Connect with us

Published

on

Το χρηματοδοτικό εργαλείο SURE της Ε.Ε. στοχεύει στην άμβλυνση της ανεργίας σε περίοδο κρίσης. Παρέχει 100 δις ευρώ σε δάνεια, που υποστηρίζονται από 25 δις ευρώ σε εγγυήσεις από τα κράτη μέλη.

Πολλές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες ως αποτέλεσμα της κρίσης του κορωνοϊού και έχει χρειαστεί να αναστείλουν προσωρινά ή να μειώσουν τις δραστηριότητές τους και τις ώρες εργασίας του προσωπικού τους. 

Για να υποστηρίξει τους εργοδότες και να προστατεύσει τους εργαζομένους και τους αυτοαπασχολούμενους από την απώλεια θέσεων εργασίας ή εισοδήματος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει νέο προσωρινό μηχανισμό, που ονομάζεται SURE (υποστήριξη για τον μετριασμό των κινδύνων ανεργίας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης), για να βοηθήσει τις εθνικές προσπάθειες να προστατέψουν την απασχόληση.

Η πρόταση αποτελεί μέρος ενός συνόλου μέτρων της ΕΕ που θα βοηθήσουν τα κράτη μέλη της να αντιμετωπίσουν την πανδημία.

Advertisement

Προστασία των θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια της κρίσης

Κατά τη διάρκεια της κρίσης, η ΕΕ θα παράσχει οικονομική ενίσχυση στο πλαίσιο του προγράμματος SURE με τη μορφή δανείων που χορηγούνται με ευνοϊκούς όρους σε χώρες της ΕΕ που ζητούν υποστήριξη. Η ενίσχυση θα χρηματοδοτήσει εθνικά εργασιακά προγράμματα μικρής διάρκειας, προγράμματα ανεργίας και παρόμοια μέτρα προστασίας της εργασίας. Έως 100 δισ. ευρώ θα είναι διαθέσιμα και στα 27 κράτη-μέλη.

Προγράμματα εργασίας μικρής διάρκειας

– Eπιτρέπουν σε εταιρείες και επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες να μειώσουν προσωρινά τις ώρες εργασίας των εργαζομένων τους, οι οποίοι στη συνέχεια λαμβάνουν αποζημίωση για απώλεια εισοδήματος από το κράτος-μέλος.

Θα επιτρέπει στις οικογένειες να διατηρήσουν τα εισοδήματά τους και να συνεχίσουν να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους, ενώ οι επιχειρήσεις θα μπορούν να προστατεύσουν την παραγωγική τους ικανότητα και τους εργαζομένους, διασφαλίζοντας τη σταθερότητα της αγοράς. Μακροπρόθεσμα, τα προγράμματα εργασίας μικρής διάρκειας μπορούν να αποτρέψουν σοβαρότερες συνέπειες στην οικονομία και να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να ανακάμψουν γρηγορότερα μετά την κρίση.

Χαιρετίζοντας τη δημιουργία του SURE και καλώντας τα κράτη-μέλη να την εφαρμόσουν γρήγορα, Λουτσία Ντουρίς Νικολσόνοβα (ΕΛΚ, Σλοβακία), πρόεδρος της επιτροπής απασχόλησης δήλωσε: “Είναι μια σημαντική έκφραση της αλληλεγγύης της ΕΕ και ένα χρήσιμο μέσο για τον μετριασμό των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων της κρίσης του κορωνοϊού. Υποστηρίζοντας προγράμματα εργασίας μικρής διάρκειας και παρόμοια μέτρα, το SURE θα βοηθήσει τις εταιρείες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας.”

{loadmoduleid 631}

Advertisement

H λύση της ΕΕ για την στήριξη της απασχόλησης

Ενώ το SURE είναι ένα προσωρινό μέσο που έχει σχεδιαστεί ειδικά για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται νέα πρόταση για ένα ευρωπαϊκό Σύστημα Αντασφάλισης Ανεργίας για την υποστήριξη της απασχόλησης και την προστασία των εργαζομένων που χάνουν τις δουλειές τους λόγω των οικονομικών σοκ.

Το ΕΚ δήλωσε ότι ένα τέτοιο βασικό σύστημα επιδομάτων ανεργίας θα συμβάλει άμεσα στη σταθεροποίηση του εισοδήματος των νοικοκυριών, ενισχύοντας έτσι την κοινωνική διάσταση της Ευρώπης. Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε στις 17 Απριλίου, οι ευρωβουλευτές επανέλαβαν το αίτημά τους για ένα μόνιμο ευρωπαϊκό Σύστημα Αντασφάλισης Ανεργίας για να διασφαλιστεί ότι οι εργαζόμενοι στην Ευρώπη προστατεύονται σε περίπτωση που χάσουν το εισόδημά τους.

Ένα μελλοντικό ευρωπαϊκό Σύστημα Αντασφάλισης Ανεργίας στοχεύει στη μείωση της πίεσης στα δημόσια οικονομικά των κρατών-μελών, παρέχοντας στήριξη σε εθνικά μέτρα για τη διατήρηση θέσεων εργασίας και δεξιοτήτων και για τη διευκόλυνση της μετάβασης στην εργασία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να υποβάλει την πρότασή της μέσα στο 2020.

Η πρόταση SURE θα τεθεί σε ισχύ μόλις εγκριθεί από το Συμβούλιο.

{loadmoduleid 629} {loadmoduleid 620}

Advertisement

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Οι επιπτώσεις του πολέμου είναι σοβαρές και θα επιδεινωθούν

Published

on

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα έχουν μακροχρόνιες συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία

Στον σημαντικό αντίκτυπο που έχει στην παγκόσμια οικονομία η πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία, αναφέρεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. (περισσότερα…)

Περισσότερα

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η φινλανδική Αεροπορία ετοιμάζεται για την «Αγορά του Αιώνα» και η Σουηδία κάνει τα πάντα για να την κερδίσει

Ακόμα και πολιτικά «μέσα» βάζει η Σουηδία προκειμένου να κερδίσει τον «χρυσό» διαγωνισμό, ύψους περίπου 13 δισ. δολαρίων, για την ανανέωση της πολεμικής αεροπορίας της Φινλανδίας

Published

on

Ακόμα και πολιτικά «μέσα« βάζει η Σουηδία για να κερδίσει την «αγορά του αιώνα» της Φινλανδίας
Ακόμα και πολιτικά «μέσα» βάζει η Σουηδία προκειμένου να κερδίσει τον «χρυσό» διαγωνισμό, ύψους περίπου 13 δισ. δολαρίων, για την ανανέωση της πολεμικής αεροπορίας της Φινλανδίας , που βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Απρίλιο.
 
Στον διαγωνισμό, εκτός από τη Σουηδία που συμμετέχει με το Saab Gripen E/F, έχουν μπει και κολοσσοί όπως η Airbus με το Eurofighter Typhoon, η Dassault με το Rafale, η Boeing με το F/A-18E/F Super Hornet και η Lockheed Martin με το F-35. Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος.
 

Tα «μεγάλα μέσα» της Στοκχόλμης

Έτσι, η Σουηδία έβαλε τον υπουργό Άμυνάς της, Peter Hultqvist, να πει ότι ο διαγωνισμός έρχεται σε μια στιγμή που η κατάσταση, λόγω της ρωσικής επιθετικότητας, επιδεινώνεται στην ευρύτερη περιοχή της Βαλτικής. Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε τις σκανδιναβικές χώρες να συνεργαστούν ακόμα πιο στενά στην άμυνά τους και υπογράμμισε ότι η από αέρος άμυνα είναι ζωτικής σημασίας για την συνεργασία αυτή.
 
Από την πλευρά του, ο υπαρχηγός της σουηδικής Πολεμικής Αεροπορίας, Ταξίαρχος Anders Persson, υποστήριξε ότι αν η Φινλανδία αποκτήσει το Gripen θα είναι σαν οι δύο χλώρες να έχουν μία αεροπορική δύναμη σε περίπτωση σύγκρουσης με τη Ρωσία.
 
Τέλος ο CEO της Saab, Micael Johansson, σε πιο πρακτικό επίπεδο, έκανε λόγο για αυξημένη βιομηχανική συνεργασία Σουηδίας-Φινλανδίας για τις μελλοντικές αναβαθμίσεις του Gripen, αν το Ελσίνκι αποφασίσει να αγοράσει το σουηδικό μαχητικό για την πολεμική αεροπορία της χώρας.

Περισσότερα

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Προειδοποίηση από την ΕΕ για νομοθεσία που αφορά το ξέπλυμα χρήματος

H Γερμανία παραβιάζει τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω της αμέλειάς της να ρυθμίσει νομοθετικά το θέμα της καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Published

on

Μέτρα κατά του ξεπλύματος χρήματος ζήτησε η ΕΕ από την Γερμανία

H Γερμανία παραβιάζει τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω της αμέλειάς της να ρυθμίσει νομοθετικά το θέμα της καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ως εκ τούτου οι Βρυξέλλες απέστειλαν στη Γερμανία τη λεγόμενη «προειδοποιητική επιστολή», επειδή δεν έχει εφαρμόσει σωστά μια οδηγία για τη νομοθετική ρύθμιση του θέματος της καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τη νομοθετική διασφάλιση της εύλογης ανταλλαγής πληροφοριών για το ξέπλυμα χρήματος με κεντρικά σημεία αναφοράς.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει ότι τα κενά στη νομοθεσία μιας χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσαν να επηρεάσουν ολόκληρη την Ένωση.

Advertisement

Εκτός από τη Γερμανία, έχουν παραλείψει έως τώρα να συμμορφωθούν η Πορτογαλία και η Ρουμανία, οι οποίες έλαβαν επίσης ανάλογη προειδοποιητική επιστολή. Οι χώρες αυτές οι οποίες έλαβαν τις «προειδοποιητικές επιστολές» έχουν τώρα δύο μήνες για να απαντήσουν.

Με την αποστολή της εν λόγω επιστολής έχει γίνει το πρώτο από τα πέντε προβλεπόμενα βήματα της λεγόμενης «διαδικασίας παράβασης», η οποίο μπορεί να οδηγήσει τελικά σε έγερση αγωγής κατά των χωρών αυτών, εφόσον βεβαίως δεν θα έχουν εν τω μεταξύ συμμορφωθεί, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί εάν οι χώρες μέλη συμμορφώνονται με τη νομοθεσία της ΕΕ.

Advertisement
Περισσότερα

GHOSTFILM MEDIA PRODUCTION

Εταιρικά Βίντεο

VIRAL NEWS

Βρέθηκε το ναυάγιο του θρυλικού πλοίου Endurance Βρέθηκε το ναυάγιο του θρυλικού πλοίου Endurance
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ9 μήνες ago

Ανταρκτική: Βρέθηκε το ναυάγιο του θρυλικού πλοίου Endurance

Έπειτα από 106 χρόνια στον πυθμένα της θάλασσας Weddell, το θρυλικό πλοίο «Endurance» του εξερευνητή της Ανταρκτικής, Sir Ernest Shackleton,...

- Ο Πούτιν προειδοποίησε τη Δύση ότι θα υπάρξουν «συνέπειες που δεν έχουν δει ποτέ», αν υπάρξει απόπειρα παρέμβασης - Ο Πούτιν προειδοποίησε τη Δύση ότι θα υπάρξουν «συνέπειες που δεν έχουν δει ποτέ», αν υπάρξει απόπειρα παρέμβασης
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ10 μήνες ago

Ουκρανία: Ξεκίνησε ο πόλεμος – Έκτακτο διάγγελμα τα ξημερώματα από τον Πούτιν

Νωρίτερα, σε έκτακτο διάγγελμά του ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε την έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, ζητώντας από τους ουκρανούς στρατιώτες...

Οι Νέες συγκλονιστικές εικόνες από την στιγμή της προσεδάφισης του Perseverance στον πλανήτη Άρη Οι Νέες συγκλονιστικές εικόνες από την στιγμή της προσεδάφισης του Perseverance στον πλανήτη Άρη
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 έτη ago

Perseverance: Το ρόβερ της NASA έστειλε στη Γη τις πρώτες έγχρωμες φωτογραφίες του από τον Άρη

Ιστορία γράφει το Perseverance που προσγειώθηκε στον ‘Αρη και έχει στείλει ήδη τις πρώτες εικόνες από την προσεδάφισή του η...

«Η Ευρώπη από Ψηλά» μέσα από τον φακό του National Geographic «Η Ευρώπη από Ψηλά» μέσα από τον φακό του National Geographic
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ2 έτη ago

«Η Ευρώπη από Ψηλά» μέσα από τον φακό του National Geographic

Τα εντυπωσιακά εναέρια πλάνα του National Geographic αποκαλύπτουν μια άλλη πλευρά της Ευρώπης, μέσα από το 2ο κύκλο της σειράς-ντοκιμαντέρ.

Europa League: Καθάρισε με 4άρα η Μάντσεστερ Γιουν., κοντά στον αποκλεισμό η Νάπολι Europa League: Καθάρισε με 4άρα η Μάντσεστερ Γιουν., κοντά στον αποκλεισμό η Νάπολι
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ2 έτη ago

Europa League: Σαρωτική Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ…καθάρισε με 4άρα την Σοσιεδάδ

Με εξαιρετικούς Φερνάντες και Ράσφορντ η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ουσιαστικά εξασφάλισε την πρόκριση κόντρα στη Σοσιεδάδ.

Επιστήμονες κατάφεραν να «χακάρουν» τα όνειρα Επιστήμονες κατάφεραν να «χακάρουν» τα όνειρα
ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 έτη ago

Επιστήμονες κατάφεραν να «χακάρουν» τα όνειρα

Επιστήμονες κατάφεραν να… «χακάρουν» τα όνειρα και απέδειξαν ότι είναι εφικτός ο διάλογος με κάποιον που ονειρεύεται.

Η σατιρική διαφήμιση της Τούνμπεργκ για την προσεδάφιση στον Άρη Η σατιρική διαφήμιση της Τούνμπεργκ για την προσεδάφιση στον Άρη
PEOPLE2 έτη ago

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ ξαναχτυπά: Το σατιρικό σποτ για τα «διαστημικά όνειρα»

Εν αναμονή της προσεδάφισης του Perseverance rover της NASA στον Άρη, η Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ εκμεταλλεύθηκε την ευκαιρία για...

Πρώην καζίνο του Ντόναλντ Τραμπ κατεδαφίστηκε με ελεγχόμενη έκρηξη Πρώην καζίνο του Ντόναλντ Τραμπ κατεδαφίστηκε με ελεγχόμενη έκρηξη
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 έτη ago

Πρώην καζίνο του Ντόναλντ Τραμπ κατεδαφίστηκε με ελεγχόμενη έκρηξη

Ένα από τα παλαιότερα ξενοδοχεία-καζίνο του Ντόναλντ Τραμπ στο Ατλάντικ Σίτι κατεδαφίστηκε την Τετάρτη και η όλη διαδικασία καταγράφηκε σε...

Επιστάτης θυσίασε αγελάδα επειδή δεν έβρισκε... εργάτες - «Ξέρετε πόσο δύσκολο ήταν;» Επιστάτης θυσίασε αγελάδα επειδή δεν έβρισκε... εργάτες - «Ξέρετε πόσο δύσκολο ήταν;»
PEOPLE2 έτη ago

Απίστευτο: Επιστάτης θυσίασε αγελάδα επειδή δεν έβρισκε… εργάτες – «Ξέρετε πόσο δύσκολο ήταν;»

Η απίστευτη θυσία της αγελάδας έγινε στο Καζακστάν.

Σκηνές... απείρου κάλλους σε δημοτικό συμβούλιο - «Τους γαμ…με» (video) Σκηνές... απείρου κάλλους σε δημοτικό συμβούλιο - «Τους γαμ…με» (video)
ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 έτη ago

Σκηνές… απείρου κάλλους σε δημοτικό συμβούλιο – «Τους γαμ…με» (video)

Εκφράσεις που θυμίζουν περισσότερο κερκίδα, παρά συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου καταγράφηκαν στο Μεσολόγγι.

Advertisement

ΑΡΕΣΟΥΝ