Connect with us

Δημοσιεύθηκε

/

Άλμα ψηφιακής ανταγωνιστικότητας κατέγραψε φέτος η Ελλάδα στην ψηφιακή ανταγωνιστικότητα, ανεβαίνοντας 7 θέσεις σε σύγκριση με το 2019 στη διεθνή κατάταξη. Σύμφωνα με το IMD 2020 Digital Competitiveness Ranking

, το οποίο επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος, η Ελλάδα αναρριχήθηκε φέτος στην 46η θέση της διεθνούς κατάταξης με τις πιο ανταγωνιστικές ψηφιακά οικονομίες, από την 53η το 2019 και το 2018 και 50ή το 2017. Μάλιστα, η Ελλάδα περιλαμβάνεται ανάμεσα σε εκείνες τις χώρες που μεταξύ 2019 και 2020 είχαν τη μεγαλύτερη πρόοδο στην ψηφιακή ανταγωνιστικότητα κερδίζοντας 7 θέσεις. Στην ίδια ομάδα χωρών ανήκει η Εσθονία, η Κίνα, η Βραζιλία, η Κύπρος και η Τουρκία.

Η έρευνα IMD 2020 Digital Competitiveness Ranking αξιολογεί 63 οικονομίες παγκοσμίως ως προς τη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών, λαμβάνοντας υπόψη τρεις βασικούς πυλώνες: τη «γνώση» (ταλέντο, εκπαίδευση – κατάρτιση, συγκέντρωση επιστημόνων), την «τεχνολογία» (ρυθμιστικό περιβάλλον, κεφάλαιο, τεχνολογικό περιβάλλον) και την «ετοιμότητα για το μέλλον» (προσαρμοστικότητα, επιχειρηματική ευελιξία, ενσωμάτωση πληροφορικής). Η χώρα μας έχει σημειώσει άνοδο και στις τρεις αυτές κατηγορίες, ενώ δείχνει αξιοσημείωτη πρόοδο σε δείκτες όπως το «ρυθμιστικό πλαίσιο» αλλά και σε αυτόν που σχετίζεται με την «έναρξη μιας επιχείρησης».

Ειδικότερα, στον πυλώνα «τεχνολογία» η χώρα μας κατατάσσεται για το 2020 στην 43η θέση από την 54η που διατηρούσε το προηγούμενο έτος, ενώ το 2018 καταλάμβανε την 51η θέση και το 2017 την 52η. Στον τομέα «γνώση», η Ελλάδα κατακτά την 48η θέση από την 53η το 2019, ενώ στην κατηγορία «ετοιμότητα για το μέλλον» βρίσκεται στην 46η θέση από 53η το 2019.

Σύμφωνα με το IMD 2020 Digital Competitiveness Ranking, η Ελλάδα αποδίδει πολύ καλά στην κατηγορία «ρυθμιστικό πλαίσιο», αναρριχώμενη στην 41η θέση το 2020 από την 52η θέση το 2019, ενώ στον δείκτη «έναρξη επιχείρησης» τοποθετείται πλέον στην 6η θέση ανάμεσα σε 63 οικονομίες, από την 26η που κατείχε το 2019. Αλλες σημαντικές βελτιώσεις που πέτυχε η χώρα είναι, για παράδειγμα, στον δείκτη «επιχειρηματική ευελιξία», όπου από την 60ή θέση το 2019 βρίσκεται πλέον στην 55η, ενώ στον δείκτη «ενσωμάτωση πληροφορικής» από 50ή το 2020 κατατάσσεται πλέον 45η.

Την πρώτη θέση της κατάταξης καταλαμβάνουν οι ΗΠΑ, οι οποίες βρέθηκαν για άλλη μία χρονιά στην κορυφή του κόσμου στην ψηφιακή ανταγωνιστικότητα, με τη Σιγκαπούρη να διατηρεί τη δεύτερη θέση, που ήδη κατείχε, και τη Δανία να έρχεται τρίτη.

Η «χρυσή» δεκάδα της ψηφιακής ανταγωνιστικότητας

Την κορυφή της εν λόγω λίστας ψηφιακής ανταγωνιστικότητας κατέκτησαν και φέτος οι Ηνωμένες Πολιτείες ενώ στην δεύτερη θέση βρέθηκε η Σιγκαπούρη ακολουθούμενη από την Δανία.

Σύμφωνα μάλιστα με τους αναλυτές, οι συγκεκριμένες οικονομίες κατάφεραν να διατηρήσουν τις πρώτες θέσεις χάρη στις σημαντικές επιδόσεις που καταγράφουν στη διατήρηση των ψηφιακών ταλέντων, στο αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο που ισχύει σε αυτές αλλά και ταχεία υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών.

Διαφήμιση

Για παράδειγμα στην περίπτωση των ΗΠΑ, η εκπαίδευση και ο τομέας Ε & Α αποτελούν τη σημαντική δύναμη πίσω από την ψηφιακή ανάπτυξη. Η Σιγκαπούρη, από την πλευρά της, έρχεται πρώτη στους ρυθμιστικούς δείκτες, ενώ Σουηδία και Δανία ξεχωρίζουν για τις εξαιρετικές βαθμολογίες τους στη δημιουργία και προσφορά γνώσης.

Γενικά τόσο η Βόρεια Αμερική όσο και η Δυτική Ευρώπη και η Ανατολική Ασία θεωρούνται ως οι πιο προοδευτικές ψηφιακά περιοχές.

Όσο για τις χώρες που συμπληρώνουν την χρυσή δεκάδα της ψηφιακής ανταγωνιστικότητας, η τέταρτη θέση για το τρέχον έτος ανήκει στη Σουηδία, ενώ ακολουθούν το Χονγκ Κονγκ (5η θέση), η Ελβετία (6η), η Ολλανδία (7η), η Δημοκρατία της Κορέας (8η), η Νορβηγία (9η) και η Φινλανδία (10η).

«Το μέλλον του κόσμου θα εξαρτηθεί από την ψηφιοποίηση. Η κατάταξη της ψηφιακής ανταγωνιστικότητας ρίχνει φως στο πώς θα μπορούσαν οι οικονομίες να ανακάμψουν από τον COVID-19. Η ψηφιοποίηση δεν είναι πλέον μια επιλογή. Είναι αναγκαιότητα», σχολιάζουν οι συντάκτες της σχετικής έρευνας.

«Ο καθορισμός τολμηρών εθνικών στόχων – συμπεριλαμβανομένης της ψηφιοποίησης των δημόσιων υπηρεσιών – δημιουργεί μια δυναμική διαδικασία, η οποία βοηθά και τον ιδιωτικό τομέα να κλιμακώσει τη δράση του, μέσω φιλόδοξων προγραμμάτων προμηθειών. Η ανάκαμψη της Ευρώπης θα εξαρτηθεί από αυτή τη διαδικασία», προσθέτουν.

Παράλληλα τονίζουν ότι ο κορονοϊός έχει δείξει τη σημασία της ψηφιοποίησης ως ενός τρόπου αύξησης της ανθεκτικότητας. «Η ικανότητα μιας οικονομίας να προσαρμόζεται γρήγορα στις νέες τεχνολογίες ως απάντηση στο μεταβαλλόμενο τοπίο, που έχει προκαλέσει η πανδημία, θα επηρεάσει την ταχύτητα ανάκαμψης» καταλήγουν

GHOSTFILM MEDIA PRODUCTION

Εταιρικά Βίντεο

VIRAL NEWS

Η Μπαρτσελόνα έκλεισε τη συμφωνία χρηματοδότησης του «Espai Barca» Η Μπαρτσελόνα έκλεισε τη συμφωνία χρηματοδότησης του «Espai Barca»
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ8 μήνες πριν

Η Μπαρτσελόνα έκλεισε τη συμφωνία χρηματοδότησης του «Espai Barca»

To σχέδιο προβλέπει 20 επενδυτές με 1,450 δισ. ευρώ, ποσό που καλύπτει το κόστος των εργασιών του σχεδίου

Λισαβόνα: Ακτιβιστές μάζεψαν 650.000 αποτσίγαρα και τα στοίβαξαν σε πλατεία Λισαβόνα: Ακτιβιστές μάζεψαν 650.000 αποτσίγαρα και τα στοίβαξαν σε πλατεία
ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ8 μήνες πριν

Λισαβόνα: Ακτιβιστές μάζεψαν 650.000 αποτσίγαρα και τα στοίβαξαν σε πλατεία

Ακτιβιστές για την προστασία του περιβάλλοντος συνέλεξαν περίπου 650.000 αποτσίγαρα και τα στοίβαξαν την Κυριακή σε μια πλατεία, στο κέντρο...

Ο αθλητής Franz Müllner τράβηξε ένα τρένο 81 τόνων για δέκα μέτρα και 60 εκατοστά σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ. Ο αθλητής Franz Müllner τράβηξε ένα τρένο 81 τόνων για δέκα μέτρα και 60 εκατοστά σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ.
ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ8 μήνες πριν

Franz Müllner: Τράβηξε τρένο 81 τόνων για δέκα μέτρα

Ο αθλητής Franz Müllner τράβηξε ένα τρένο 81 τόνων για δέκα μέτρα και 60 εκατοστά σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ

Η Χάρις Αλεξίου βρέθηκε καλεσμένη στο «Στούντιο 4» Η Χάρις Αλεξίου βρέθηκε καλεσμένη στο «Στούντιο 4»
YOUTUBE8 μήνες πριν

Η Χάρις Αλεξίου στον καναπέ του «Στούντιο 4»

Η Χάρις Αλεξίου βρέθηκε καλεσμένη στο «Στούντιο 4» και μίλησε για την πορεία της στο τραγούδι, την οικογένειά της και...

Ο αισθησιακός χορός της Heidi Klum, που αναστάτωσε τους θαυμαστές της στο Instagram Ο αισθησιακός χορός της Heidi Klum, που αναστάτωσε τους θαυμαστές της στο Instagram
SOCIAL NEWS8 μήνες πριν

Heidi Klum: Το supermodel έβαλε “φωτιά” στο Instagram τον αισθησιακό χορό του

Ο αισθησιακός χορός της Heidi Klum, που αναστάτωσε τους θαυμαστές της στο Instagram. Δείτε την ανάρτηση του supermodel

Διαφήμιση

ΑΡΕΣΟΥΝ