ΥΓΕΙΑ

Τρία ποτά την ημέρα αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος

Είναι γνωστό ότι η κατανάλωση αλκοόλ για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι επιβλαβής. Μια νέα μελέτη έρχεται να αναφέρει πιο συγκεκριμένα στοιχεία, υποστηρίζοντας ότι μόλις τρία αλκοολούχα ποτά την ημέρα μπορεί να είναι αρκετά για να προκαλέσουν καρκίνο του ήπατος.

Δημοσιεύθηκε

/

Είναι γνωστό ότι η κατανάλωση αλκοόλ για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι επιβλαβής. Μια νέα μελέτη έρχεται να αναφέρει πιο συγκεκριμένα στοιχεία, υποστηρίζοντας ότι μόλις τρία αλκοολούχα ποτά την ημέρα μπορεί να είναι αρκετά για να προκαλέσουν καρκίνο του ήπατος.

Το World Cancer Research Fund, δήλωσε ότι το 1/4 των περιπτώσεων της νόσου, θα μπορούσε να προληφθεί με μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και διατήρηση φυσιολογικού βάρους.

Όπως αναφέρουν τα στοιχεία η κατανάλωση περίπου 5 έως 6 μονάδων αλκοόλ την ημέρα, ισοδύναμο με τρία ποτήρια κρασί (175g), αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ήπατος. Επίσης διαπιστώθηκε 14% μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου από την κατανάλωση ενός φλιτζανιού καφέ καθημερινά.

Η κύρια έρευνα επικεντρώθηκε σε 34 μελέτες που αφορούσαν 8,2 εκατομμύρια ανθρώπους, εκ των οποίων περισσότεροι από 24.500 είχαν εμφανίσει καρκίνο του ήπατος, ως συνέπεια της παχυσαρκίας και της κατανάλωσης αλκοόλ.

Οι ερευνητές δήλωσαν πως υπάρχουν επίσης ενδιαφέρουσες ενδείξεις, ότι η τακτική κατανάλωση ψαριών και η καθημερινή άσκηση θα μπορούσαν να μειώσουν την πιθανότητα της νόσου, η οποία έχει ποσοστό επιβίωσης μόλις 12% σε πέντε χρόνια.

Η ακριβής αιτία του καρκίνου του ήπατος είναι άγνωστη, αλλά οι περισσότερες περιπτώσεις σχετίζονται με βλάβες και ουλές του ήπατος, γνωστές και ως κίρρωση, η οποία προκαλείται από την υπερβολική και παρατεταμένη κατανάλωση αλκοόλ ή από ιογενή ηπατίτιδα Β και C. Η παχυσαρκία και η ανθυγιεινή διατροφή μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο του καρκίνου του ήπατος.

Οι ερευνητές συστήνουν στις γυναίκες να μην καταναλώνουν πάνω από ένα ποτό την ημέρα και στους άνδρες μόλις δύο, προκειμένου να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Η Amanda McLean, δευθύντρια του World Cancer Research Fund στη Βρετανία, δήλωσε: «Περίπου τρία ή περισσότερα ποτά την ημέρα μπορεί να είναι αρκετά για να προκαλέσουν καρκίνο του ήπατος. Μέχρι τώρα δεν ήμασταν σίγουροι για την ποσότητα του αλκοόλ που ενδέχεται να οδηγήσει σε καρκίνο του ήπατος. Η επανεξέταση της έρευνας σε αυτή την μελέτη είναι αρκετά ισχυρή, για να μπορώ για πρώτη φορά να γίνω πιο συγκεκριμένη».

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της νόσου, μετά από προηγούμενη έρευνα που έδειξε ότι ο καφές μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου της μήτρας.

Διαφήμιση

Ο καθηγητής Sir Ian Gilmore, πρόεδρος της Alcohol Health Alliance UK, μιας ομάδας από 40 βασιλικά κολέγια και ιατρικά φιλανθρωπικά ιδρύματα, δήλωσε ότι τα ευρήματα καταδεικνύουν την επείγουσα ανάγκη για υποχρεωτικές προειδοποιήσεις, όσον αφορά στις επιπτώσεις του αλκοόλ στην υγεία.

Δώστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑΡΕΣΟΥΝ

Exit mobile version