Γιατί ο σερ Μπέρνερς Λι δημιούργησε τον Παγκόσμιο Ιστό (World Wide Web) πριν από 25 χρόνια, όταν ήδη λειτουργούσε το Ιντερνετ, με μπαμπάδες τον Βιντ Κερφ και τον Μπομπ Καν, που καθόρισαν το Internet Protocol (ΙΡ) για την αποστολή πληροφοριών και πακέτων δεδομένων.
Ο άνθρωπος, που συνελήφθη ως χάκερ όταν σπούδαζε Φυσική στην Οξφόρδη στα μέσα της δεκαετίας του ’70, είχε από την πρώτη στιγμή που έφτιαξε τον δικό του υπολογιστή, με μοναδικά υλικά παλιά ηλεκτρονικά εξαρτήματα και ένα εργαλείο συγκόλλησης, ένα όνειρο: οραματιζόταν ένα παγκόσμιο σύστημα διακίνησης πληροφοριών, ταχύτερα και
αποκεντρωμένο -ανεξάρτητο από την πλατφόρμα κάθε υπολογιστή, πολύγλωσσο, χωρίς γραφειοκρατικούς περιορισμούς και χρονικές καθυστερήσεις. Ηδη από το 1983 είχε υποβάλει σχετικά υπομνήματα στο CERN, όπου τότε εργαζόταν, αλλά οι διοικήσεις καθυστερούσαν να απαντήσουν. Ετσι, το 1984, σε συνεργασία με τους Βάνεβαρ Μπουρ, Τεντ Νέλσον και Ντάγκλας Εγκλεμπαρτ, ο Τιμ Μπέρνερς Λι δημιούργησε το πρωτόκολλο http (hypertext transfer protocol).
Το 1991 τα είχε ετοιμάσει όλα και, μην έχοντας ακόμη επίσημη απάντηση από το CERN, δημιούργησε τον πρώτο server, τον info.cern.ch., διαθέτοντας παράλληλα ελεύθερα το πρόγραμμα περιήγησης και το λογισμικό του server μέσω του Διαδικτύου.
Σήμερα, ο Τιμ Μπέρνερς Λι, ιππότης της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (2004), ερευνητής στο ΜΙΤ και πρόεδρος του W3C (Κοινοπραξία World Wide Web), δηλώνει ότι δεν μετάνιωσε ποτέ που δεν κράτησε τον «έλεγχο» της ιδέας του και ότι σε γενικές γραμμές είναι ευχαριστημένος από την εξέλιξή της.
«Είμαι πολύ χαρούμενος για τον πλούτο που έφερε στις ζωές μας η ιδέα μου, τόσο σε πληροφορίες όσο και σε τρόπους χρήσης. Υπάρχουν πολλά στοιχεία του αρχικού ονείρου, που δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμη, και γι’ αυτά εργαζόμαστε στο W3C». Ο Μπέρνερς Λι, υπέρμαχος της ελευθερίας του λόγου και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των χρηστών, υπογραμμίζει ότι δεν μπορούμε πλέον όταν χρησιμοποιούμε 25 χρόνια τις υπηρεσίες δικτύου να αγνοούμε ότι κάθε μας κίνηση, έρευνα, αναζήτηση αφήνει το δικό της ηλεκτρονικό αποτύπωμα.
Γι’ αυτό και όταν ο «Παγκόσμιος Ιστός» έσβησε τα 25 ηλεκτρονικά κεράκια του, ο Μπέρνερς Λι ζήτησε να δημιουργηθεί μια διαδικτυακή «Μάγκνα Κάρτα», μια χάρτα που θα προστατεύει τα δικαιώματα των χρηστών και θα εγγυάται τις θεμελιώδεις αρχές στο Ιντερνετ, θα ελέγχει τη δράση των υπηρεσιών ασφαλείας, ώστε να μην απειλείται το μέλλον της δημοκρατίας. Και ανακοίνωσε την έναρξη της εκστρατείας «the Web we want», καλώντας τους χρήστες να συμμετέχουν και να διεκδικήσουν τον Ιστό που πραγματικά θέλουν.
ΠΗΓΕΣ: BBC, www.telegraph.co.uk,