Connect with us

Δημοσιεύθηκε

/

Με μία απόφαση – «καταπέλτη», το ΑΣΕΠ ζήτησε την αλλαγή του 37% του πίνακα προσληπτέων του διαγωνισμού της ΟΣΥ και του 45% της ΣΤΑΣΥ, ανατρέποντας πλήρως τους προσωρινούς πίνακες προσληπτέων στους διαγωνισμούς προσλήψεων για τις συγκοινωνιακές εταιρίες ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες) και ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες), τους οποίους είχαν καταρτίσει οι εταιρίες.

Η ανεξάρτητη Αρχή, έχει ήδη ζητήσει αλλαγή των πινάκων των προσληπτέων οδηγών και τεχνιτών στον διαγωνισμό της ΟΣΥ ΑΕ κατά 37% και της ΣΤΑΣΥ ΑΕ κατά 45%, ποσοστά τα οποία αντιστοιχούν σε αλλαγές είτε σε ονόματα είτε σε σειρές κατάταξης σε περίπου 155 περιπτώσεις στην ΟΣΥ και 83 στη ΣΤΑΣΥ. Παράλληλα σημειώνει ξεκάθαρα ότι την ευθύνη της διασφάλισης των προσωπικών δεδομένων των απορριπτέων υποψηφίων, – τα οποία αναρτήθηκαν ενώ απαγορεύεται στην περίπτωση της ΟΣΥ – βαρύνει αποκλειστικά την εταιρία.

Τα στοιχεία αυτά έγιναν γνωστά μέσω της απάντησης του προέδρου του ΑΣΕΠ, Ιωάννη Καραβοκύρη σε επιστολή που είχαν αποστείλει οι Τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑΠροοδευτική Συμμαχία Υποδομών και Μεταφορών της Νίκος Παππάς, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαριλίζα  Ξενογιαννακοπούλου και Εσωτερικών, Κώστας Ζαχαριάδης:

«Η απόφαση του ΑΣΕΠ να ζητήσει αλλαγή των πινάκων των προσληπτέων οδηγών και τεχνιτών στον διαγωνισμό της ΟΣΥ ΑΕ κατά 37% και της ΣΤΑΣΥ ΑΕ κατά 45%, αποτελεί ηχηρό χαστούκι στις πρακτικές των κυρίων Μητσοτάκη, Καραμανλή και Κεφαλογιάννη.

Αποκαλύπτει πως οι διαγωνισμοί προσλήψεων στα ΜΜΜ, που έχουν στόχο την ενίσχυση των αστικών συγκοινωνιών εν μέσω πανδημίας, όχι μόνο καθυστέρησαν δραματικά, αλλά και βρίθουν παρατυπιών» επισημαίνουν σε κοινή δηλωσή τους οι τρεις Τομεάρχες κάνοντας λόγο για «επιχείρηση στησίματος σκευωρίας σε δημόσιο διαγωνισμό». Καλούν τους κυρίους Μητσοτάκη, Καραμανλή και Κεφαλογιάννη «να απολογηθούν άμεσα για τις πρακτικές τους», υπογραμμίζοντας πως πλέον είναι ολοφάνερο ότι:

  • – Οι νοσταλγοί του κράτους της δεξιάς, των κομματικών προσλήψεων, του βολέματος των «δικών μας παιδιών», επιχείρησαν να στήσουν σκευωρία σε δημόσιο διαγωνισμό.
  • – Η γενικευμένη στρατηγική της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι να εκμεταλλεύεται την πανδημία, ώστε αφενός να περνά αντιδημοκρατικές ρυθμίσεις και αφετέρου να ικανοποιεί κομματικά της ρουσφέτια».

Σύμφωνα με το κείμενο της απάντησης του προέδρου του ΑΣΕΠ, οι προσωρινοί πίνακες προσληπτέων υποβλήθηκαν στην Αρχή στις 11-12-2020 για τον προβλεπόμενο από τον νόμο έλεγχο νομιμότητας αυτών. Ακολούθως, κατά των ανωτέρω προσωρινών πινάκων ασκήθηκαν ενώπιον του ΑΣΕΠ, συνολικά 818 ενστάσεις υποψηφίων εκ των οποίων οι 556 για την O.ΣΥ. Α.Ε. και οι 262 για τη ΣΤΑ.ΣΥ. «Το Α.Σ.Ε.Π. με τριάντα τρεις (33), συνολικά, αποφάσεις του Β΄ Τμήματός του (19 για την Ο.ΣΥ. Α.Ε. και 14 για τη ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε.) διενήργησε τον έλεγχο νομιμότητας των αποσταλέντων πινάκων των δύο (2) προκηρύξεων και εξέτασε τις υποβληθείσες κατ΄ αυτών ενστάσεις. Από τον διενεργηθέντα κατά τα άνω έλεγχο επήλθαν μεταβολές στους προσωρινούς πίνακες προσληπτέων σε ποσοστό περίπου 37% για την Ο.ΣΥ. Α.Ε. και 45% για τη ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε.».

Οπως τονίζει ο κ. Καραβοκύρης, οι αποφάσεις αυτές του ΑΣΕΠ απεστάλησαν στις δύο εταιρείες προκειμένου οι οικείες επιτροπές επιλογής να προχωρήσουν στην αναμόρφωση των πινάκων κατάταξης, προσληπτέων και απορριπτέων, σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στις εν λόγω αποφάσεις. Ήδη, οριστικοποιήθηκε ο πίνακας προσληπτέων της ΟΣΥ ΑΕ, ενώ το ΑΣΕΠ συνεχίζει τον έλεγχο των πινάκων της ΣΤΑΣΥ ΑΕ προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι οριστικοί πίνακες προσληπτέων.

Υπενθυμίζεται ότι παρά το πλήθος των ενστάσεων, η ΟΣΥ σε πρόσφατη ανακοίνωσή της με την οποία επιχειρούσε να διαψεύσει σχετικά δημοσιεύματα έκανε λόγο για ελάχιστες ενστάσεις, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «ο διαγωνισμός βρίσκεται στην προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία εξέτασης ελαχίστων ενστάσεων».

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των ενστάσεων ήταν αρκετά μεγαλύτερος από αυτόν των προσλήψεων του διαγωνισμού. Σημειώνεται ότι οι δύο προκηρύξεις θέσεων για τις προσλήψεις στις συγκοινωνιακές εταιρίες που εξέδωσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής αφορούσαν 186 θέσεις, διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων στη ΣΤΑΣΥ και 423 θέσεις προσωπικού (367 ΔΕ Οδηγών Λεωφορείων και 56 ΔΕ Τεχνιτών διαφόρων ειδικοτήτων), στην ΟΣΥ ΑΕ.

Στην ΟΣΥ η ευθύνη της διασφάλισης των προσωπικών δεδομένων των υποψηφίων

Διαφήμιση

Όσον αφορά το θέμα της δημοσιοποίησης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα απορριπτέων υποψηφίων της προκήρυξης της Ο.ΣΥ. Α.Ε., (στην πρώτη ανάρτηση είχαν αναρτηθεί τα πλήρη στοιχεία τους, κάτι που ρητά απαγορεύεται), το ΑΣΕΠ επιρρίπτει πλήρως την ευθύνη στην ΟΣΥ υπογραμμίζοντας ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016 για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, «η διασφάλιση αυτών των στοιχείων εμπίπτει στην αποκλειστική αρμοδιότητα των υπευθύνων προστασίας δεδομένων των οικείων φορέων, εν προκειμένω της εταιρείας ΟΣΥ ΑΕ».

Απαντώντας στο ζήτημα των καταγγελιών ως προς το αδιάβλητο ή μη της διαδικασίας επιλογής, η Ανεξάρτητη Αρχή πληροφορεί πως «το ΑΣΕΠ με το κύρος και την αξιοπιστία του ως θεσμικού οργάνου για τον έλεγχο της εφαρμογής των νόμων που διέπουν τις προσλήψεις εγγυάται την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών επιλογής με την τήρηση της νομιμότητας, της διαφάνειας, της αντικειμενικότητας, της ίσης ευκαιρίας των υποψηφίων και της αξιοκρατίας, όπως αυτό επιτάσσει η αποστολή του και όπως πράττει, διαχρονικά, στην πάνω από είκοσι πέντε (25) έτη δράση του».

Το ιστορικό των διαγωνισμών

Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός για τις προσλήψεις στην εταιρία είχε εξαρχής εμφανίσει προβλήματα. Στις 9 Δεκεμβρίου 2020 αναρτήθηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα του διαγωνισμού, με τη δημοσίευση προσωπικών ευαίσθητων δεδομένων των απορριπτέων υποψηφίων, κάτι το οποίο απαγορεύεται.

Υστερα από διαμαρτυρίες υποψηφίων, η κατηγορία της ιστοσελίδας του οργανισμού, όπου είχαν αναρτηθεί τα αποτελέσματα, βγήκε εκτός λειτουργίας και οι πίνακες δεν ήταν προσβάσιμοι. Αναρτήθηκαν εκ νέου αρκετές ώρες αργότερα αφού είχαν αφαιρεθεί τα εν λόγω προσωπικά δεδομένα των απορριπτέων, ενώ σύμφωνα με καταγγελίες υποψηφίων είχαν αλλάξει και οι σειρές κατάταξης. Ακολούθησε η περίοδος των ενστάσεων και η εξέτασή τους από το ΑΣΕΠ, η οποία ολοκληρώθηκε.

Σημειώνεται επίσης, ότι από την 5μελή επιτροπή αξιολόγησης προσλήψεων που έχει συσταθεί στην εταιρία είχε παραιτηθεί αιφνιδίως ο ένας εκ των δύο συνδικαλιστών του Συνδικάτου Εργαζομένων στον ΟΑΣΑ, ο οποίος μετείχε σ’ αυτήν χωρίς μάλιστα να αντικατασταθεί από κάποιο άλλο μέλος. Επιπλέον στη συγκεκριμένη επιτροπή δεν εξελέγη ποτέ πρόεδρος.

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Διαφήμιση

GHOSTFILM MEDIA PRODUCTION

Εταιρικά Βίντεο

VIRAL NEWS

Η Μπαρτσελόνα έκλεισε τη συμφωνία χρηματοδότησης του «Espai Barca» Η Μπαρτσελόνα έκλεισε τη συμφωνία χρηματοδότησης του «Espai Barca»
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ5 μήνες πριν

Η Μπαρτσελόνα έκλεισε τη συμφωνία χρηματοδότησης του «Espai Barca»

To σχέδιο προβλέπει 20 επενδυτές με 1,450 δισ. ευρώ, ποσό που καλύπτει το κόστος των εργασιών του σχεδίου

Λισαβόνα: Ακτιβιστές μάζεψαν 650.000 αποτσίγαρα και τα στοίβαξαν σε πλατεία Λισαβόνα: Ακτιβιστές μάζεψαν 650.000 αποτσίγαρα και τα στοίβαξαν σε πλατεία
ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ5 μήνες πριν

Λισαβόνα: Ακτιβιστές μάζεψαν 650.000 αποτσίγαρα και τα στοίβαξαν σε πλατεία

Ακτιβιστές για την προστασία του περιβάλλοντος συνέλεξαν περίπου 650.000 αποτσίγαρα και τα στοίβαξαν την Κυριακή σε μια πλατεία, στο κέντρο...

Ο αθλητής Franz Müllner τράβηξε ένα τρένο 81 τόνων για δέκα μέτρα και 60 εκατοστά σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ. Ο αθλητής Franz Müllner τράβηξε ένα τρένο 81 τόνων για δέκα μέτρα και 60 εκατοστά σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ.
ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ5 μήνες πριν

Franz Müllner: Τράβηξε τρένο 81 τόνων για δέκα μέτρα

Ο αθλητής Franz Müllner τράβηξε ένα τρένο 81 τόνων για δέκα μέτρα και 60 εκατοστά σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ

Η Χάρις Αλεξίου βρέθηκε καλεσμένη στο «Στούντιο 4» Η Χάρις Αλεξίου βρέθηκε καλεσμένη στο «Στούντιο 4»
YOUTUBE5 μήνες πριν

Η Χάρις Αλεξίου στον καναπέ του «Στούντιο 4»

Η Χάρις Αλεξίου βρέθηκε καλεσμένη στο «Στούντιο 4» και μίλησε για την πορεία της στο τραγούδι, την οικογένειά της και...

Ο αισθησιακός χορός της Heidi Klum, που αναστάτωσε τους θαυμαστές της στο Instagram Ο αισθησιακός χορός της Heidi Klum, που αναστάτωσε τους θαυμαστές της στο Instagram
SOCIAL NEWS5 μήνες πριν

Heidi Klum: Το supermodel έβαλε “φωτιά” στο Instagram τον αισθησιακό χορό του

Ο αισθησιακός χορός της Heidi Klum, που αναστάτωσε τους θαυμαστές της στο Instagram. Δείτε την ανάρτηση του supermodel

Διαφήμιση

ΑΡΕΣΟΥΝ