Connect with us

Published

on

Ένα ιδιαίτερα καινοτόμο τεχνολογικό σύστημα, που έμελλε να αλλάξει την καθημερινότητα των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας, ήταν η Τηλεθέρμανση.

Ένα σύστημα ομαδικής αστικής θέρμανσης, το οποίο είχε εκτεταμένη εφαρμογή σε ευρωπαϊκές (κυρίως ανατολικές) χώρες, και στην Ελλάδα αρχικά αντιμετωπίστηκε με επιφυλάξεις και σκεπτικισμό.

Το σύστημα όπως είναι γνωστό, αξιοποιεί την τεχνολογία για να συνδέσει τους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας με τα σπίτια των δημοτών της Πτολεμαΐδας, της Κοζάνης και της ευρύτερης περιοχής του Αμυνταίου, μεταφέροντας θερμική ενέργεια με χαμηλό κόστος.

Η τηλεθέρμανση χαρακτηρίστηκε ως «πολύτιμο κοινωνικό αγαθό», καθώς κάλυπτε σε μεγάλο βαθμό τις τεράστιες ανάγκες σε θερμότητα που έχει τους ψυχρούς χειμώνες η Δυτική Μακεδονία. Και μπορεί το θέμα της παροχής ενέργειας να λύθηκε προβάλλοντας το κοινωνικό της πρόσωπο η ΔΕΗ, όμως το μείζον θέμα ήταν να βρεθούν οι πόροι για να κατασκευαστούν τα δίκτυα μεταφοράς, το δίκτυο διανομής μέσα στις πόλεις, τα αντλιοστάσια, και φυσικά τα συνδετήρια έργα στις εγκαταστάσεις των ΑΗΣ.

Advertisement

Τη λύση για την εξεύρεση των πόρων και την κατασκευή όλων των σταδίων για το καινοτόμο έργο, έδωσε η Ευρώπη. Με την παροχή χρηματοδότησης, η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέστη ένας από τους πιο κρίσιμους παράγοντες στην ομαλή πορεία σχεδιασμού μελέτης και κατασκευής τους έργου.

Συγκεκριμένα, σε ότι αφορά την Τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας: Η χρηματοδότηση της μελέτης έγινε το 1987 με επιδότηση 70% από το κοινοτικό πρόγραμμα VALOREN (το πρόγραμμα αφορούσε έργα εξοικονόμησης ενέργειας), ενώ εξασφαλίστηκε έως 55% επιδότηση για την κατασκευή του έργου, προϋπολογισμού 10 εκατομμυρίων δραχμών*.

Στη συνέχεια, έγινε εκτεταμένη αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων κοινοτικών πόρων (ΚΠΣ. ΕΣΠΑ) σε μία ασταμάτητη ροή επενδύσεων που σκοπό έχουν (μέχρι και σήμερα) την ισχυροποίηση του δικτύου σε ισχύ και τεχνογνωσία, αλλά κυρίως τις επεκτάσεις του, ώστε να μπορούν όλο και περισσότεροι δημότες να απολαμβάνουν το αγαθό.

Η δεύτερη φάση του έργου (1995-2002) αφορούσε στην κατασκευή επεκτάσεων αλλά και προμήθειας νέων συστημάτων, είχε προϋπολογισμό 10 εκατομμύρια ευρώ αι χρηματοδοτήθηκε από το Β” ΚΠΣ με ποσοστιαία επιδότηση 45%. Η τρίτη φάση του έργου (2003-2007) εκτός από τις επεκτάσεις εντός της πόλης, περιείχε τη διασύνδεση με το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο, και την εγκατάσταση εναποθήκευσης θερμότητας. Χρηματοδοτήθηκε σε ποσοστό 35% από το πρόγραμμα ΕΠΑΝ. Στην Δ Φάση (2008-2012) εντάχθηκε εκτός από τις νέες επεκτάσεις, το νέο σύστημα παραγωγής ενέργειας στον ΑΗΣ Καρδιάς, ενώ η φάση αυτή είχε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση 65% από το ΕΣΠΑ, σε προϋπολογισμό 26 εκ. ευρώ.

Σήμερα, υλοποιούνται νέες επεκτάσεις, προς τον οικισμό Καρδιάς και τις Εργατικές Κατοικίες και πάλι με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, επενδύονται κεφάλαια για νέες τεχνολογίες στην αποθήκευση ενέργειας, ενώ εδώ και χρόνια μελετούνται νέες επεκτάσεις.

Advertisement

Το σύστημα της Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας, πρόκειται να διασυνδεθεί με αυτά της Κοζάνης και του Αμυνταίου, στα πλαίσια του σχεδιασμού για τη δίκαιη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών, υπό τη σκέπη του ευρωπαϊκού μηχανισμού για τη δίκαιη μετάβαση, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις μελλοντικές πιθανές χρηματοδοτήσεις διασύνδεσης, αλλά και κατασκευής νέων μονάδων παραγωγής θερμικής ενέργειας..

Τα κύρια οφέλη που απόλαυσαν έως σήμερα οι πολίτες, από τη λειτουργία του συστήματος της Τηλεθέρμανσης, τα οποία σε μεγάλο βαθμό άλλαξαν τη ζωή τους είναι τα εξής:

– Οι καταναλωτές έχουν πολύ χαμηλό κόστος θέρμανσης

– Οι καταναλωτές δεν προμηθεύτηκαν πάνω από 250.000 τόνους πετρελαίου, αξίας πάνω από 300.000.000 ευρώ, ενώ εξοικονόμησαν πάνω από 70.000.000 ευρώ.

– Προέκυψε τεράστιο συναλλαγματικό όφελος για την Ελλάδα από την υποκατάσταση πετρελαίου

Advertisement

– Τα χρήματα για την θερμική ενέργεια αποδόθηκαν στη δημόσια ελληνική ΔΕΗ αντί στους – Άραβες παραγωγούς πετρελαίου, που το εισάγουν στην Ελλάδα.

– Η αστική ρύπανση λόγω της μη καύσης πετρελαίου, είναι αισθητά μειωμένη στην περιοχή

– Προέκυψε μεγάλο περιβαλλοντικό όφελος

– Η περιοχή απέκτησε πρωτόγνωρη εμπειρία και τεχνογνωσία, που χρησιμοποιείται ως υποδομή για την ανάπτυξη κι άλλων εφαρμογών

– Δημιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας, σε μία δημοτική επιχείρηση με πρωτοποριακή λειτουργία

Advertisement

– Δημιουργήθηκε ένα ιδιαίτερα καινοτόμο σύστημα

– Δόθηκαν νέες προοπτικές για την τοπική ανάπτυξη

*Στοιχεία για να γραφεί το παρόν κείμενο, αντλήθηκαν από το βιβλίου του πρ. Δημάρχου Πτολεμαΐδας Κωνσταντίνου Μαυρομάτη, «Αναδρομή στην ιστορική πορεία του πρωτοποριακού για την Ελλάδα έργου της Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας».

[το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Εορδαϊκός Παλμός και το e-ptolemeos.gr και αναδημοσιεύεται στην EURACTIV.gr στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή Δίπλα μας»]

Advertisement
Advertisement
ΣΧΟΛΙΑ

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παραδόθηκαν οι 18 κινητές κλίνες ΜΕΘ που δώρισε η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» στο ΕΣΥ στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γ. Παπανικολάου

Πραγματοποιήθηκαν σήμερα Σάββατο στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης “Γ. Παπανικολάου” τα εγκαίνια των 18 κινητών κλινών ΜΕΘ που δώρισε η Επιτροπή “Ελλάδα 2021” για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας στη μάχη κατά της πανδημίας.

Published

on

Παραδόθηκαν οι 18 κινητές κλίνες ΜΕΘ που δώρισε η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» στο ΕΣΥ στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γ. Παπανικολάου

Πραγματοποιήθηκαν σήμερα Σάββατο στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης “Γ. Παπανικολάου” τα εγκαίνια των 18 κινητών κλινών ΜΕΘ που δώρισε η Επιτροπή “Ελλάδα 2021” για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας στη μάχη κατά της πανδημίας.

Τα εγκαίνια έγιναν παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, της προέδρου της Επιτροπής “Ελλάδα 2021”, Γιάννας Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη η οποία συνοδευόταν από τον εκτελεστικό γενικό συντονιστή της Επιτροπής, Μάρτων Σίμιτσεκ, του Γενικού Γραμματέα της Βουλής των Ελλήνων και μέλους του εκτελεστικού συμβούλιου της Επιτροπής, Γιώργου Μυλωνάκη, του γενικού γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννη Κωτσιόπουλου, της Διοικήτριας του Νοσοκομείου, Μαρίας Γιογκατζή, κ.α.

Η δωρεά των 18 κλινών ΜΕΘ βασίστηκε στη συνδρομή των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, της Alpha Bank, της Eurobank και της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς, όπως είναι γνωστό, η Επιτροπή “Ελλάδα 2021” δεν λαμβάνει κρατική επιχορήγηση. Οι πόροι της προέρχονται από δωρεές, χορηγίες και τα έσοδα από το Νομισματικό της Πρόγραμμα.

Advertisement

Ειδικότερα, το έργο που παραδόθηκε περιλαμβάνει:
• 18 κινητές κλίνες Μονάδας Εντατικής Θεραπείας σε δύο πτέρυγες, οι οποίες τοποθετήθηκαν εντός συγκροτήματος 12 οικίσκων που δημιουργήθηκαν για αυτόν τον σκοπό, συνολικής ωφέλιμης στεγασμένης έκτασης 324 τετραγωνικών μέτρων.

• Τη δημιουργία κλειστού διαδρόμου (διασύνδεσης με το νοσοκομείο) 120 τετραγωνικών μέτρων καθώς και χώρου μηχανολογικού εξοπλισμού έκτασης 250 τετραγωνικών μέτρων

Αυτόνομο σύστημα πυρανίχνευσης, ολοκληρωμένο δίκτυο ιατρικών αερίων, ολοκληρωμένη εγκατάσταση κλιματισμού προδιαγραφών ΜΕΘ, έτσι ώστε κάθε πτέρυγα να κλιματίζεται αυτόνομα, καθώς και 4 ενισχυτές καπνογραφίας.
• Σύνδεση των οικίσκων με τα υφιστάμενα δίκτυα του νοσοκομείου.

• Οι κλίνες παραδόθηκαν πλήρως λειτουργικές, τόσο σε εξοπλισμό όσο και σε αναλώσιμα στο νοσοκομείο, ώστε να μείνουν και μετά το τέλος της πανδημίας.

• Υπενθυμίζεται ότι οι 18 κλίνες που προσφέρει η Επιτροπή είναι κινητές, μπορούν, δηλαδή, να εγκατασταθούν σε οικίσκους ή να μεταφερθούν σε ΜΕΘ άλλων νοσοκομείων εφόσον προκύψει επείγουσα ανάγκη.

Advertisement

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης “Γ. Παπανικολάου”, η πρόεδρος της Επιτροπής σύστησε στον Πρωθυπουργό το Συντονιστή Διευθυντή της Αιματολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου, Αχιλλέα Αναγνωστόπουλο και την ερευνήτρια Αναστασία Παπαδοπούλου η οποία εργάζεται, μαζί με την Ευαγγελία Γιαννάκη, για τη δημιουργία ενός φαρμάκου κατά του κορωνοϊού, βασισμένου στα Τ-λεμφοκύτταρα, στη συγκεκριμένη κλινική του Νοσοκομείου.

Πρόκειται για ένα μοναδικό εγχείρημα, καινοτόμο και πρωτοπόρο, που φέρνει τους Έλληνες επιστήμονες στην πρώτη γραμμή της επιστημονικής έρευνας παγκοσμίως, και το οποίο ενίσχυσε οικονομικά η Επιτροπή “Ελλάδα 2021” τον περασμένο Δεκέμβριο.

Περισσότερα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΠΘ: Εντοπίστηκε πτώμα σε κτίριο – Επί ποδός η Αστυνομία

Συναγερμός σήμανε πριν λίγη ώρα στη Θεσσαλονίκη καθώς το πτώμα ενός ηλικιωμένου άντρα εντοπίστηκε σε εγκαταλελειμμένο κτίσμα του ΑΠΘ.

Published

on

Θρίλερ στην Θεσσαλονίκη: Εντοπίστηκε πτώμα σε κτίριο του ΑΠΘ – Συναγερμός στην Αστυνομία

Συναγερμός σήμανε πριν λίγη ώρα στη Θεσσαλονίκη καθώς το πτώμα ενός ηλικιωμένου άντρα εντοπίστηκε σε εγκαταλελειμμένο κτίσμα του ΑΠΘ.

Το πτώμα, όπως αναμεταδίδει το thestival.gr έγινε αντιληπτό από φοιτητές που ειδοποίησαν την Αστυνομία.

Ο χώρος έχει αποκλειστεί από τις Αρχές.

Δείτε βίντεο από το σημείο:

Advertisement

Περισσότερα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Aπρόοπτο στον «αέρα»! Σε ρεπορτάζ για την κακοκαιρία στην Κοζάνη, εκείνος έδειξε τα οπίσθια του

Ένα απίστευτο σκηνικό εκτυλίχθηκε μπροστά στα μάτια των τηλεθεατών, κατά τη διάρκεια ρεπορτάζ για την κακοκαιρία

Published

on

Σε ρεπορτάζ για την κακοκαιρία στην Κοζάνη, εκείνος έδειξε τα οπίσθια του

Ένα απίστευτο σκηνικό εκτυλίχθηκε μπροστά στα μάτια των τηλεθεατών, κατά τη διάρκεια ρεπορτάζ για την κακοκαιρία

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι ευτράπελο, την ώρα live μετάδοσης.

Αυτό όμως που συνέβη στον «αέρα» της ΕΡΤ σίγουρα όσοι το είδαν θα το θυμούνται για αρκετό καιρό.

Advertisement

Την ώρα λοιπόν που η δημοσιογράφος Δέσποινα Αμαραντίδου έδινε το ρεπορτάζ της για το πώς εξελίσσεται η κακοκαιρία στην περιοχή της Κοζάνης, ένας νεαρός πέρασε από πίσω της και έδειξε… τα οπίσθια του στην κάμερα.

Δείτε το βίντεο:

Περισσότερα

GHOSTFILM MEDIA PRODUCTION

Εταιρικά Βίντεο

VIRAL NEWS

Βρέθηκε το ναυάγιο του θρυλικού πλοίου Endurance Βρέθηκε το ναυάγιο του θρυλικού πλοίου Endurance
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ7 μήνες ago

Ανταρκτική: Βρέθηκε το ναυάγιο του θρυλικού πλοίου Endurance

Έπειτα από 106 χρόνια στον πυθμένα της θάλασσας Weddell, το θρυλικό πλοίο «Endurance» του εξερευνητή της Ανταρκτικής, Sir Ernest Shackleton,...

- Ο Πούτιν προειδοποίησε τη Δύση ότι θα υπάρξουν «συνέπειες που δεν έχουν δει ποτέ», αν υπάρξει απόπειρα παρέμβασης - Ο Πούτιν προειδοποίησε τη Δύση ότι θα υπάρξουν «συνέπειες που δεν έχουν δει ποτέ», αν υπάρξει απόπειρα παρέμβασης
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ7 μήνες ago

Ουκρανία: Ξεκίνησε ο πόλεμος – Έκτακτο διάγγελμα τα ξημερώματα από τον Πούτιν

Νωρίτερα, σε έκτακτο διάγγελμά του ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε την έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, ζητώντας από τους ουκρανούς στρατιώτες...

Οι Νέες συγκλονιστικές εικόνες από την στιγμή της προσεδάφισης του Perseverance στον πλανήτη Άρη Οι Νέες συγκλονιστικές εικόνες από την στιγμή της προσεδάφισης του Perseverance στον πλανήτη Άρη
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 έτη ago

Perseverance: Το ρόβερ της NASA έστειλε στη Γη τις πρώτες έγχρωμες φωτογραφίες του από τον Άρη

Ιστορία γράφει το Perseverance που προσγειώθηκε στον ‘Αρη και έχει στείλει ήδη τις πρώτες εικόνες από την προσεδάφισή του η...

«Η Ευρώπη από Ψηλά» μέσα από τον φακό του National Geographic «Η Ευρώπη από Ψηλά» μέσα από τον φακό του National Geographic
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ2 έτη ago

«Η Ευρώπη από Ψηλά» μέσα από τον φακό του National Geographic

Τα εντυπωσιακά εναέρια πλάνα του National Geographic αποκαλύπτουν μια άλλη πλευρά της Ευρώπης, μέσα από το 2ο κύκλο της σειράς-ντοκιμαντέρ.

Europa League: Καθάρισε με 4άρα η Μάντσεστερ Γιουν., κοντά στον αποκλεισμό η Νάπολι Europa League: Καθάρισε με 4άρα η Μάντσεστερ Γιουν., κοντά στον αποκλεισμό η Νάπολι
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ2 έτη ago

Europa League: Σαρωτική Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ…καθάρισε με 4άρα την Σοσιεδάδ

Με εξαιρετικούς Φερνάντες και Ράσφορντ η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ουσιαστικά εξασφάλισε την πρόκριση κόντρα στη Σοσιεδάδ.

Επιστήμονες κατάφεραν να «χακάρουν» τα όνειρα Επιστήμονες κατάφεραν να «χακάρουν» τα όνειρα
ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 έτη ago

Επιστήμονες κατάφεραν να «χακάρουν» τα όνειρα

Επιστήμονες κατάφεραν να… «χακάρουν» τα όνειρα και απέδειξαν ότι είναι εφικτός ο διάλογος με κάποιον που ονειρεύεται.

Η σατιρική διαφήμιση της Τούνμπεργκ για την προσεδάφιση στον Άρη Η σατιρική διαφήμιση της Τούνμπεργκ για την προσεδάφιση στον Άρη
PEOPLE2 έτη ago

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ ξαναχτυπά: Το σατιρικό σποτ για τα «διαστημικά όνειρα»

Εν αναμονή της προσεδάφισης του Perseverance rover της NASA στον Άρη, η Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ εκμεταλλεύθηκε την ευκαιρία για...

Πρώην καζίνο του Ντόναλντ Τραμπ κατεδαφίστηκε με ελεγχόμενη έκρηξη Πρώην καζίνο του Ντόναλντ Τραμπ κατεδαφίστηκε με ελεγχόμενη έκρηξη
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 έτη ago

Πρώην καζίνο του Ντόναλντ Τραμπ κατεδαφίστηκε με ελεγχόμενη έκρηξη

Ένα από τα παλαιότερα ξενοδοχεία-καζίνο του Ντόναλντ Τραμπ στο Ατλάντικ Σίτι κατεδαφίστηκε την Τετάρτη και η όλη διαδικασία καταγράφηκε σε...

Επιστάτης θυσίασε αγελάδα επειδή δεν έβρισκε... εργάτες - «Ξέρετε πόσο δύσκολο ήταν;» Επιστάτης θυσίασε αγελάδα επειδή δεν έβρισκε... εργάτες - «Ξέρετε πόσο δύσκολο ήταν;»
PEOPLE2 έτη ago

Απίστευτο: Επιστάτης θυσίασε αγελάδα επειδή δεν έβρισκε… εργάτες – «Ξέρετε πόσο δύσκολο ήταν;»

Η απίστευτη θυσία της αγελάδας έγινε στο Καζακστάν.

Σκηνές... απείρου κάλλους σε δημοτικό συμβούλιο - «Τους γαμ…με» (video) Σκηνές... απείρου κάλλους σε δημοτικό συμβούλιο - «Τους γαμ…με» (video)
ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 έτη ago

Σκηνές… απείρου κάλλους σε δημοτικό συμβούλιο – «Τους γαμ…με» (video)

Εκφράσεις που θυμίζουν περισσότερο κερκίδα, παρά συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου καταγράφηκαν στο Μεσολόγγι.

Advertisement

ΑΡΕΣΟΥΝ