Connect with us

Published

on

Με μία απόφαση – «καταπέλτη», το ΑΣΕΠ ζήτησε την αλλαγή του 37% του πίνακα προσληπτέων του διαγωνισμού της ΟΣΥ και του 45% της ΣΤΑΣΥ, ανατρέποντας πλήρως τους προσωρινούς πίνακες προσληπτέων στους διαγωνισμούς προσλήψεων για τις συγκοινωνιακές εταιρίες ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες) και ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες), τους οποίους είχαν καταρτίσει οι εταιρίες.

Η ανεξάρτητη Αρχή, έχει ήδη ζητήσει αλλαγή των πινάκων των προσληπτέων οδηγών και τεχνιτών στον διαγωνισμό της ΟΣΥ ΑΕ κατά 37% και της ΣΤΑΣΥ ΑΕ κατά 45%, ποσοστά τα οποία αντιστοιχούν σε αλλαγές είτε σε ονόματα είτε σε σειρές κατάταξης σε περίπου 155 περιπτώσεις στην ΟΣΥ και 83 στη ΣΤΑΣΥ. Παράλληλα σημειώνει ξεκάθαρα ότι την ευθύνη της διασφάλισης των προσωπικών δεδομένων των απορριπτέων υποψηφίων, – τα οποία αναρτήθηκαν ενώ απαγορεύεται στην περίπτωση της ΟΣΥ – βαρύνει αποκλειστικά την εταιρία.

Τα στοιχεία αυτά έγιναν γνωστά μέσω της απάντησης του προέδρου του ΑΣΕΠ, Ιωάννη Καραβοκύρη σε επιστολή που είχαν αποστείλει οι Τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑΠροοδευτική Συμμαχία Υποδομών και Μεταφορών της Νίκος Παππάς, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαριλίζα  Ξενογιαννακοπούλου και Εσωτερικών, Κώστας Ζαχαριάδης:

«Η απόφαση του ΑΣΕΠ να ζητήσει αλλαγή των πινάκων των προσληπτέων οδηγών και τεχνιτών στον διαγωνισμό της ΟΣΥ ΑΕ κατά 37% και της ΣΤΑΣΥ ΑΕ κατά 45%, αποτελεί ηχηρό χαστούκι στις πρακτικές των κυρίων Μητσοτάκη, Καραμανλή και Κεφαλογιάννη.

Advertisement

Αποκαλύπτει πως οι διαγωνισμοί προσλήψεων στα ΜΜΜ, που έχουν στόχο την ενίσχυση των αστικών συγκοινωνιών εν μέσω πανδημίας, όχι μόνο καθυστέρησαν δραματικά, αλλά και βρίθουν παρατυπιών» επισημαίνουν σε κοινή δηλωσή τους οι τρεις Τομεάρχες κάνοντας λόγο για «επιχείρηση στησίματος σκευωρίας σε δημόσιο διαγωνισμό». Καλούν τους κυρίους Μητσοτάκη, Καραμανλή και Κεφαλογιάννη «να απολογηθούν άμεσα για τις πρακτικές τους», υπογραμμίζοντας πως πλέον είναι ολοφάνερο ότι:

  • – Οι νοσταλγοί του κράτους της δεξιάς, των κομματικών προσλήψεων, του βολέματος των «δικών μας παιδιών», επιχείρησαν να στήσουν σκευωρία σε δημόσιο διαγωνισμό.
  • – Η γενικευμένη στρατηγική της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι να εκμεταλλεύεται την πανδημία, ώστε αφενός να περνά αντιδημοκρατικές ρυθμίσεις και αφετέρου να ικανοποιεί κομματικά της ρουσφέτια».

Σύμφωνα με το κείμενο της απάντησης του προέδρου του ΑΣΕΠ, οι προσωρινοί πίνακες προσληπτέων υποβλήθηκαν στην Αρχή στις 11-12-2020 για τον προβλεπόμενο από τον νόμο έλεγχο νομιμότητας αυτών. Ακολούθως, κατά των ανωτέρω προσωρινών πινάκων ασκήθηκαν ενώπιον του ΑΣΕΠ, συνολικά 818 ενστάσεις υποψηφίων εκ των οποίων οι 556 για την O.ΣΥ. Α.Ε. και οι 262 για τη ΣΤΑ.ΣΥ. «Το Α.Σ.Ε.Π. με τριάντα τρεις (33), συνολικά, αποφάσεις του Β΄ Τμήματός του (19 για την Ο.ΣΥ. Α.Ε. και 14 για τη ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε.) διενήργησε τον έλεγχο νομιμότητας των αποσταλέντων πινάκων των δύο (2) προκηρύξεων και εξέτασε τις υποβληθείσες κατ΄ αυτών ενστάσεις. Από τον διενεργηθέντα κατά τα άνω έλεγχο επήλθαν μεταβολές στους προσωρινούς πίνακες προσληπτέων σε ποσοστό περίπου 37% για την Ο.ΣΥ. Α.Ε. και 45% για τη ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε.».

Οπως τονίζει ο κ. Καραβοκύρης, οι αποφάσεις αυτές του ΑΣΕΠ απεστάλησαν στις δύο εταιρείες προκειμένου οι οικείες επιτροπές επιλογής να προχωρήσουν στην αναμόρφωση των πινάκων κατάταξης, προσληπτέων και απορριπτέων, σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στις εν λόγω αποφάσεις. Ήδη, οριστικοποιήθηκε ο πίνακας προσληπτέων της ΟΣΥ ΑΕ, ενώ το ΑΣΕΠ συνεχίζει τον έλεγχο των πινάκων της ΣΤΑΣΥ ΑΕ προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι οριστικοί πίνακες προσληπτέων.

Υπενθυμίζεται ότι παρά το πλήθος των ενστάσεων, η ΟΣΥ σε πρόσφατη ανακοίνωσή της με την οποία επιχειρούσε να διαψεύσει σχετικά δημοσιεύματα έκανε λόγο για ελάχιστες ενστάσεις, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «ο διαγωνισμός βρίσκεται στην προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία εξέτασης ελαχίστων ενστάσεων».

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των ενστάσεων ήταν αρκετά μεγαλύτερος από αυτόν των προσλήψεων του διαγωνισμού. Σημειώνεται ότι οι δύο προκηρύξεις θέσεων για τις προσλήψεις στις συγκοινωνιακές εταιρίες που εξέδωσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής αφορούσαν 186 θέσεις, διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων στη ΣΤΑΣΥ και 423 θέσεις προσωπικού (367 ΔΕ Οδηγών Λεωφορείων και 56 ΔΕ Τεχνιτών διαφόρων ειδικοτήτων), στην ΟΣΥ ΑΕ.

Στην ΟΣΥ η ευθύνη της διασφάλισης των προσωπικών δεδομένων των υποψηφίων

Advertisement

Όσον αφορά το θέμα της δημοσιοποίησης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα απορριπτέων υποψηφίων της προκήρυξης της Ο.ΣΥ. Α.Ε., (στην πρώτη ανάρτηση είχαν αναρτηθεί τα πλήρη στοιχεία τους, κάτι που ρητά απαγορεύεται), το ΑΣΕΠ επιρρίπτει πλήρως την ευθύνη στην ΟΣΥ υπογραμμίζοντας ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016 για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, «η διασφάλιση αυτών των στοιχείων εμπίπτει στην αποκλειστική αρμοδιότητα των υπευθύνων προστασίας δεδομένων των οικείων φορέων, εν προκειμένω της εταιρείας ΟΣΥ ΑΕ».

Απαντώντας στο ζήτημα των καταγγελιών ως προς το αδιάβλητο ή μη της διαδικασίας επιλογής, η Ανεξάρτητη Αρχή πληροφορεί πως «το ΑΣΕΠ με το κύρος και την αξιοπιστία του ως θεσμικού οργάνου για τον έλεγχο της εφαρμογής των νόμων που διέπουν τις προσλήψεις εγγυάται την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών επιλογής με την τήρηση της νομιμότητας, της διαφάνειας, της αντικειμενικότητας, της ίσης ευκαιρίας των υποψηφίων και της αξιοκρατίας, όπως αυτό επιτάσσει η αποστολή του και όπως πράττει, διαχρονικά, στην πάνω από είκοσι πέντε (25) έτη δράση του».

Το ιστορικό των διαγωνισμών

Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός για τις προσλήψεις στην εταιρία είχε εξαρχής εμφανίσει προβλήματα. Στις 9 Δεκεμβρίου 2020 αναρτήθηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα του διαγωνισμού, με τη δημοσίευση προσωπικών ευαίσθητων δεδομένων των απορριπτέων υποψηφίων, κάτι το οποίο απαγορεύεται.

Υστερα από διαμαρτυρίες υποψηφίων, η κατηγορία της ιστοσελίδας του οργανισμού, όπου είχαν αναρτηθεί τα αποτελέσματα, βγήκε εκτός λειτουργίας και οι πίνακες δεν ήταν προσβάσιμοι. Αναρτήθηκαν εκ νέου αρκετές ώρες αργότερα αφού είχαν αφαιρεθεί τα εν λόγω προσωπικά δεδομένα των απορριπτέων, ενώ σύμφωνα με καταγγελίες υποψηφίων είχαν αλλάξει και οι σειρές κατάταξης. Ακολούθησε η περίοδος των ενστάσεων και η εξέτασή τους από το ΑΣΕΠ, η οποία ολοκληρώθηκε.

Advertisement

Σημειώνεται επίσης, ότι από την 5μελή επιτροπή αξιολόγησης προσλήψεων που έχει συσταθεί στην εταιρία είχε παραιτηθεί αιφνιδίως ο ένας εκ των δύο συνδικαλιστών του Συνδικάτου Εργαζομένων στον ΟΑΣΑ, ο οποίος μετείχε σ’ αυτήν χωρίς μάλιστα να αντικατασταθεί από κάποιο άλλο μέλος. Επιπλέον στη συγκεκριμένη επιτροπή δεν εξελέγη ποτέ πρόεδρος.

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Advertisement
Advertisement
ΣΧΟΛΙΑ

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

ΕΡΓΑΣΙΑ

ΑΣΕΠ: Νέες προκηρύξεις για 1.295 μόνιμες θέσεις εργασίας στο δημόσιο σε 35 ειδικότητες

Published

on

Δείτε τις ενεργές προκηρύξεις του ΑΣΕΠ που αφορούν 1.295 μόνιμες θέσεις εργασίας στο δημόσιο σε 35 ειδικότητες
Δείτε τις ενεργές προκηρύξεις του ΑΣΕΠ που αφορούν 1.295 μόνιμες θέσεις εργασίας στο δημόσιο σε 35 ειδικότητες

Δείτε τις ενεργές προκηρύξεις του ΑΣΕΠ που αφορούν 1.295 μόνιμες θέσεις εργασίας στο δημόσιο σε 35 ειδικότητες (περισσότερα…)

Περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ

ΑΣΕΠ: 317 θέσεις εργασίας σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους – Προκηρύξεις

Με εποχικό προσωπικό ενισχύονται μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι. Δείτε τις προκηρύξεις που τρέχουν αυτό το διάστημα και κάντε την αίτησή σας.

Published

on

ΑΣΕΠ: 317 θέσεις εργασίας σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους – Προκηρύξεις

Με εποχικό προσωπικό ενισχύονται μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι. Δείτε τις προκηρύξεις που τρέχουν αυτό το διάστημα και κάντε την αίτησή σας.

15 νέες προσλήψεις στην ΕΦΑ Πρέβεζας

18 Προσλήψεις στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου

32 νέες προσλήψεις στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας & Ευρυτανίας

Advertisement

Περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ

ΟΑΕΔ: Oι άνεργοι που μπορούν να πάρουν επίδομα ανεργίας για δεύτερη φορά

Το σημαντικότερο επίδομα που χορηγεί ο ΟΑΕΔ σε ανέργους που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του, είναι η Τακτική επιδότηση ανεργίας, η οποία αποτελεί μία από τις βασικές παροχές του Οργανισμού και δεν δίνεται μόνο μια φορά.

Published

on

ΟΑΕΔ: Oι άνεργοι που μπορούν να πάρουν επίδομα ανεργίας για δεύτερη φορά

Το σημαντικότερο επίδομα που χορηγεί ο ΟΑΕΔ σε ανέργους που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του, είναι η Τακτική επιδότηση ανεργίας, η οποία αποτελεί μία από τις βασικές παροχές του Οργανισμού και δεν δίνεται μόνο μια φορά.

ΟΑΕΔ – Τακτική Επιδότηση Ανεργίας

Η Τακτική Επιδότηση Ανεργίας είναι μια παροχή που χορηγείται σε μισθωτούς, ασφαλισμένους στον κλάδο ανεργίας του ΟΑΕΔ, των οποίων η εργασιακή σχέση, είτε έληξε (σύμβαση ορισμένου χρόνου), είτε καταγγέλθηκε από τον εργοδότη, με χρονική διάρκεια από πέντε έως 12 μήνες ανάλογα με τις ημέρες εργασίας που έχουν πραγματοποιήσει οι δικαιούχοι σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα πριν από τη λύση ή τη λήξη της εργασιακής τους σχέσης, που ορίζονται ως κρίσιμα.

Παρόλα αυτά, ο δικαιούχος που έχει επιδοτηθεί στο παρελθόν, μπορεί να λάβει και πάλι επίδομα.

Advertisement

Για την συγκεκριμένη κατηγορία απαιτείται:

Πραγματοποίηση τουλάχιστον 125 ημερών εργασίας στο τελευταίο 14μηνο, πριν από τη λήξη ή τη λύση της εργασιακής του σχέσης, χωρίς να υπολογίζονται σε αυτές οι τελευταίοι δύο μήνες πριν από τη λήξη ή τη λύση αυτής
Τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας που έχει λάβει εντός της προηγούμενης τετραετίας, από την εκάστοτε έναρξη της επιδότησης, να μην υπερβαίνουν τα τετρακόσια (400).
Εάν εντός της τετραετίας έχει επιδοτηθεί για χρονικό διάστημα μικρότερο των τετρακοσίων (400) ημερήσιων επιδομάτων, δικαιούται να επιδοτηθεί για τον υπόλοιπο αριθμό ημερησίων επιδομάτων, μέχρι τη συμπλήρωση του ανώτατου ορίου των τετρακοσίων (400) ημερησίων επιδομάτων.
Για τη χορήγηση της τακτικής επιδότησης ανεργίας στους δικαιούχους, απαιτείται η συνδρομή των κάτωθι γενικών προϋποθέσεων:

Να είναι ασφαλισμένοι ως εργαζόμενοι στον κλάδο ανεργίας του ΟΑΕΔ
Να έχει προηγηθεί Καταγγελία Σύμβασης Εργασίας (όχι Οικειοθελής Αποχώρηση) ή
Να έχει προηγηθεί Λήξη Σύμβασης Ορισμένου Χρόνου (όχι Οικειοθελής Αποχώρηση)
Να μην αυτοαπασχολούνται
Να έχουν την ιδιότητα του ανέργου κατά την αίτηση για την επιδότηση.

Advertisement
Περισσότερα

GHOSTFILM MEDIA PRODUCTION

Εταιρικά Βίντεο

VIRAL NEWS

Βρέθηκε το ναυάγιο του θρυλικού πλοίου Endurance Βρέθηκε το ναυάγιο του θρυλικού πλοίου Endurance
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ7 μήνες ago

Ανταρκτική: Βρέθηκε το ναυάγιο του θρυλικού πλοίου Endurance

Έπειτα από 106 χρόνια στον πυθμένα της θάλασσας Weddell, το θρυλικό πλοίο «Endurance» του εξερευνητή της Ανταρκτικής, Sir Ernest Shackleton,...

- Ο Πούτιν προειδοποίησε τη Δύση ότι θα υπάρξουν «συνέπειες που δεν έχουν δει ποτέ», αν υπάρξει απόπειρα παρέμβασης - Ο Πούτιν προειδοποίησε τη Δύση ότι θα υπάρξουν «συνέπειες που δεν έχουν δει ποτέ», αν υπάρξει απόπειρα παρέμβασης
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ7 μήνες ago

Ουκρανία: Ξεκίνησε ο πόλεμος – Έκτακτο διάγγελμα τα ξημερώματα από τον Πούτιν

Νωρίτερα, σε έκτακτο διάγγελμά του ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε την έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, ζητώντας από τους ουκρανούς στρατιώτες...

Οι Νέες συγκλονιστικές εικόνες από την στιγμή της προσεδάφισης του Perseverance στον πλανήτη Άρη Οι Νέες συγκλονιστικές εικόνες από την στιγμή της προσεδάφισης του Perseverance στον πλανήτη Άρη
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 έτη ago

Perseverance: Το ρόβερ της NASA έστειλε στη Γη τις πρώτες έγχρωμες φωτογραφίες του από τον Άρη

Ιστορία γράφει το Perseverance που προσγειώθηκε στον ‘Αρη και έχει στείλει ήδη τις πρώτες εικόνες από την προσεδάφισή του η...

«Η Ευρώπη από Ψηλά» μέσα από τον φακό του National Geographic «Η Ευρώπη από Ψηλά» μέσα από τον φακό του National Geographic
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ2 έτη ago

«Η Ευρώπη από Ψηλά» μέσα από τον φακό του National Geographic

Τα εντυπωσιακά εναέρια πλάνα του National Geographic αποκαλύπτουν μια άλλη πλευρά της Ευρώπης, μέσα από το 2ο κύκλο της σειράς-ντοκιμαντέρ.

Europa League: Καθάρισε με 4άρα η Μάντσεστερ Γιουν., κοντά στον αποκλεισμό η Νάπολι Europa League: Καθάρισε με 4άρα η Μάντσεστερ Γιουν., κοντά στον αποκλεισμό η Νάπολι
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ2 έτη ago

Europa League: Σαρωτική Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ…καθάρισε με 4άρα την Σοσιεδάδ

Με εξαιρετικούς Φερνάντες και Ράσφορντ η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ουσιαστικά εξασφάλισε την πρόκριση κόντρα στη Σοσιεδάδ.

Επιστήμονες κατάφεραν να «χακάρουν» τα όνειρα Επιστήμονες κατάφεραν να «χακάρουν» τα όνειρα
ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 έτη ago

Επιστήμονες κατάφεραν να «χακάρουν» τα όνειρα

Επιστήμονες κατάφεραν να… «χακάρουν» τα όνειρα και απέδειξαν ότι είναι εφικτός ο διάλογος με κάποιον που ονειρεύεται.

Η σατιρική διαφήμιση της Τούνμπεργκ για την προσεδάφιση στον Άρη Η σατιρική διαφήμιση της Τούνμπεργκ για την προσεδάφιση στον Άρη
PEOPLE2 έτη ago

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ ξαναχτυπά: Το σατιρικό σποτ για τα «διαστημικά όνειρα»

Εν αναμονή της προσεδάφισης του Perseverance rover της NASA στον Άρη, η Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ εκμεταλλεύθηκε την ευκαιρία για...

Πρώην καζίνο του Ντόναλντ Τραμπ κατεδαφίστηκε με ελεγχόμενη έκρηξη Πρώην καζίνο του Ντόναλντ Τραμπ κατεδαφίστηκε με ελεγχόμενη έκρηξη
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 έτη ago

Πρώην καζίνο του Ντόναλντ Τραμπ κατεδαφίστηκε με ελεγχόμενη έκρηξη

Ένα από τα παλαιότερα ξενοδοχεία-καζίνο του Ντόναλντ Τραμπ στο Ατλάντικ Σίτι κατεδαφίστηκε την Τετάρτη και η όλη διαδικασία καταγράφηκε σε...

Επιστάτης θυσίασε αγελάδα επειδή δεν έβρισκε... εργάτες - «Ξέρετε πόσο δύσκολο ήταν;» Επιστάτης θυσίασε αγελάδα επειδή δεν έβρισκε... εργάτες - «Ξέρετε πόσο δύσκολο ήταν;»
PEOPLE2 έτη ago

Απίστευτο: Επιστάτης θυσίασε αγελάδα επειδή δεν έβρισκε… εργάτες – «Ξέρετε πόσο δύσκολο ήταν;»

Η απίστευτη θυσία της αγελάδας έγινε στο Καζακστάν.

Σκηνές... απείρου κάλλους σε δημοτικό συμβούλιο - «Τους γαμ…με» (video) Σκηνές... απείρου κάλλους σε δημοτικό συμβούλιο - «Τους γαμ…με» (video)
ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 έτη ago

Σκηνές… απείρου κάλλους σε δημοτικό συμβούλιο – «Τους γαμ…με» (video)

Εκφράσεις που θυμίζουν περισσότερο κερκίδα, παρά συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου καταγράφηκαν στο Μεσολόγγι.

Advertisement

ΑΡΕΣΟΥΝ