fbpx
Menu

Πανδημίες που συγκλόνισαν την ανθρωπότητα

  • Γράφτηκε από τον 
Δείτε ποιες είναι οι πιο σημαντικές πανδημίες που έπληξαν μέχρι σήμερα την ανθρωπότητα καθώς και τις εκτιμήσεις για τον κορωνοϊό | Υγεία Ειδήσεις

O νέος κορωνοϊός ξέσπασε και προκάλεσε ανησυχία και πανικό σε πολλές περιπτώσεις ανά το παγκόσμιο. Καθημερινά βλέπουμε και ακούμε για νέα κρούσματα, νεκρούς και ανθρώπους που μπαίνουν σε καραντίνα μέχρι να επιβεβαιωθεί αν τελικά έχουν προσβληθεί από τον ιό η όχι.

Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες πανδημίες από τις οποίες πέρασε ο άνθρωπος;

430 π.Χ.: Ο λοιμός των Αθηνών

Ο Λοιμός των Αθηνών ή «σύνδρομο του Θουκυδίδη» ήταν μια καταστροφική επιδημία η οποία εκδηλώθηκε στην πόλη-κράτος των Αθηνών στην αρχαία Ελλάδα, κατά το δεύτερο έτος του Πελοποννησιακού πολέμου, το 430 π.Χ., και ενώ η πόλη πολιορκούνταν από τους Σπαρτιάτες. Θεωρείται πως η επιδημία πρωτοεμφανίστηκε στο κύριο λιμένα της Αθήνας, τον Πειραιά, που αποτελούσε την κύρια είσοδο προμηθειών της πόλης. Ο λοιμός εμφανίστηκε και σε άλλες περιοχές της ανατολικής Μεσογείου, επέστρεψε δύο φορές, το 429 π.Χ. και τον χειμώνα του 427/426 π.Χ., και η καταστροφή που προκάλεσε στον πληθυσμό της Αθήνας ήταν ένα σημαντικό πρώτο πλήγμα για την πόλη ως προς την εξέλιξη του πολέμου.

Προκάλεσε το θάνατο ενός μεγάλου ποσοστού των κατοίκων της πόλης, ανάμεσα στους οποίους και του ίδιου του Περικλή μαζί με τα μέλη της οικογενείας του, ενώ οι λεπτομερείς μαρτυρίες του Θουκυδίδη είναι ανεκτίμητες για την μελέτη του γεγονότος, καθώς ο ίδιος ήταν αυτόπτης μάρτυρας και είχε μολυνθεί, αλλά κατόρθωσε να επιζήσει. Επίσης, ο Ιπποκράτης ήταν ένας από τους γιατρούς που βρίσκονταν στην πόλη και η συνεισφορά του στην αντιμετώπιση του λοιμού ήταν σημαντική.

 

541 – 542 μ.Χ.: Η «πανώλη του Ιουστινιανού»

Η Πανώλη του Ιουστινιανού (541-542) ήταν μια πανδημία που έπληξε την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, και ιδιαίτερα την πρωτεύουσα της την Κωνσταντινούπολη, επίσης την αυτοκρατορία των Σασσανιδών, και τις παραθαλάσσιες πόλεις σε όλη την λεκάνη της Μεσόγειου.[1] Ήταν μια από τις μεγαλύτερες πληγές στο ιστορία, αυτή η καταστροφική πανδημία προκάλεσε το θάνατο περίπου 25 εκατομμυρίων ανθρώπων (πρώτο κρούσμα) με 50.000.000 μετά από δύο αιώνες από το πρώτο κρούσμα.[

 

Η πρώτη πανδημία χολέρας (1817)

Από τη εποχή του Ιπποκράτη μέχρι και το 1817 η χολέρα υπήρχε όμως συνήθως ήταν περιορισμένη στο δέλτα του Γάγγη στην Ινδία.Η πανδημία ξέσπασε και πάλι μέσα από το εμπόριο όταν οι ταξιδιώτες μετέφεραν την χολέρα σε γειτονικές χώρες.Ήταν η πρώτη από τις 7 πανδημίες χολέρας που ξέσπασαν σκοτώνοντας χιλιάδες ανθρώπους μέσα σε λίγες ημέρες.

 

Ισπανική γρίπη (1918)

Πήρε το όνομά της από την λεπτομερή καταγραφή της νόσου από την χώρα την περίοδο του Μεγάλου Πολέμου (1914-18) όταν ο τύπος στην Ευρώπη δεν μιλούσε για αυτό. Η Ισπανική γρίπη προήλθε από έναν ιό Η1Ν1, από τα πτηνά χωρίς α γίνεται ποτέ σαφές από πού ακριβώς ήρθε. Το ένα τρίτο του κόσμου προσβλήθηκε από τον ιό και 50 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν την ζωή του.

Το καλοκαίρι του 1918 καταγράφηκε και το πρώτο θανατηφόρο κρούσμα στην Αθήνα.

 

Ασιατική γρίπη (1957)

Δύο εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν την ζωή τους το από την Ασιατική γρίπη Η2Ν2 η οποία ξεκίνησε από την Κίνα, εξαπλώθηκε στις ΗΠΑ και αργότερα σε όλο τον κόσμο.

 

Η νόσος των τρελών αγελάδων (1986)

Μία από τις πιο πρόσφατες νόσους που θυμόμαστε είναι αυτή των τρελών αγελάδων «σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών» Λέγετε ότι η ασθένεια μεταδόθηκε στις αγελάδες από πρόβατα που έπασχαν από την τρομώδη θανατηφόρα νόσο scrapie. Τα περισσότερα κρούσματα βρέθηκαν στην Αγγλία αν και υπήρξαν άνθρωποι που προσβλήθηκαν από τον ιό ανά το παγκόσμιο. Η ασθένεια περνούσε στον άνθρωπο κυρίως από την κατανάλωση βοοειδών που είχαν αυτή την ασθένεια.

 

Η γρίπη των χοίρων – 2009

Μετά της αγελάδες οι χοίροι. Το 2009 η πανδημία της γρίπης των χοίρων που προκαλείτε από τον ιό H1N1 που σκότωσε σχεδόν 18.500 ανθρώπους σε 214 χώρες. Η μετάλλαξη της γρίπης έγινε από το γενετικό υλικό άλλων 4ων μορφών του ιού, την γρίπη των χοίρων σε Βόρεια Αμερική και Ευρασία, την γρίπη των πτηνών και την κοινή γρίπη. Ξεκίνησε το 2009 από το Μεξικό ενώ το 2010 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι ο Η1Ν1 και η πανδημία τέλειωσε.

 

Mers (2012)

Ξεκίνησε στην Μέση Ανατολή το 2012 και μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 333 θάνατοι ενώ 850 έχουν μολυνθεί. Πρόκειται για ένα κορωνοϊό ο οποίος κατάφερε να απομονωθεί από τον άνθρωπο. Δεν είναι ακόμα γνωστός ο τρόπος μετάδοσης του ιού όμως συνιστάτε η αποφυγή στενής επαφής με άτομα που έχουν συμπτώματα όπως βήχας και φτέρνισμα και έχει επισκεφτεί περιοχές υψηλού κινδύνου. Πάντως ο ιός βρέθηκε σε νυχτερίδες και καμήλες από όπου πιστεύεται ότι ξεκίνησε μετά την επαφή του ανθρώπου με τα συγκεκριμένα ζώα.

επιστροφή στην κορυφή