fbpx
Menu

Eee Pad Transformer Prime

  • Γράφτηκε από την 

ASUS Tranformer Tablet, Στα Multirama με τιμή 449 ευρώIσως η πιο ελκυστική ταμπλέτα που πρόκειται να εμφανιστεί στα ράφια των καταστημάτων σε λίγους μήνες.   Ο λόγος για τη νέα ταμπλέτα – «θαύμα» της ASUS, ονόματι «Eee Pad Transformer Prime», που εκπλήσσει τα μάλα, χάρη στα πανίσχυρα τεχνικά χαρακτηριστικά της, το πιο λεπτό design στην αγορά, τη μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας και την ιδιαίτερα λογική τιμή που (θα) προσφέρεται.

Για την ιστορία, να αναφέρουμε πως η ASUS δεν εισέρχεται στον τομέα των ταμπλετών τώρα, αντιθέτως έχει ήδη παρουσιάσει προτάσεις στην αγορά εδώ και αρκετούς μήνες, με τις ταμπλέτες Eee Pad Slate, Slider και Transformer, οι οποίες έδειξαν τη δυναμική θέληση της εταιρείας για αυτού του τύπου συσκευές, διά της ευκολίας στη χρήση τους, αλλά και της πρωτοποριακής σχεδίασης σε συνάρτηση με τα εξυπηρετικά περιφερειακά, όπως για την πρώτη ταμπλέτα Transformer,

για την οποία διατίθεται ξεχωριστό αποσπόμενο πληκτρολόγιο, που μετατρέπει ουσιαστικά τον τρόπο χρήσης σε εφάμιλλο με αυτό ενός φορητού υπολογιστή.

Ο χρόνος κύλησε, οι μήνες πέρασαν, παράλληλα η τεχνική εταιρεία nVIDIA εξέλιξε το κεντρικό τσιπ Tegra 2 στο πανίσχυρο Tegra 3 και η ASUS, ανταποκρινόμενη στις σύγχρονες απαιτήσεις των χρηστών, δημιούργησε τη διάδοχο ταμπλέτα του Transformer, με το όνομα «Transformer Prime».

Ξεκινάμε από την οθόνη αφής: 10.1 ιντσών, τύπου πάνελ Super IPS+ (που αυτό πραγματικά είναι η οθόνη) για κρυστάλλινη χρωματική απόδοση αλλά και θέαση υπό γωνία 178 μοιρών (!), ανθεκτική σε γρατσουνιές/γδαρσίματα λόγω της επένδυσης «Gorilla Glass», υπερ-φωτεινή χάρη στα 600 nits (ικανή για θέαση κόντρα στον ήλιο) και, τέλος, με ανάλυση 1280x800 γραμμ


Περνάμε στη χωρητικότητα: 32GB ή 64GB (επιτέλους, να η πρώτη εταιρεία που αντιλαμβάνεται ότι τα 16GB αποθηκευτικού χώρου δεν επαρκούν πλέον, γιατί οι ταμπλέτες μπορούν να αναπαράγουν ποιοτικότατες ταινίες, που όμως καταλαμβάνουν πολύ χώρο – χώρια τις εφαρμογές και παιχνίδια – όπου τα τελευταία αρχίζουν και απαιτούν ολοένα και περισσότερο χώρο).

Κάμερες, δύο τον αριθμό: μία μπροστά των 1.2MPixel - μία πίσω, των 8MPixel, με αυτόματης εστίασης και έκθεσης f/2.4 φακό, φωτισμό μέσω φλας τύπου LED και δυνατότητα λήψης βίντεο ανάλυσης 1920x1080 γραμμών ή αλλιώς Full HD video.

Μπαταρία: 12 ώρες συνεχόμενου βίντεο ποιότητας Full HD! Ένα επίτευγμα που καμία άλλη ταμπλέτα δεν καταφέρνει (ούτε το iPad 2 που είχε μέχρι τώρα τα «ηνία» σε αυτόν τον τομέα). Ας περάσουμε στα τεχνικά χαρακτηριστικά, που είναι το «ζουμί» της όλης υπόθεσης Transformer Prime.

Ως βασικό τσιπ ή αλλιώς η καρδιά της ταμπλέτας είναι το τσιπ/πολυ-εγκέφαλος Tegra 3 (με κωδική ονομασία Kal-El, δηλαδή το οικογενειακό όνομα του Superman), της εταιρείας nVIDIA. Το χαρακτηρίζουμε «πολυ-εγκέφαλο», διότι διαθέτει 4+1 πυρήνες με χρονισμό λειτουργίας στο 1.4 GigaHertz (τέσσερις εγκέφαλοι σε συσκευασία ενός και ένας πιο αδύναμος, βοηθητικός). Αυτοί οι τέσσερις συν ένας πυρήνες έχουν στο εσωτερικό τους... δώδεκα υπο-πυρήνες ειδικά για γραφικά (αρχιτεκτονικής GeForce), ώστε να σηκώνουν το βαρύ φόρτο εργασίας. Ο «συν ένας» πυρήνας, είναι μικρότερης απόδοσης, αλλά και αρκετά μικρότερης ενεργειακής κατανάλωσης. Έτσι, όταν βλέπουμε ένα Full HD video, αναλαμβάνει δουλειά μόνο ο ένας «αδύναμος» πυρήνας, γι' αυτό το Transformer Prime μπορεί να φτάσει τις δώδεκα συνεχόμενες ώρες αναπαραγωγής. Για τις πιο βαριές εργασίες (εφαρμογές, παιχνίδια, σερφάρισμα στο Διαδίκτυο), χρησιμοποιούνται οι τέσσερις βασικοί και πανίσχυροι πυρήνες. Μια αρχική περιγραφή μερικών δυνατοτήτων του Tegra 3 μπορείτε να δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο: http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=305310&cid=36), ώστε να πάρετε μια «γεύση» των ακραίων επιδόσεων για κατηγορία ταμπλέτας, που έχει το εν λόγω τσιπ. Μια φορά, πάντως, η ASUS χαρακτηρίζει το Tegra 3 να έχει δύναμη «επιπέδου PC»

Αυτή η δύναμη συνοδεύεται από 1GB RAM, γυροσκόπιο, GPS, υποδοχή για ακουστικά των 3,5 χιλιοστών (το κλασικό βύσμα-καρφί δηλαδή), μια θύρα για κάρτες μνήμης τύπου microSD και μια θύρα mini-HDMI, για σύνδεση Full HD (1080p) σε μια εξωτερική τηλεόραση ή οθόνη.

Όπως και η προηγούμενη ταμπλέτα Transformer είχε ένα προαιρετικό εξάρτημα (dock) – πληκτρολόγιο, έτσι και η νέα ταμπλέτα Transformer Prime έχει το δικό της dock, που δίνει στον χρήστη ένα πλήρες πληκτρολόγιο, μια επιφάνεια αφής (touchpad, όπως στους φορητούς υπολογιστές) ως εναλλακτικό τρόπο χειρισμού πέραν της οθόνης αφής, μια θύρα USB 2.0 για πλήρη επεκτασιμότητα (mouse για παράδειγμα), επίσης μια θύρα πλήρους διάστασης καρτών μνήμης SD και μια επιπλέον εσωτερική μπαταρία, η οποία εκτοξεύει τον χρόνο λειτουργίας της ταμπλέτας στις 18 ώρες (έξι ώρες επιπλέον). Βάρος μόλις 586 γραμμάρια (χωρίς βέβαια το dock) και πάχος 8,3 χιλιοστά!

Το Λειτουργικό Σύστημα το οποίο θα φοράει η νέα ταμπλέτα είναι το Android έκδοσης 3.2, ενώ κατά την ASUS σύντομα θα αναβαθμιστεί στην τελευταία έκδοση 4.0, η οποία θα μεταμορφώσει άρδην (προς το καλύτερο) τις δυνατότητες του Transformer Prime (μια παρουσίαση του Android 4.0 Ice Cream Sandwich, όπως λέγεται αλλιώς, μπορείτε να βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο: http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=401687&cid=36).

Επίσης, στο συνοδευτικό λογισμικό θα παρέχεται το Supernote (αναλυτική παρουσίαση: http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&cid=36&aid=405916), διά του οποίου γίνεται εφικτή η χειρόγραφη εισαγωγή σημειώσεων, γραφημάτων, αριθμών, μαθηματικών-οικονομικών πράξεων, ακόμα και ελεύθερο σχέδιο εικόνων με το χέρι, ενώ παράλληλα θα παρέχεται συμβατότητα με έγγραφα Word, Excel, PowerPoint χάρη στη σουίτα λογισμικού Polaris Office.

Για το τέλος, αφήσαμε τιμές και ημερομηνία έλευσης. Δύο μοντέλα Transformer Prime, με μοναδική διαφορά τον χρωματισμό της ταμπλέτας (amethyst grey – champagne gold) στα 499 δολάρια Η.Π.Α. για 32GB αποθηκευτικού χώρου και 599 δολάρια για 64GB – ενώ για το προαιρετικό dock η τιμή είναι στα 149 δολάρια. Δηλαδή, τιμές άκρως ανταγωνιστικές, συγκριτικά με τις αντίπαλες προτάσεις. Παγκόσμια έλευση: αρχές Δεκεμβρίου 2011.

 

επιστροφή στην κορυφή