
Washington Post: Το 2015 μέσα από τις δηλώσεις ηγετών
Το 2015 ήταν ένα ταραχώδες έτος, τόσο σε γεωπολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Οι δραματικές διαπραγματεύσεις στην Ελλάδα, οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, η προέλαση των τζιχαντιστών στη Συρία και η πυρηνική συμφωνία του Ιράν με τη Δύση, είναι μονάχα λίγα από τα γεγονότα που σημάδεψαν τον πλανήτη φέτος.
Το 2015 ήταν ένα ταραχώδες έτος, τόσο σε γεωπολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Οι δραματικές διαπραγματεύσεις στην Ελλάδα, οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, η προέλαση των τζιχαντιστών στη Συρία και η πυρηνική συμφωνία του Ιράν με τη Δύση, είναι μονάχα λίγα από τα γεγονότα που σημάδεψαν τον πλανήτη φέτος.
Σε αυτό το πλαίσιο, η αμερικανική εφημερίδα Washington Post, προσπάθησε να κάνει μία αναδρομή στο 2015 μέσα από τις δηλώσεις των ηγετών.
Αλέξης Τσίπρας: Έχουμε μία ευκαιρία για καινούργιο ξεκίνημα
Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές του Ιανουαρίου. Ο αριστερός Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε έναν νέο δρόμο για την Ελλάδα έπειτα από χρόνια λιτότητας και αυξανόμενου χρέους. Αλλά η αποτυχία να φτάσει σε συμφωνία με την ΕΕ στις Βρυξέλες, έφερε την επιστροφή του status quo της λιτότητας, με τον Τσίπρα να κερδίζει για ακόμη μία φορά τις εκλογές, αν και με μικρότερη εντολή, σχολιάζει η Washington Post.
Φρανσουά Ολάντ: Η Γαλλία είναι σε πόλεμο
Αυτό ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, τις ώρες μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, στις 13 Νοεμβρίου. Τα συντονισμένα χτυπήματα που συνδέονται με το ΙΚ σκότωσαν 130 άτομα. Η Γαλλία ενέτεινε τις προσπάθειές της κατά του ΙΚ στη Μέση Ανατολή και πίεσε προς τον σχηματισμό μία μεγάλης συμμαχίας κατά των τζιχαντιστών, αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα.
Μπασάρ αλ Άσαντ: Λάθος πολιτικές που εφάρμοσε η Δύση, ειδικά η Γαλλία (…) και η άγνοια για τη στήριξη που παρείχαν μερικοί από τους συμμάχους της, είναι οι αιτίες για πίσω από την εξάπλωση της τρομοκρατίας.
Ο σύρος ηγέτης εκμεταλλεύτηκε τη γαλλική τραγωδία για να περάσει το μήνυμα ότι χώρες που στήριξαν τους αντιπάλους τους έκαναν τεράστιο λάθος. Η Γαλλία καλούσε για πολλά χρόνια για την αποπομπή του Άσαντ, και τώρα ένας από τους εχθρούς του – το Ισλαμικό Κράτος- χτύπησε την Ευρώπη. Αλλά τα ευκαιριακά σχόλια του Άσαντ ήρθαν σε μία στιγμή που το καθεστώς συνεχίζει να χτυπάει κατοικημένες περιοχές στη Συρία, προκαλώντας ανείπωτο θάνατο και καταστροφή. Οι πράξεις του, προκάλεσαν μία τεράστια ανθρωπιστική κρίση με τον μισό πληθυσμό να εγκαταλείπει τις εστίες του και 4 εκατ σύρους να φεύγουν εκτός χώρας τονίζει η WP.
Άνγκελα Μέρκελ: Θα τα καταφέρουμε
Το περιοδικό Time την ανέδειξε ως το «πρόσωπο της χρονιάς» κυρίως για την στήριξή της στους πρόσφυγες που καταφτάνουν στα ευρωπαϊκά σύνορα. Η καλοκαιρινή δήλωσή της ότι η Γερμανία θα στηρίξει περισσότερο από 1 εκατομμύρια πρόσφυγες και η ρητορική της ότι η Δύση θα φροντίσει αυτούς που φεύγουν από το μέτωπα του πολέμου την κατέστησαν συμπαθή σε αρκετούς παρατηρητές. Ωστόσο η στάση της Μέρκελ δεν είναι δημοφιλής εντός της Γερμανίας, και ενδεχομένως να καταλήξει σε κόντρα εντός του κόμματός της τονίζει το δημοσίευμα.
Βίκτορ Ορμπάν: Αυτοί οι άνθρωποι που έρχονται εδώ μεγάλωσαν με διαφορετική θρησκεία και αντιπροσωπεύουν διαφορετική κουλτούρα.
Ο Ορμπάν ήταν από τους ηγέτες που αντιτάχθηκε περισσότερο στην υποδοχή προσφύγων. Κατά την διακυβέρνησή του, η Ουγγαρία έχτισε φράχτη στα σύνορα με τη Σερβία ώστε να παρεμποδιστεί η ροή προσφύγων που έρχεται από την Ελλάδα προς τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Ο Ορμπάν παρουσιάζει τους πρόσφυγες σαν πολιτισμική απειλή και ανέδειξε τον εαυτό του ως τον επίδοξο προστάτη της… Χριστιανοσύνης, υποστηρίζει η Washington Post.
Μπαράκ Ομπάμα: Η ελευθερία είναι πολύ δυνατότερη από τον φόβο
Μετά από τις επιθέσεις στο Παρίσι, ο Μπαράκ Ομπάμα επιβεβαίωσε τη δέσμευση της κυβέρνησής του στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους. Όμως, επέμεινε ότι η αντιμετώπιση των απειλών ασφαλείας δεν σημαίνει ότι «πρέπει να εγκαταλείψουμε τις αξίες μας». Ηταν μία αντίδραση στις δηλώσεις των Ρεπουμπλικανών που διεκδικούν το χρίσμα για τις προεδρικές εκλογές, οι οποίοι μιλούσαν για τους κινδύνους του Ισλάμ, ζητώντας να ανακοπούν οι αφίξεις Σύρων προσφύγων, ενώ έφτασαν ακόμη και στο σημείο να προτείνουν να απαγορευθεί η είσοδος στις ΗΠΑ σε όλους τους Μουσουλμάνους.
Ντέιβιντ Κάμερον: Δεν είναι μουσουλμάνος, αδελφέ
Χρησιμοποίησε τη φράση αυτόπτη μάρτυρα σε επίθεση ισλαμιστή αντάρτη στο μετρό του Λονδίνου. Παρά τις εκκλήσεις για ανοχή και ηρεμία από τους Δυτικούς ηγέτες, έχει σκληρύνει η στάση του κόσμου απέναντι στους Μουσουλμάνους τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ.
Χασάν Ροχανί: Ένα νέο κεφάλαιο άνοιξε στις σχέσεις του Ιράν με τον Κόσμο
Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος του Ιράν στον ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο. Αναφερόταν στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του. Η συμφωνία χαιρετίστηκε ως μία σημαίνουσα διπλωματική απόφαση, το αποτέλεσμα πάρα πολλών γύρων διαπραγματεύσεων. Όσο το Ιράν παραμένει στα αυστηρά όρια που τίθενται από τη συμφωνία, τόσο θα χαλαρώνουν οι διεθνείς κυρώσεις.
Μπενιαμίν Νετανιάχου: Ένα ιστορικό λάθος!
Η συμφωνία ωστόσο, όπως αναφέρει η εφημερίδα, δεν εντυπωσίασε όλους τους ηγέτες. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ πολέμησε για μήνες κατά αυτού του ανοίγματος προς την κυβέρνηση του Ιράν. Την ημέρα μετά τη συμφωνία ο Νετανιάχου έκανε λόγο για ιστορικό λάθος. Όμως, ούτε οι προσπάθειές του, ούτε αυτές των Ρεπουμπλικάνων κατάφεραν να ναρκοθετήσουν τη συμφωνία.
Βλαντιμίρ Πούτιν: Ο Αλλάχ αποφάσισε να τιμωρήσει την τουρκική ηγεσία, στερώντας της τη λογική
Μία από τις πιο επικίνδυνες γεωπολιτικές αναζωπυρώσεις το 2015 έγιναν μετά από την εμπλοκή της Ρωσίας στη συριακή κρίση, εκ μέρους τους καθεστώτος του Άσαντ. Η Τουρκία, βαθιά δυσαρεστημένη από την επίδειξη δύναμης του Κρεμλίνου, κατέρριψε ένα ρωσικό μαχητικό. Αυτό προκάλεσε έναν «πόλεμο» ρητορικής μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «Δεν θα παραμείνω σε αυτή τη θέση».
Αντέδρασε έντονα στις καταγγελίες της Ρωσίας ότι η κυβέρνησή του κάνει λαθρεμπόριο με το Ισλαμικό Κράτος. Ο Ερντογάν ορκίστηκε ότι θα παραιτηθεί αν οι ρωσικές κατηγορίες επαληθευτούν. Ήταν μία ειρωνική δήλωση του Τούρκου προέδρου, που πέρασε όλο τον υπόλοιπο χρόνο ενισχύοντας την εξουσία του, σχολιάζει η Washington Post.