριο του 2020, το 60% είχε περάσει την νόσο με θνητότητα 0,02% δηλαδή με ποσοστά κάτω της εποχικής γρίπης.
Στην Ινδία η θνητότητα σε σχέση με τον πληθυσμό είναι πολύ χαμηλή λόγω του γεγονός ότι ο πληθυσμός της χώρας είναι σχετικά μικρής ηλικίας.
Σε αντίθεση με την Ελλάδα που ο μέσος όρος ηλικίας είναι πολύ υψηλότερος λόγω του υψηλού ποσοστού ηλικιωμένων

6)Στην Ελλάδα δεν υπάρχει εθνική πολιτική επιπολασμού, είναι εντυπωσιακό ότι το 2020 πραγματοποιήθηκαν 65 δημοσκοπήσεις για το ποιο κόμμα προηγείται αλλά καμία έρευνα με επιδημιολογικό αντικείμενο και στόχευση.

Advertisement

7)Συγκρίνοντας την Ελλάδα και την Κύπρο, η Ελλάδα εμφανίζεται να υστερεί καίρια.
Στην Κύπρο τα tests είναι 5 φορές περισσότερα, ενώ οι θάνατοι είναι 3,5 φορές λιγότεροι.

Ο κίνδυνος για τους νέους είναι ασήμαντος

8)Επειδή γίνονται αναφορές για τους νέους και τους κινδύνους που διατρέχουν από κορωνοιό.
Η αλήθεια είναι ότι οι θάνατοι σε ηλικίες κάτω των 50 ετών αναλογούν στο 1% των θανάτων από κορωνοιό.

 

Στο πρώτο κύμα οι ηλικίες μεταξύ 0 και 40 ετών είχαν ποσοστό θνητότητας μεταξύ των νεκρών από κορωνοιό 1,7% και στο δεύτερο κύμα της επιδημίας κάτω από 1% στο 0,80% συγκεκριμένα.

Advertisement

Σύγκριση Ελλάδος και Ισραήλ στον εμβολιασμό

9)Συγκρίνοντας την Ελλάδα και το Ισραήλ όσον αφορά τον εμβολιασμό εξάγονται τα εξής συμπεράσματα
Στην Ελλάδα κάτω του 1% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις ή 3% με την μια δόση.
Στο Ισραήλ οι εμβολιασμένοι αντιπροσωπεύουν το 22% του πληθυσμού.
Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ο εμβολιασμός να έρθει αργά στην Ελλάδα και με βάσει τις παρατηρήσεις της παραμέτρου 3 για τα κρούσματα, μπορεί να επιτευχθεί ανοσία της αγέλης πριν εμβολιαστούν οι έλληνες και ελληνίδες.
Να σημειωθεί ότι ποσοστό μεταξύ 6% και 30% είναι ήδη μολυσμένοι στην Ελλάδα έναντι 18% με 45% στο Ισραήλ.

10)Ο εμβολιασμός δεν είναι πανάκεια και δεν πρέπει να περάσει η αντίληψη ότι εάν εμβολιαστεί κάποιος δεν κινδυνεύει να νοσήσει από κορωνοιό.
Το φαινόμενο της ομοιοστασίας δεν πρέπει να κυριαρχήσει, θα είναι λάθος να πιστέψουμε ότι με τον εμβολιασμό θα εξαφανιστεί ο κορωνοιός.

Η ανάστροφη προστασία

11)Στην Ελλάδα και διεθνώς κυριάρχησε η στρατηγική της ανάστροφης προστασίας.
Ανάστροφη προστασία είναι ότι προστατεύσαμε αυτούς που το χρειάζονταν λιγότερο ή καθόλου και δεν προστατεύσαμε αυτούς που το χρειάζονταν περισσότερο ή παρά πολύ.
Υπάρχει ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού – πολύ μικρό – που έχει 7.000% πιθανότητα να πεθάνει εάν μολυνθεί από τον κορωνοιό, ειδικά οι ηλικιωμένοι στα γηροκομεία με υποκείμενα νοσήματα.

Advertisement

12)Η σωστή στρατηγική δεν είναι να κλείσουμε τους νέους που δεν κινδυνεύουν στα σπίτια τους αλλά να κάνουμε ενεργητική διαχείριση, με επίκεντρο να προστατεύσουμε τις ευπαθείς ομάδες και ειδικά τους ηλικιωμένους που χρειάζονται περισσότερο την προστασία.

Ο μύθος των μεταλλάξεων

13)Ο μύθος των μεταλλάξεων δεν πρέπει να μας φοβίζει αν και είναι αλήθεια ότι η βρετανική μετάλλαξη είναι πιο επιθετική.
Μόνο στην Ελλάδα υπάρχουν 13 μεταλλάξεις του κορωνοιού και διεθνώς χιλιάδες, ναι χιλιάδες και μάλιστα δεκάδες χιλιάδες είναι οι μεταλλάξεις του Sars Cov2
Δυστυχώς η δημοσιογραφία του τρόμου εστιάζει στις μεταλλάξεις αγνοώντας ότι όλοι οι ιοί μεταλλάσσονται.
Πάντως με στατιστικούς όρους δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν εάν η βρετανική μετάλλαξη είναι πιο θανατηφόρα, σίγουρα μεταδίδεται πιο γρήγορα αλλά δεν υπάρχουν ακόμη αξιόπιστα στοιχεία.
Το νοτιοαφρικανικό στέλεχος του κορωνοιού ίσως να είναι πιο επικίνδυνο, υπό την έννοια ότι έχει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στον εμβολιασμό.
Ωστόσο πρέπει να καταστεί σαφές, επιστημονικά οι μεταλλάξεις αυτών των τύπων κορωνοιού είναι απόλυτα φυσιολογικές και 100% προβλέψιμες.
Όμως πρέπει να αναφερθεί ότι όσο περισσότερες είναι οι μεταλλάξεις, τόσο αυξάνεται το σημείο ισορροπίας για να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης.

Το lockdown στην Ελλάδα από τα πλέον αναποτελεσματικά διεθνώς

14)Το lockdown που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, τους τελευταίους 3 μήνες είναι από τα πλέον αναποτελεσματικά διεθνώς.
Με βάση τον δείκτη της Οξφόρδης η Ελλάδα εμφανίζεται στην κλίμακα 80, όσο δηλαδή είχε και το Wuhan της Κίνας.
Η Ελλάδα υπό αυτή την έννοια έχει γίνει Wuhan της Κίνας (από το Wuhan από το εργαστήριο ιολογίας ξεκίνησε ο κορωνοιός ή Covid 19).
Με βάση έρευνες που έχουν διεξαχθεί από τα επιθετικά lockdowns τα κρούσματα δεν μειώθηκαν.
Π.χ. στην Βρετανία αυξήθηκαν 20%, στην Γερμανία 2%, στην Γαλλία 10%, στην Ισπανία 27%, στην Ολλανδία μειώθηκαν -1% και στις ΗΠΑ αυξήθηκαν 11%.
Τα lockdowns σε όλες τις μελέτες αποδεικνύονται αναποτελεσματικά, οι επιλογές είναι πολυμορφικές επιλογές με βάση τις ευπαθείς ομάδες.
Συν τοις άλλοις με τα lockdowns αυξάνεις τους θανάτους από άλλες ασθένειες π.χ. εμφράγματα επειδή οι πολίτες δεν θα πάνε στο νοσοκομείο, θα αυξηθεί η βία παιδική και ενδοοικογενειακή κ.α.
Τα lockdowns δεν δουλεύουν και η απόδειξη είναι ότι υπήρξε lockdown 1, ακολούθησε το lockdown 2, έρχεται ή βρίσκεται σε εξέλιξη το lockdown 3.

Advertisement

Η στατιστική των θανάτων στην ιστορία

15) Με βάση τα στατιστικά στοιχεία, δυστυχώς για το εάν καταρριφθεί ένας μύθος αλλά ο κορωνοιός είναι ο λιγότερο επικίνδυνος.
Με βάση τα στατιστικά στοιχεία και για διάρκεια 3 ετών

Μαύρος θάνατος μεταξύ 1347 και 1349 ποσοστό νεκρών 20%

Πανώλη Ιουστινιανού 541 με 543 ποσοστό νεκρών 15%

Ισπανική Γρίπη 1918 με 1920 ποσοστό νεκρών 3%

Advertisement

Γρίπη 1957 με 1959 ποσοστό νεκρών 0,05%

Εποχική Γρίπη σε 3ετή βάση ποσοστό νεκρών 0,02%

Κορωνοιός μέχρι τώρα – διάστημα ενός έτους – ποσοστό νεκρών 0,03%.

Μέχρι τώρα η εποχική γρίπη είναι πιο θανατηφόρα.
Η διαφορά ότι για την εποχική γρίπη δεν υπάρχει τρομολαγνεία σε αντίθεση με τον covid 19.

Τι χρειάζεται να γίνει;

Advertisement

16)Αυτό που χρειάζεται να γίνει είναι να πάρουμε μέτρα που το κόστος τους είναι μόλις το 5% του κόστους ενός lockdown, όπως μαζική χρήση tests, πολύ στοχευμένα μέτρα για τις ευπαθείς ομάδες, δεν πρέπει να κλείσουμε τα σχολεία, είναι λάθος επιλογή αλλά να διαμορφώσουμε συνθήκες λειτουργίας χωρίς συνωστισμό, τηλεργασία, μέτρα για να προστατεύσουμε τους φτωχοποιημένους.
Η πολιτική του ακορντεόν είναι όχι απλά επικίνδυνη αλλά θα επιφέρει σοβαρή κοινωνική κόπωση με πολλές επιπτώσεις.
Επίσης χρειάζεται πολύ πιο αποτελεσματική στρατηγική εμβολιασμού.
Να μην λησμονηθεί ότι εύκολα μπορεί να δυσφημιστεί ο εμβολιασμός εάν στο μεσοδιάστημα κάποιοι νοσήσουν, ο εμβολιασμός όπως τονίστηκε δεν είναι πανάκεια.

www.bankingnews.gr

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑΡΕΣΟΥΝ

Exit mobile version