Connect with us

Δημοσιεύθηκε

/

Σε οριακή κατάσταση, αν δεν την έχουν ξεπεράσει, βρίσκονται τα νοσοκομεία όλης της χώρας λόγω της υποχρηματοδότησης και των ελλείψεων προσωπικού.  

Στα περισσότερα νοσοκομεία τα ράφια στα φαρμακεία έχουν αδειάσει, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι στα όρια της εξάντλησης και το υπουργείο απαντά ότι αν δεν είχαν προβλεφθεί κάποια έξτρα κονδύλια η κατάσταση θα είχε ξεφύγει από κάθε έλεγχο από τον περασμένο Σεπτέμβριο και ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016 θα γίνουν 3500 προσλήψεις ιατρών και νοσηλευτών.

Προσλήψεις που οι σύλλογοι εργαζομένων στα νοσοκομεία χαρακτηρίζουν «σταγόνα στον ωκεανό» των αναγκών που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα. Την ίδια βέβαια ώρα οι λίστες αναμονής για τη διενέργεια προγραμματισμένων χειρουργείων είναι ατελείωτες.
Πως είναι η κατάσταση σήμερα στα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας

Στον Ευαγγελισμό, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, ο σύλλογος εργαζομένων δηλώνει ότι αν δεν γίνει κάτι άμεσα αμέσως μετά τις γιορτές το νοσοκομείο θα ξεμείνει από φάρμακα..

«Με αυτό το κονδύλι και με αυτήν τη διαδικασία 10 Ιανουαρίου θα έχουμε πρόβλημα» είπε το πρωί στον ΣΚΑΙ ο πρόεδρος Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Ηλίας Σιώρας.

Όπως σημειώνει ο καρδιολόγος, κ. Σιώρας, ο προϋπολογισμός του «Ευαγγελισμού» ήταν για το τρέχον έτος 72 εκατ. ευρώ, ωστόσο λίγες ημέρες πριν την εκπνοή του έτους έχουν αποδοθεί μόλις τα 49 εκατ. ευρώ και το 2016 δε προβλέπεται ακόμη πιο συρρικνωμένο από πλευράς οικονομικών.  

Το σωματείο Εργαζομένων του  νοσοκομείου εκπέμπει SOS προειδοποιώντας ότι τα φάρμακα στα ράφια του φαρμακείου του έχουν τελειώσει και τα άκρως απαραίτητα επαρκούν πλέον μόνο για λίγες μέρες ακόμα. Σύμφωνα με το Σωματείο, εξασφαλίστηκαν 390.000 ευρώ από εσωτερική ανακατανομή  κονδυλίων για τα άκρως απαραίτητα φάρμακα που όμως φτάνουν μόνο για λίγες μέρες.

Όπως λένε χαρακτηριστικά η επιχορήγηση για τη νοσηλεία των ανασφάλιστων είναι μηδενική, ενώ οι νοσηλευθέντες ανασφάλιστοι ξεπερνούν τους χίλιους για το 2015 με μέσο κόστος νοσηλείας τις 2.200€. Με απλά μαθηματικά η επιχορήγηση μόνο για τους ανασφάλιστους – που είναι αυξημένοι λόγω και των οικονομικών επιπτώσεων – έπρεπε μόνο για τον Ευαγγελισμό να είναι για το 2015 τουλάχιστον 3 εκατ.

Τραγική η κατάσταση και στο Λαϊκό

Διαφήμιση

Στην ίδια κατάσταση βρίσκεται και το Λαϊκό. Ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων Τάσος Αντωνόπουλος δηλώνει στον ΣΚΑΙ: «Όταν λέμε ότι δεν έχουμε φάρμακα δεν έχουμε για αύριο το πρωί. Αυτή τη στιγμή στο φαρμακείο έχουμε φάρμακα για 2 – 3 ανθρώπους. Δεν υπάρχουν φάρμακα για οροθετικούς και αιμοροφυλικούς στο νοσοκομείο που δέχεται τους περισσότερους ασθενείς αυτών των κατηγοριών».

Μόλις την προηγούμενη Πέμπτη ο δημοσιογράφος Τάσος Θεοδωρόπουλος, είχε καταγγείλει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι, εδώ και τρεις μήνες, δεν λαμβάνει αντιρετροϊκή αγωγή, λόγω ελλείψεων φαρμάκων.
Ίδια η κατάσταση και στο Αττικό

Σοβαρές ελλείψεις ακόμη και στα πλέον υποτυπώδη υλικά, όπως σε γάζες και λευκοπλάστ, ατελείωτες λίστες αναμονής για τη διενέργεια των προγραμματισμένων χειρουργείων και τμήματα επικίνδυνα για νοσηλεία καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Δυτικής Αττικής.

Παράλληλα, προειδοποιούν ότι το Αττικό έχει φθάσει πλέον στα όρια της λειτουργίας του αφού η αναμονή για τα χειρουργεία ξεπερνά τους τρεις μήνες φτάνοντας ακόμη και τον ένα χρόνο, ενώ ακόμη και οι ασθενείς που εισάγονται για τακτικό χειρουργείο μπορεί να περιμένουν εντός του νοσοκομείου έως και 10 ημέρες.

Όπως λένε οι εργαζόμενοι ξεμένουν από γάζες, λευκοπλάστ, καπάκια καθετήρων, σάκους στομιών, γάντια, αντιελκωτικά φάρμακα, βασικά αντιβιοτικά ακόμη και από βασικά ράμματα, πλέγματα, εργαλεία λαπαροσκοπικής χειρουργικής, συρραπτικά, αιμοστατικά και άλλα.

Ο μαγνητικός τομογράφος είναι εκτός λειτουργίας, κρεβάτια Μονάδας Εντατικής Θεραπείας μένουν κλειστά και οι μισές χειρουργικές αίθουσες είναι κλειστές. Οι κενές οργανικές θέσεις είναι 350 και μόλις φέτος αποχώρησαν λόγω συνταξιοδότησης 61 υπάλληλοι και ήρθαν 28, και αυτοί με το πρόγραμμα κινητικότητας από άλλα νοσοκομεία.
Τεράστια τα προβλήματα λέει η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας

Στο 11ο συνέδριο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας οι συμμετέχοντες χτύπησαν το καμπανάκι του κινδύνου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) στη χώρα μας.

Κάνουν λόγο για «Δαιδαλώδεις» και «κατακερματισμένες» υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης στην Ελλάδα, με «τεράστια προβλήματα υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης» και, πάνω απ’ όλα, «τη λογική της διαχείρισης κυρίως της αρρώστιας και όχι της υγείας».

Η εκτίμηση που ακούστηκε στο συνέδριο ότι η πρωτοβάθμια φροντίδα στη χώρα μας είναι «η χειρότερη στην Ευρώπη», κυριολεκτικά σοκάρει. Η συντονίστρια, διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Κασσάνδρειας Χαλκιδικής, δηλώνει ότι «Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ΠΦΥ», σημειώνοντας πως «από τους τρεις βασικούς πυλώνες που απαρτίζουν την πρωτοβάθμια φροντίδα, α) αγωγή-προαγωγή και άρα πρόληψη και προάσπιση της υγείας, β) διάγνωση, περίθαλψη και θεραπεία και γ) παρακολούθηση, αποκατάσταση και κοινωνική επανένταξη ή τελική φροντίδα, η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (Π.Φ.Υ.) στην Ελλάδα περιλαμβάνει μόνο τον δεύτερο».

Φωτογραφία: SOOC

Διαφήμιση

Διαφήμιση
ΣΧΟΛΙΑ

Δώστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GHOSTFILM MEDIA PRODUCTION

Εταιρικά Βίντεο

VIRAL NEWS

Η Μπαρτσελόνα έκλεισε τη συμφωνία χρηματοδότησης του «Espai Barca» Η Μπαρτσελόνα έκλεισε τη συμφωνία χρηματοδότησης του «Espai Barca»
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ1 μήνα πριν

Η Μπαρτσελόνα έκλεισε τη συμφωνία χρηματοδότησης του «Espai Barca»

To σχέδιο προβλέπει 20 επενδυτές με 1,450 δισ. ευρώ, ποσό που καλύπτει το κόστος των εργασιών του σχεδίου

Λισαβόνα: Ακτιβιστές μάζεψαν 650.000 αποτσίγαρα και τα στοίβαξαν σε πλατεία Λισαβόνα: Ακτιβιστές μάζεψαν 650.000 αποτσίγαρα και τα στοίβαξαν σε πλατεία
ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 μήνα πριν

Λισαβόνα: Ακτιβιστές μάζεψαν 650.000 αποτσίγαρα και τα στοίβαξαν σε πλατεία

Ακτιβιστές για την προστασία του περιβάλλοντος συνέλεξαν περίπου 650.000 αποτσίγαρα και τα στοίβαξαν την Κυριακή σε μια πλατεία, στο κέντρο...

Ο αθλητής Franz Müllner τράβηξε ένα τρένο 81 τόνων για δέκα μέτρα και 60 εκατοστά σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ. Ο αθλητής Franz Müllner τράβηξε ένα τρένο 81 τόνων για δέκα μέτρα και 60 εκατοστά σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ.
ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 μήνα πριν

Franz Müllner: Τράβηξε τρένο 81 τόνων για δέκα μέτρα

Ο αθλητής Franz Müllner τράβηξε ένα τρένο 81 τόνων για δέκα μέτρα και 60 εκατοστά σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ

Η Χάρις Αλεξίου βρέθηκε καλεσμένη στο «Στούντιο 4» Η Χάρις Αλεξίου βρέθηκε καλεσμένη στο «Στούντιο 4»
YOUTUBE1 μήνα πριν

Η Χάρις Αλεξίου στον καναπέ του «Στούντιο 4»

Η Χάρις Αλεξίου βρέθηκε καλεσμένη στο «Στούντιο 4» και μίλησε για την πορεία της στο τραγούδι, την οικογένειά της και...

Ο αισθησιακός χορός της Heidi Klum, που αναστάτωσε τους θαυμαστές της στο Instagram Ο αισθησιακός χορός της Heidi Klum, που αναστάτωσε τους θαυμαστές της στο Instagram
SOCIAL NEWS1 μήνα πριν

Heidi Klum: Το supermodel έβαλε “φωτιά” στο Instagram τον αισθησιακό χορό του

Ο αισθησιακός χορός της Heidi Klum, που αναστάτωσε τους θαυμαστές της στο Instagram. Δείτε την ανάρτηση του supermodel

Διαφήμιση

ΑΡΕΣΟΥΝ