Την ώρα που οι επενδυτικοί οίκοι αξιολόγησης χτυπούν το καμπανάκι στην Τουρκική οικονομία , ο σουλτάνος Ερντογάν φαίνεται πως αδιαφορεί και κατά το ίδιον φαίνεται , ότι”λεφτά υπάρχουν” για νέους εξοπλισμούς και παραγγελίες πυραύλων s400.
Οι εντάσεις στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, η διένεξή της με τη Γαλλία, η διαμάχη της με την Ελλάδα για τα θαλάσσια δικαιώματα και η συγκρατημένη νομισματική πολιτική στήριξης της κεντρικής τράπεζας έχουν επηρεάσει αρνητικά τη λίρα.
Χαρακτηριστική είναι η μείωση του τουρκικού ΑΕΠ κατά 9,9% το β΄ τρίμηνο του 2020. Πρόκειται για μια συντριπτική συρρίκνωση, παρά το γεγονός ότι οι οικονομολόγοι προέβλεπαν ύφεση ακόμη και κατά 11,8%-12.3%.
Από τους εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης με μέσο ρυθμό της τάξεως του 5,6% για όλη την περίοδο της τελευταίας 15ετίας, η τουρκική οικονομία βρίσκεται πλέον στην απόλυτη αβεβαιότητα.
«Θα ήταν δύσκολο για την τουρκική κεντρική τράπεζα να παραδεχτεί πιο καθαρά ότι δεν θέλει να λάβει οποιαδήποτε μέτρα για να σταθεροποιήσει τις προοπτικές του πληθωρισμού και τη λίρα απέναντι σε πολιτική πίεση» δήλωσε αναλύτρια της Commerzbank σε σημείωμά της.
«Οι αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις και η απειλή κυρώσεων από τις ΗΠΑ επιτείνουν περαιτέρω το αρνητικό κλίμα για τη λίρα» πρόσθεσε.
Στο χείλος του γκρεμού
Η τουρκική οικονομία βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και το καθεστώς Ερντογάν δεν θα μπορεί να εμποδίσει για πολύ ακόμα την κατρακύλα.
Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg, οι κρατικές τράπεζες της Τουρκίας πούλησαν τη Δευτέρα τουλάχιστον 800 εκατ. δολάρια σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν τη συντριβή της τουρκικής λίρας, την ώρα που τα πραγματικά συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας της χώρας είναι αρνητικά και επομένως δεν υπάρχουν άλλες άμυνες.
Οι τράπεζες της Τουρκίας μπορεί να δανείζουν μερικές από τις εγχώριες καταθέσεις σε ξένο νόμισμα στην Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να τη βοηθήσουν να χαλιναγωγήσει τη διολίσθηση της λίρας, αλλά κάποια στιγμή θα χρειαστούν πίσω μέρος του πλεονάσματος τους σε ξένο νόμισμα για να αποπληρώσουν τους εξωτερικούς τους πιστωτές.