Connect with us

Δημοσιεύθηκε

/

Παρέμβαση Ευ. Βενιζέλου για παρεμπίπτοντα ζητήματα κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια επί του σχεδίου νόμου «Κύρωση του Σχεδίου Σύμβασης Οικονομικής Ενίσχυσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και ρυθμίσεις για την υλοποίηση της συμφωνίας χρηματοδότησης».

Ευ. Βενιζέλος: Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, παρακολουθούμε μια εικόνα έντονη και θλιβερή της κυβέρνησης, του κυβερνώντος κόμματος, του συγκυβερνώντος, που είναι αμήχανο, μια εικόνα που εξηγεί γιατί φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Γιατί η χώρα έχει υποστεί αυτά που υπέστη, μια τεράστια βλάβη τους τελευταίους 7 μήνες.

Γιατί, όπως είπα σε μια δήλωσή μου, λέγατε ωμά ψέματα μεταξύ σας και ακόμη πιο ωμά ψέματα, κραυγαλέα, απευθυνόμενοι στον ελληνικό λαό. Και ιδού τα αποτελέσματα.

Δε σώζεται η χώρα έτσι, αυτή η κυβέρνηση, αυτή η πλειοψηφία δε μπορεί ούτε να συγκροτήσει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης..

Ζ. Κωνσταντοπούλου: Κύριε Βενιζέλο για παρεμπίπτον ζήτημα έχετε ζητήσει το λόγο. Προσδιορίστε το παρεμπίπτον μέσα στο δίλεπτο για να σας δώσουμε το λόγο επί του παρεμπίπτοντος ζητήματος. Εσείς κάνετε ουσιαστική, επί της ουσίας ομιλία ενώ ζητήσατε επί παρεμπίπτοντος.

Ευ. Βενιζέλος: Κυρία Κωνσταντοπούλου σας παρακαλώ, αφήστε με παρακαλώ, να πάτε το χρόνο εκεί που ήταν στην αρχή για να προσδιορίσω τα τρία παρεμπίπτοντα ζητήματα σε σχέση..

Ζ. Κωνσταντοπούλου: Εννοείτε στις 5 Μαΐου του 2010, πριν τα μνημόνια;

Ευ. Βενιζέλος: Μην κάνετε εξυπναδίστικες παρατηρήσεις σ’ εμένα. Σταματήστε! Είναι 3 το πρωί. Ταλαιπωρείτε το Σώμα και τους θεσμούς επί μέρες!

Ζ. Κωνσταντοπούλου: Ταλαιπωρείται ο ελληνικός λαός επί χρόνια κ. Βενιζέλο. Ταλαιπωρείται με ευθύνη σας ο ελληνικός λαός επί χρόνια. Μιλήστε επί του παρεμπίπτοντος.

Ευ. Βενιζέλος: Τα παρεμπίπτοντα ζητήματα είναι τρία που θέτω.

Διαφήμιση

Πρώτον, το κατεπείγον. Η αιτιολογία του κ. Τσακαλώτου για το κατεπείγον, ότι αύριο έχουμε Eurogroup και συνεδρίαση του Φινλαδικού Κοινοβουλίου, είναι κατανοητή, με συγκινεί, θεωρώ ότι συνιστά όμως πολιτικό θράσος όταν αυτή η αιτιολογία απευθύνεται σ’ εμάς, που όταν ζητούσαμε να ψηφιστούν νομοσχέδια με την κατεπείγουσα διαδικασία, μας λέγατε ότι κάνουμε πραξικόπημα.

Θα κατανοήσω το κατεπείγον και θα το δεχθώ αν ο κ. Τσακαλώτος, εκ μέρους του κ. Τσίπρα, ζητήσει πρώτα συγνώμη για όλα όσα έκαναν τα προηγούμενα 4,5 χρόνια σε σχέση με τη νομοθετική διαδικασία.

Δεύτερο θέμα: Τίθεται το ζήτημα της αντισυνταγματικότητας των τροπολογιών και ιδίως της συνταξιοδοτικής. Θα μιλήσουμε επί της ουσίας, αλλά η διάσκεψη των Προέδρων θέτει ζήτημα τυπικής συνταγματικότητας. Η κυβέρνηση δεν έχει την ετοιμότητα, δεν έχει τη γνώση, δεν έχει τη βούληση να πει αν το νομοσχέδιο το παρόν, το μετατρέπει σε ειδικό συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο στο οποίο προσθέτει όλες τις υπόλοιπες διατάξεις και άρα αλλάζει τη φύση του και τον τίτλο του.

Το κάνει αυτό η κυβέρνηση; Ξέρει να χειριστεί τα θέματα; Για να μπορέσουμε να μιλήσουμε επί της ουσίας για τις ρυθμίσεις και να δούμε τα θέματα που έθεσε και ο κ. Κουτσούκος δειγματοληπτικά.

Αλλά υπάρχουν και θέματα ουσιαστικής αντισυνταγματικότητας, επειδή πράγματι το ΣτΕ και το Ελεγκτικό Συνέδριο πριν λίγους μήνες, τις δικές μας διατάξεις έκρινε αντισυνταγματικές και επιχαίρατε. Και λέγατε ότι σωστά ενήργησαν τα Δικαστήρια.

Η νομολογία ζητά ολοκληρωμένες μελέτες, αιτιολογία του νόμου από την οποία να προκύπτει ότι είναι αναπόφευκτο, με βάση την αρχή της αναλογικότητας, να θεσπιστούν οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις. Φέρνετε τη μελέτη αυτή; Θα τη φέρετε όπως έχει ζητήσει η νομολογία που εσείς χειροκροτήσατε επιχαίροντες ανεπίγνωστα στη φάση της εθνικής ανευθυνότητάς σας τη δήθεν αντιμνημονιακή, τη φάση της εγκληματικής δημαγωγίας;

Ζ. Κωνσταντοπούλου: Έχω παρεκτείνει το χρόνο σας στο πεντάλεπτο διότι διαλάβατε εν τω μεταξύ αιτιολογία περί παρεμπίπτοντος, θα ολοκληρώσετε στο πεντάλεπτο κ. Βενιζέλο.

Ευ. Βενιζέλος: Ολοκληρώνω με το τρίτο ζήτημα: Ρωτά η διάσκεψη των Προέδρων και η κα Πρόεδρος της Βουλής με επίμονο τρόπο τον κ. Σταθάκη και τώρα τον κ. Τσακαλώτο: Η εξουσιοδότηση που έχει παράσχει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στον Υπουργό Οικονομικών να υπογράψει συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ή παραρτήματά τους, διαφέρει από την εξουσιοδότηση του νομοσχεδίου που αφορά τις συγκεκριμένες συμφωνίες με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, τη δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο;

Βεβαίως διαφέρει, διότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας δεν είναι παράρτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, είναι αυτοτελής διακρατικός Οργανισμός των κρατών -μελών της Ευρωζώνης. Διεθνής Οργανισμός. Κι έχω υποβάλλει τροπολογία – προσθήκη που οριοθετεί την παρεχόμενη στον Υπουργό εξουσιοδότηση και θα συζητήσουμε την τροπολογία μου επί της ουσίας αργότερα.

Διαφήμιση

Αλλά το ερώτημά μου είναι: Λέγατε ότι τα μνημόνια τα προηγούμενα δεν έχουν κυρωθεί ορθώς. Και στην περιβόητη Εξεταστική Επιτροπή, που έχω πει ότι θα γίνει Εξεταστική Επιτροπή για το 3ο μνημόνιο, το μνημόνιο Τσίπρα-Καμένου, ως τη διάλυσή της την ουσιαστική, το μεγάλο θέμα ήταν ότι δεν έχουν κυρωθεί σωστά κατά το άρθρο 28 του Συντάγματος οι προηγούμενες δανειακές συμβάσεις.

Με βάση ποια συνταγματική διάταξη εισάγεται η κύρωση του Σχεδίου Σύμβασης; Θα φέρετε στη Βουλή την τροποποιημένη οριστική σύμβαση και κάθε τροποποίηση; Με πόσες ψήφους πρέπει να ψηφιστεί αυτή η σύμβαση ως σύμβαση με διεθνή Οργανισμό πλέον;

Γιατί ο EFSF είναι εταιρεία του Ιδιωτικού Δικαίου με έδρα το Λουξεμβούργο, αλλά ο ESM, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, είναι διακρατικός Οργανισμός.

Το 3ο μνημόνιο δεν είναι μόνο το χειρότερο, δεν είναι μόνο το πιο άδικο, το πιο αδιέξοδο, το πραγματικά τραγικό, για το οποίο σας είχα προειδοποιήσει ότι πάμε σε 3ο μνημόνιο και πριν το δημοψήφισμα έλεγα 50 δισεκατομμύρια νέο δάνειο, τώρα πάμε στα 90. Είναι και αυτό που θα έχει αυξημένη τυπική ισχύ κατά το άρθρο 28 του Συντάγματος, διότι έχει άλλη νομική φύση ο αντισυμβαλλόμενος.

Εξηγήστε λοιπόν ποια είναι η νομική φύση της σύμβασης και τα όρια της εξουσιοδότησης προς τον κ. Υπουργό, τον κ. Υπουργό που είναι πολύ άνετος, έχει αποκτήσει και χιούμορ, γιατί κρύβεται πίσω από την ανάμνηση του κ. Βαρουφάκη. Και λέει, «όπως και να το κάνουμε, η σύγκριση μ’ ευνοεί, δε θα με θυμούνται εμένα, θα θυμούνται τον κ. Βαρουφάκη». Όμως θα θυμόμαστε και τον κ. Τσακαλώτο.

Γι’ αυτό λοιπόν πρέπει αυτά τα τρία μείζονα ζητήματα που αφορούν τη μοίρα του τόπου ν’ αποσαφηνιστούν. Κι έχετε υποχρέωση τώρα που τα ψέματα τελείωσαν, τώρα που η αλήθεια είναι πικρή, τώρα που φέρετε μια τεράστια ευθύνη ιστορική, να δώσετε καθαρές απαντήσεις γιατί η χώρα δεν πορεύεται με ψέματα και ερασιτεχνισμούς, δεν πορεύεται με τέτοια κυβέρνηση, τέτοια πλειοψηφία, τέτοιες συγκρούσεις, τέτοια εικόνα κωμικοτραγική.

GHOSTFILM MEDIA PRODUCTION

Εταιρικά Βίντεο

VIRAL NEWS

Η Μπαρτσελόνα έκλεισε τη συμφωνία χρηματοδότησης του «Espai Barca» Η Μπαρτσελόνα έκλεισε τη συμφωνία χρηματοδότησης του «Espai Barca»
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ1 έτος πριν

Η Μπαρτσελόνα έκλεισε τη συμφωνία χρηματοδότησης του «Espai Barca»

To σχέδιο προβλέπει 20 επενδυτές με 1,450 δισ. ευρώ, ποσό που καλύπτει το κόστος των εργασιών του σχεδίου

Λισαβόνα: Ακτιβιστές μάζεψαν 650.000 αποτσίγαρα και τα στοίβαξαν σε πλατεία Λισαβόνα: Ακτιβιστές μάζεψαν 650.000 αποτσίγαρα και τα στοίβαξαν σε πλατεία
ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 έτος πριν

Λισαβόνα: Ακτιβιστές μάζεψαν 650.000 αποτσίγαρα και τα στοίβαξαν σε πλατεία

Ακτιβιστές για την προστασία του περιβάλλοντος συνέλεξαν περίπου 650.000 αποτσίγαρα και τα στοίβαξαν την Κυριακή σε μια πλατεία, στο κέντρο...

Ο αθλητής Franz Müllner τράβηξε ένα τρένο 81 τόνων για δέκα μέτρα και 60 εκατοστά σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ. Ο αθλητής Franz Müllner τράβηξε ένα τρένο 81 τόνων για δέκα μέτρα και 60 εκατοστά σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ.
ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 έτος πριν

Franz Müllner: Τράβηξε τρένο 81 τόνων για δέκα μέτρα

Ο αθλητής Franz Müllner τράβηξε ένα τρένο 81 τόνων για δέκα μέτρα και 60 εκατοστά σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ

Η Χάρις Αλεξίου βρέθηκε καλεσμένη στο «Στούντιο 4» Η Χάρις Αλεξίου βρέθηκε καλεσμένη στο «Στούντιο 4»
YOUTUBE1 έτος πριν

Η Χάρις Αλεξίου στον καναπέ του «Στούντιο 4»

Η Χάρις Αλεξίου βρέθηκε καλεσμένη στο «Στούντιο 4» και μίλησε για την πορεία της στο τραγούδι, την οικογένειά της και...

Ο αισθησιακός χορός της Heidi Klum, που αναστάτωσε τους θαυμαστές της στο Instagram Ο αισθησιακός χορός της Heidi Klum, που αναστάτωσε τους θαυμαστές της στο Instagram
SOCIAL NEWS1 έτος πριν

Heidi Klum: Το supermodel έβαλε “φωτιά” στο Instagram τον αισθησιακό χορό του

Ο αισθησιακός χορός της Heidi Klum, που αναστάτωσε τους θαυμαστές της στο Instagram. Δείτε την ανάρτηση του supermodel

Διαφήμιση

ΑΡΕΣΟΥΝ