Connect with us

Published

on

Η πολιτική κρίση στην Ιταλία ήταν αναπόφευκτη συνέπεια της αρχιτεκτονικής της ευρωζώνης και της αποτελμάτωσης που αυτή προκάλεσε.

Ο μέσος Ιταλός είναι σήμερα φτωχότερος απ’ ό,τι είκοσι χρόνια πριν, ενώ την τελευταία δεκαετία η διαφορά στο κατά κεφαλήν εισόδημα για τον μέσο Ιταλό από τον μέσο Γερμανό εκτοξεύτηκε από 12% σε 32%.

Παράλληλα, για πρώτη φορά από τον 19ο αιώνα, τον μέσο Ιταλό ξεπέρασε σε κατά κεφαλήν εισόδημα ακόμα και ο μέσος Ισπανός, παρά το γεγονός ότι και η Ισπανία βρίσκεται εγκλωβισμένη στην ίδια οικονομική κρίση.

Με άλλα λόγια, οι μεγάλες μάζες του ιταλικού λαού νιώθουν να βουλιάζουν αέναα σ’ ένα τέλμα.

Advertisement

Αυτή η ζοφερή αίσθηση ίσως να μην αρκούσε για να γεννήσει τον θυμό εναντίον του ιταλικού και του ευρωπαϊκού κατεστημένου που έφερε την κατάρρευση του λεγόμενου πολιτικού Κέντρου (Ρέντσι, Μπερλουσκόνι) και την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή των ευρωσκεπτικιστών και ασυγκράτητα ξενοφοβικών κομμάτων 5S και Λέγκας (με ηγέτες τους Ντι Μάιο και Σαλβίνι αντίστοιχα).

Εκείνο που εξοργίζει τον μέσο Ιταλό ψηφοφόρο τόσο ώστε να στρέψει την πλάτη του στα συστημικά κόμματα της Κεντρο-αριστερο-δεξιάς είναι η αίσθηση ότι αυτή η τύχη δεν αξίζει στην Ιταλία. Αν σκύψουμε πάνω από τα δεδομένα της ιταλικής οικονομίας, θα δούμε ότι αυτή η αίσθηση είναι δικαιολογημένη.

Αντίθετα με τη Γαλλία ή τη Βρετανία, η Ιταλία είναι μια πετυχημένη εξαγωγική χώρα με μόνιμο, σταθερό, σημαντικό εμπορικό πλεόνασμα.

Παράλληλα, και παρά τις σπατάλες και τη διαφθορά του ιταλικού κράτους, η κυβέρνηση παρουσιάζει εδώ και χρόνια πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της.

Τέλος, το συνολικό χρέος της Ιταλίας (δημόσιο συν ιδιωτικό) είναι μικρότερο εκείνου της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Ιρλανδίας κ.λπ. Δεν είναι λοιπόν φυσιολογικό, με αυτά τα δεδομένα, οι Ιταλοί πολίτες να εξανίστανται βλέποντας το βιοτικό τους επίπεδο να βουλιάζει και ακούγοντας τον Γερμανό επίτροπο Ετινγκερ να τους λέει, κουνώντας το δάκτυλο, ότι «οι αγορές θα μάθουν στους Ιταλούς πώς να ψηφίζουν»;

Advertisement

Το ερώτημα βέβαια τίθεται: Πώς εξηγείται η αποτελμάτωση της Ιταλίας παρά τα πιο πάνω δεδομένα τα οποία θα έπρεπε να κάνουν τη χώρα, αν όχι να «πετάει», τουλάχιστον να μη βρίσκεται στο σημερινό τέλμα;

Η απάντηση είναι απλή και μία: Ο λόγος είναι η συγκεκριμένη, σαθρή δόμηση της ευρωζώνης. Γιατί; Λόγω των ιδιαιτεροτήτων της ιταλικής οικονομίας που την καθιστούν μη βιώσιμη υπό τους κανόνες που ισχύουν σήμερα, οι οποίοι είναι κομμένοι και ραμμένοι για άλλου είδους οικονομίες – και τους οποίους κανόνες το Βερολίνο αρνείται πεισματικά να συζητήσει.

Από μια άποψη η ιταλική οικονομία δεν μοιάζει με καμία άλλη χώρα της ευρωζώνης. Για την ακρίβεια, η πιο κοντινή στην Ιταλία αναπτυγμένη χώρα είναι η Ιαπωνία: χώρα εξαγωγική, βιομηχανική, με μικρό ιδιωτικό χρέος και με τράπεζες που λόγω αλόγιστων ανοιγμάτων στο παρελθόν είναι πλέον νεκροζώντανες, ζόμπι, με αποτέλεσμα να μη δύνανται να δανείσουν τον ιδιωτικό τομέα.

Στην Ιαπωνία η κρίση δεν έγινε καταστροφική, δεν έδωσε έναυσμα στην πολιτική και ηθική κατάρρευση που παρατηρούμε σήμερα στην Ιταλία, επειδή το κράτος ανέλαβε να κάνει αυτό που δεν μπορούν να κάνουν οι τράπεζες-ζόμπι: να δανείζει!

Τόσο η ιαπωνική κυβέρνηση, μέσω μεγάλων δημοσιονομικών ελλειμμάτων, όσο και η κεντρική τράπεζα, μέσα από τη λεγόμενη «ποσοτική χαλάρωση» (την οποία, παρεμπιπτόντως, πρώτη εφηύρε η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας), παρέχουν εδώ και είκοσι χρόνια στον ιδιωτικό τομέα τα χρήματα που απαιτούνται για επενδύσεις και μετακύληση ιδιωτικού, επιχειρηματικού χρέους.

Advertisement

Κάνουν, δηλαδή, ακριβώς αυτό που δεν επιτρέπουν οι κανόνες της ευρωζώνης να κάνουν οι ιταλικές αρχές. Εξ ου και η αποτελμάτωση.

Υπό αυτές τις συνθήκες, βρίσκεται σε εξέλιξη ο φαύλος κύκλος που περιγράψαμε με λεπτομέρειες τότε που, τον Φλεβάρη του 2016, ιδρύαμε το DiEM25 μας στο Βερολίνο. Στο Μανιφέστο μας γράφαμε:

*Η καταστολή που εφαρμόστηκε δοκιμαστικά στην Ελλάδα το 2015 ενισχύει τον φαύλο κύκλο αυταρχισμού-κρίσης: Οσο πιο πολύ πνίγουν τη δημοκρατία στα κράτη-μέλη, τόσο η Ευρώπη χάνει τη νομιμοποίησή της στα μάτια των Ευρωπαίων, τόσο ενισχύεται η οικονομική αποτελμάτωση, τόσο μεγαλύτερη δόση αυταρχισμού χρειάζεται το βαθύ κατεστημένο για να συνεχίζει να επιβάλλει τις αποτυχημένες πολιτικές λιτότητας, τόσο περισσότερο ενισχύεται η οικονομική αποτελμάτωση… και ούτω καθ’ εξής…

Απελπισμένοι και παρακινημένοι πότε από την κατάθλιψη και πότε από την οργή, οι λαοί της Ευρώπης καταφεύγουν όλο και περισσότερο στη «λύση» της διάλυσης.

Το Brexit του Ιουνίου του 2016 δεν ήταν παρά η αρχή. Η άνοδος μιας νέας Εθνικιστικής Διεθνούς, που ενισχύεται από τον αναποτελεσματικό αυταρχισμό του βαθέος ευρωπαϊκού κατεστημένου, αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

Advertisement

Κατεστημένο και ξενοφοβική Δεξιά ωθούν την Ευρώπη στον εγκλωβισμό στο τοξικό δίλημμα μεταξύ της υποταγής στην αυταρχική ανοησία των Βρυξελλών και της «λύσης» των κλειστών συνόρων που διαχωρίζουν κράτη-φρούρια-φυλακές.

Το DiEM25 δημιουργήθηκε από Ευρωπαίους δημοκράτες που απορρίπτουν αυτό το «δίλημμα».

Επειδή, δυστυχώς, οι προβλέψεις αυτές επιβεβαιώθηκαν και επειδή οι υπάρχουσες πολιτικές δυνάμεις στην Ιταλία, όπως και στην Ελλάδα, δεν αντιδρούν με τη δημιουργία του ριζοσπαστικού, ευρωπαϊκού μετώπου ανυπακοής στο τοξικό αυτό δίλημμα (κατεστημένου-εθνικισμού), εμείς κάνουμε στις 13 Ιουνίου –στο Μιλάνο– αυτό που κάναμε και στην Αθήνα πρόσφατα: όπως ιδρύσαμε το νέο μας ελληνικό κόμμα την 26η Μαρτίου, το ΜέΡΑ25, στις 13 Ιουνίου ιδρύουμε το νέο κόμμα του DiEM25 στο Μιλάνο.

Στόχος μας; Να σπάσει το δόγμα ότι δεν υπάρχει προοδευτική, ευρωπαϊστική εναλλακτική στις προσταγές του κατεστημένου στην Ιταλία – στη χώρα που μετατρέπεται στο βασικό μέτωπο για τη δημοκρατία και τον ανθρωπισμό στην Ευρώπη.

Συντάκτης: Γιάνης Βαρουφάκης

ΠΗΓΗ: efsyn.gr

Advertisement

Advertisement
ΣΧΟΛΙΑ

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

OPEN YOUR MIND

Μπιλ Γκέιτς: «Δεν θα επιστρέψουμε στο φυσιολογικό»

O δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, εκτιμά ότι τα πρώτα εμβόλια κατά του νέου κορωνοϊού θα είναι διαθέσιμα στις αρχές του 2021.

Published

on

O δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, εκτιμά ότι τα πρώτα εμβόλια κατά του νέου κορωνοϊού θα είναι διαθέσιμα στις αρχές του 2021.

Μιλώντας στον αρχισυντάκτη της Yahoo Finance, o Γκέιτς εκτίμησε ότι θα υπάρχει εμβόλιο «νωρίτερα από ό,τι νομίζουμε, στις αρχές του νέου έτους».

Με λίγη τύχη θα έχουμε δύο ή τρία από τα έξι εμβόλια που βρίσκονται στην τρίτη φάση κλινικών δοκιμών αυτήν τη στιγμή. Το εμβόλιο της Pfizer είναι πιθανό να είναι το πρώτο – πρόκειται για έμπειρη εταιρεία εμβολίων και έχουν σχεδιάσει τη μελέτη τους πολύ καλά».

Ο Γκέιτς εκτιμά επίσης ότι η AstraZeneca, βρετανική φαρμακοβιομηχανία που πιθανότατα θα παρέχει στην Αυστραλία εμβόλια κατά της Covid-19 -σε περίπτωση που κριθούν επιτυχείς οι δοκιμές- καθώς και οι Johnson και Johnson, Novavax, Moderna και Sanofi- θα προχωρήσουν στην παραγωγή εμβολίων στις αρχές του 2021.

Advertisement

«Δεν θα επιστρέψουμε στο φυσιολογικό»

Σύμφωνα με τον συνιδρυτή της Microsoft, θα πρέπει να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού «προκειμένου να μειωθούν οι αριθμοί (σ.σ. των κρουσμάτων), ενώ όσο υφίσταται η νόσος «ο κίνδυνος επανεμφάνισης και επαναμόλυνσης θα είναι παρών».

Όπως εξήγησε, ο μαζικός εμβολιασμός θα μπορούσε να αποδειχθεί δύσκολος καθώς «πολλοί άνθρωποι έχουν αρχίσει να διακινούν επιβλαβείς θεωρίες συνωμοσίας για τα πιθανά εμβόλια».

«Το κύμα των θεωριών συνωμοσίας για το εμβόλιο που συχνά αναφέρονται σε μένα ή τον Άντονι Φάουτσι (σ.σ. κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ), βασίζεται σε κακές προθέσεις, γεγονός που δεν περίμενα», είπε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του ότι υπάρχει ένα 30% που καταλαβαίνει ότι το εμβόλιο είναι προς όφελος και των υπολοίπων ανθρώπων».

Μεταξύ άλλων δήλωσε ότι είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστούν εμβόλια και για τις φτωχότερες χώρες.

Advertisement
Περισσότερα

OPEN YOUR MIND

Άλντους Χάξλεϊ : Δούλοι με τη συναίνεσή σας!

Ο Άλντους Χάξλεϊ, συγγραφέας του «θαυμαστός καινούργιος κόσμος», προειδοποιούσε την ανθρωπότητα ήδη από το 1962 : «Μόνο ένα μεγάλο λαϊκό κίνημα υπέρ της αποκέντρωσης της εξουσίας και της αυτοοργάνωσης μπορεί να σταματήσει τη σημερινή τάση προς ολοκληρωτισμό

Published

on

Ο Άλντους Χάξλεϊ, συγγραφέας του «θαυμαστός καινούργιος κόσμος», προειδοποιούσε την ανθρωπότητα ήδη από το 1962 : «Μόνο ένα μεγάλο λαϊκό κίνημα υπέρ της αποκέντρωσης της εξουσίας και της αυτοοργάνωσης μπορεί να σταματήσει τη σημερινή τάση προς ολοκληρωτισμό

Ένα πραγματικά αποτελεσματικό ολοκληρωτικό κράτος θα είναι αυτό στο οποίο το ισχυρό διευθυντήριο των πολιτικών αρχηγών και της στρατιάς των μάνατζερ ελέγχουν έναν πληθυσμό σκλάβων χωρίς να χρειάζεται να ασκήσουν εξαναγκασμό, γιατί θα τους αρέσει η σκλαβιά τους. Και το να τους αρέσει η σκλαβιά τους έχει ανατεθεί από τα σημερινά ολοκληρωτικά κράτη σε υπουργεία προπαγάνδας, στους εκδότες και τους μηντιάρχες και στους δασκάλους και καθηγητές.»

Advertisement
Περισσότερα

OPEN YOUR MIND

Τρεις έφηβοι που αλλάζουν τον κόσμο προς το καλύτερο

Από τη νεολαία έρχονται παραδείγματα ανθρώπων που δείχνουν στον κόσμο πώς μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο, αφού δεν χρειάζεται μόνο να έχεις ιδιαίτερες γνώσεις και πείρα, αλλά μερικές φορές τα μόνα που απαιτούνται είναι αποφασιστικότητα και γενναιότητα!

Published

on

Από τη νεολαία έρχονται παραδείγματα ανθρώπων που δείχνουν στον κόσμο πώς μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο, αφού δεν χρειάζεται μόνο να έχεις ιδιαίτερες γνώσεις και πείρα, αλλά μερικές φορές τα μόνα που απαιτούνται είναι αποφασιστικότητα και γενναιότητα!

Έτσι, η Dafne Almazán από το Μεξικό είναι η νεότερη ψυχολόγος στον κόσμο και δασκάλα που αγωνίζεται για να έχουν τα παιδιά την εκπαίδευση που τους αξίζει, η Greta Thunberg από την Σουηδία έχει εμπνεύσει τις νέες γενιές να αγωνισθούν για το περιβάλλον και η Gitanjali Rao βοηθάει τους κατοίκους του Φλιντ στο Μίσιγκαν των Η.Π.Α. που πλήττεται εδώ και χρόνια από την κρίση του μολυσμένου νερού.
Πηγή: Great Big Story

Περισσότερα

GHOSTFILM MEDIA PRODUCTION

Εταιρικά Βίντεο

VIRAL NEWS

Βρέθηκε το ναυάγιο του θρυλικού πλοίου Endurance Βρέθηκε το ναυάγιο του θρυλικού πλοίου Endurance
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ7 μήνες ago

Ανταρκτική: Βρέθηκε το ναυάγιο του θρυλικού πλοίου Endurance

Έπειτα από 106 χρόνια στον πυθμένα της θάλασσας Weddell, το θρυλικό πλοίο «Endurance» του εξερευνητή της Ανταρκτικής, Sir Ernest Shackleton,...

- Ο Πούτιν προειδοποίησε τη Δύση ότι θα υπάρξουν «συνέπειες που δεν έχουν δει ποτέ», αν υπάρξει απόπειρα παρέμβασης - Ο Πούτιν προειδοποίησε τη Δύση ότι θα υπάρξουν «συνέπειες που δεν έχουν δει ποτέ», αν υπάρξει απόπειρα παρέμβασης
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ7 μήνες ago

Ουκρανία: Ξεκίνησε ο πόλεμος – Έκτακτο διάγγελμα τα ξημερώματα από τον Πούτιν

Νωρίτερα, σε έκτακτο διάγγελμά του ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε την έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, ζητώντας από τους ουκρανούς στρατιώτες...

Οι Νέες συγκλονιστικές εικόνες από την στιγμή της προσεδάφισης του Perseverance στον πλανήτη Άρη Οι Νέες συγκλονιστικές εικόνες από την στιγμή της προσεδάφισης του Perseverance στον πλανήτη Άρη
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 έτη ago

Perseverance: Το ρόβερ της NASA έστειλε στη Γη τις πρώτες έγχρωμες φωτογραφίες του από τον Άρη

Ιστορία γράφει το Perseverance που προσγειώθηκε στον ‘Αρη και έχει στείλει ήδη τις πρώτες εικόνες από την προσεδάφισή του η...

«Η Ευρώπη από Ψηλά» μέσα από τον φακό του National Geographic «Η Ευρώπη από Ψηλά» μέσα από τον φακό του National Geographic
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ2 έτη ago

«Η Ευρώπη από Ψηλά» μέσα από τον φακό του National Geographic

Τα εντυπωσιακά εναέρια πλάνα του National Geographic αποκαλύπτουν μια άλλη πλευρά της Ευρώπης, μέσα από το 2ο κύκλο της σειράς-ντοκιμαντέρ.

Europa League: Καθάρισε με 4άρα η Μάντσεστερ Γιουν., κοντά στον αποκλεισμό η Νάπολι Europa League: Καθάρισε με 4άρα η Μάντσεστερ Γιουν., κοντά στον αποκλεισμό η Νάπολι
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ2 έτη ago

Europa League: Σαρωτική Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ…καθάρισε με 4άρα την Σοσιεδάδ

Με εξαιρετικούς Φερνάντες και Ράσφορντ η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ουσιαστικά εξασφάλισε την πρόκριση κόντρα στη Σοσιεδάδ.

Επιστήμονες κατάφεραν να «χακάρουν» τα όνειρα Επιστήμονες κατάφεραν να «χακάρουν» τα όνειρα
ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 έτη ago

Επιστήμονες κατάφεραν να «χακάρουν» τα όνειρα

Επιστήμονες κατάφεραν να… «χακάρουν» τα όνειρα και απέδειξαν ότι είναι εφικτός ο διάλογος με κάποιον που ονειρεύεται.

Η σατιρική διαφήμιση της Τούνμπεργκ για την προσεδάφιση στον Άρη Η σατιρική διαφήμιση της Τούνμπεργκ για την προσεδάφιση στον Άρη
PEOPLE2 έτη ago

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ ξαναχτυπά: Το σατιρικό σποτ για τα «διαστημικά όνειρα»

Εν αναμονή της προσεδάφισης του Perseverance rover της NASA στον Άρη, η Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ εκμεταλλεύθηκε την ευκαιρία για...

Πρώην καζίνο του Ντόναλντ Τραμπ κατεδαφίστηκε με ελεγχόμενη έκρηξη Πρώην καζίνο του Ντόναλντ Τραμπ κατεδαφίστηκε με ελεγχόμενη έκρηξη
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 έτη ago

Πρώην καζίνο του Ντόναλντ Τραμπ κατεδαφίστηκε με ελεγχόμενη έκρηξη

Ένα από τα παλαιότερα ξενοδοχεία-καζίνο του Ντόναλντ Τραμπ στο Ατλάντικ Σίτι κατεδαφίστηκε την Τετάρτη και η όλη διαδικασία καταγράφηκε σε...

Επιστάτης θυσίασε αγελάδα επειδή δεν έβρισκε... εργάτες - «Ξέρετε πόσο δύσκολο ήταν;» Επιστάτης θυσίασε αγελάδα επειδή δεν έβρισκε... εργάτες - «Ξέρετε πόσο δύσκολο ήταν;»
PEOPLE2 έτη ago

Απίστευτο: Επιστάτης θυσίασε αγελάδα επειδή δεν έβρισκε… εργάτες – «Ξέρετε πόσο δύσκολο ήταν;»

Η απίστευτη θυσία της αγελάδας έγινε στο Καζακστάν.

Σκηνές... απείρου κάλλους σε δημοτικό συμβούλιο - «Τους γαμ…με» (video) Σκηνές... απείρου κάλλους σε δημοτικό συμβούλιο - «Τους γαμ…με» (video)
ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 έτη ago

Σκηνές… απείρου κάλλους σε δημοτικό συμβούλιο – «Τους γαμ…με» (video)

Εκφράσεις που θυμίζουν περισσότερο κερκίδα, παρά συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου καταγράφηκαν στο Μεσολόγγι.

Advertisement

ΑΡΕΣΟΥΝ