Connect with us

Published

on

Αν πάρεις τους ορυκτούς πόρους μιας χώρας έχεις ηθική υποχρέωση να δεχτείς και τους ανθρώπους της;

Την Κυριακή περίπου 40 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από ένα σταθμό του μετρό στο Μόντρεαλ για να διαδηλώσουν ενάντια στις απελάσεις προς την Γουινέα. Οι διαδηλωτές ζητούσαν από τον πρωθυπουργό Justin Trudeau να σταθεί στο ύψος της «Καλώς ήρθατε στο Καναδά 1» ρητορικής του και να επιτρέψει στους αιτούντες άσυλο πολίτες της μικρής χώρας της δυτικής Αφρικής να παραμείνουν στο Καναδά.

Μετά από μια de facto αναστολή απελάσεων μεταξύ 2013 και 2016, αιτήσεις ασύλου ανθρώπων από την Γουινέα απορρίπτονται μαζικά από το Δεκέμβριο. Σύμφωνα με την Επιτροπή για Προσφυγές και Μετανάστες, σε 10 άτομα από την Γουινέα απορρίφθηκαν οι αιτήσεις ασύλου τους από τις 30 Ιουνίου. Εξήντα τρεις ακόμη από την εξαθλιωμένη χώρα είναι σε αναμονή εξέτασης του αιτήματος.

Οι οργανωτές της συγκέντρωσης, ανέφεραν την εκμετάλλευση από τις επιχειρήσεις του Καναδά του πλούσιου σε ορυκτά κράτος ως επιχείρημα γιατί πρέπει να επιτραπεί η παραμονή στους αιτούντες άσυλο. Φυσικά έχει συνεισφέρει αυτή εδώ η χώρα, με μια σειρά από τρόπους, στην εξαθλίωση που οδηγεί τους κατοίκους της Γουινέας να αναζητήσουν καλύτερη ζωή αλλού.

Advertisement

Μια δεκαριά καναδικές εταιρείες 2 εξόρυξης λειτουργούν στη μικρή χώρα της Δυτικής Αφρικής και για την ενίσχυση της θέσης τους η Οττάβα, υπέγραψε Διεθνή Επενδυτική Συμφωνία με την Γουινέα το 2015 3. Τουλάχιστον δύο καναδικές εταιρείες εξόρυξης έχουν προκαλέσει σημαντικές συγκρούσεις και αντιπαραθέσεων στη Γουινέα.

Όσοι ζουν κοντά στο ορυχείο της SEMAFO στο Κινιέρο, έγραφε το Guinea News το 2014, πίστευαν πως «η καναδική εταιρεία έφερε περισσότερα δεινά από οφέλη». Το 2008 ο στρατός σκότωσε τρεις μικρορύχους σε μια προσπάθεια να τους διώξει από το ορυχείο της εταιρείας στην νοτιοανατολική Γουινέα. Η υπηρεσία του BBC για την Αφρική ανέφερε πως «οι στρατιώτες πυροβόλησαν μια γυναίκα από κοντινή απόσταση, έκαψαν ένα μωρό και στον πανικό μια άλλη γυναίκα με το μωρό της έπεσαν σε ένα φρεάτιο εξόρυξης χρυσού και ένας άνδρας τραυματίστηκε θανάσιμα στη προσπάθεια του να φύγει μακριά από τους στρατιώτες». Θεωρώντας υπεύθυνη την εταιρεία από το Μόντρεαλ για τους σκοτωμούς, οι ντόπιοι κατέστρεψαν τον εξοπλισμό της.

Τον Σεπτέμβριο του 2011 ξέσπασαν ξανά διαδηλώσεις μετά την μη πρόσληψη ντόπιων νέων στο ορυχείο και την κατάργηση μιας επιτροπής που επένδυε χρήματα για την ανάπτυξη της τοπικής κοινότητας. Οι διαδηλωτές επιτέθηκαν στις εγκαταστάσεις της SEMAFO, προκαλώντας ζημιές εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων4. Μερικοί επιτέθηκαν και σε λεωφορείο που μετέφερε υπαλλήλους της εταιρείας, ωθώντας τις αρχές να στείλουν όλους τους αλλοδαπούς εργαζόμενους στο Μπαμόκο στο γειτονικό Μάλι.

Το 2014 η Comité Technique de Revue des Titres et Conventions Miniers της Γουινέας κατέληξε πως η εταιρεία από το Μόντρεαλ έχει αποφύγει την πληρωμή 9,6 εκατομμυρίων δολαρίων σε φόρους. Η Τεχνική Επιτροπή ανακάλυψε επίσης πως η εταιρεία «δεν παρουσίασε λεπτομερείς μελέτες βιωσιμότητας» και δεν ήταν «σε συμφωνία με τους νέους κανόνες του μεταλλευτικού κώδικα του 2011». Η Τεχνική Επιτροπή πρότεινε να επιβληθεί πρόστιμο στην SEMAFO και την αφαίρεση των μεταλλευτικών δικαιωμάτων της στη χώρα. Αργότερα εκείνη τη χρονιά η SEMAFO πούλησε το ορυχείο στο Κινιέρο.

Τα καναδικά εξορυκτικά συμφέροντα στη χώρα χρονολογούνται από την περίοδο της αποικιοκρατίας. Το 1916 η Alcan με έδρα το Μόντρεαλ άρχισε να εξερευνά στην Γουινέα και περίπου δέκα χρόνια αργότερα άρχισε εργασίες μέσω μιας γαλλικής θυγατρικής. Το 1938 η Alcan έθεσε σε λειτουργία ένα ορυχείο βωξίτη στη νήσο Ταμάρα στο σύμπλεγμα των Νησιών Λος. (Το 1904 το Λονδίνο έδωσε το νησί και κάποιες άλλες αφρικανικές περιοχές στη Γαλλία σε αντάλλαγμα για την παραίτηση της από τα αλιευτικά δικαιώματα στη νησί της Νέας Γης και το ηπειρωτικό εμπόριο μπακαλιάρου5). Για την κατασκευή μιας προβλήτας στο νησί, κοντά στην ακτή του Κονακρί, η καναδική εταιρεία στράφηκε στο αποικιακό ποινικό σύστημα, με τους περισσότερους από τους 170 που αναγκάστηκαν να εργαστούν να προέρχονται από την τοπική φυλακή.

Advertisement

Δεκαπέντε χρόνια αργότερα η Alcan άνοιξαν ένα σύγχρονο εργοστάσιο στο νησί για να εφοδιάζει τα χυτήρια της στο Κεμπέκ. Στο βιβλίο Le Mines et la Recherche Miniére en Afrique Occidentale Française περιγράφει το νησί, στην αρχή της παραγωγής το 1951, λίγο έξω από την ακτή της Γουινέας ως «ένα καναδικό θύλακα». Η Alcan απασχόλησε περίπου 1200 εργάτες για την κατασκευή του εργοστασίου, με τους Αφρικανούς εργάτες να πληρώνονται 1200 φράγκα (20 δολάρια Καναδά) το μήνα.

Το 1953 ο διευθυντής των ορυχείων της Γαλλικής Δυτικής Αφρικής παραχώρησε στην Alcan αποκλειστικά δικαιώματα έρευνας σε περισσότερα από 2000 τετραγωνικά χιλιόμετρα περιοχής στη Δυτική Γουινέα. Η εταιρεία ανακάλυψε ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα βωξίτη στο κόσμο στην περιοχή του Μποκέ. Κατά την διάρκεια επίσκεψης στις αποικίες της Γαλλίας στην Δυτική Αφρική, ο Καναδός πρέσβης στη Γαλλία, Jean Désy επιθεώρησε το υπό δημιουργία ορυχείο στο Μποκέ.

Μετά την ανεξαρτησία της Γουινέας το 1958 το έργο στο Μποκέ έγινε σημείο προστριβών. Τον Ιανουάριο του 1961 οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε απεργία μιας εβδομάδας απαιτώντας την απόλυση περίπου δέκα λευκών διευθυντών. Αργότερα την ίδια χρονιά το ορυχείο εθνικοποιήθηκε. Η Bonnie K. Campbell στο Negotiating the Bauxite/Aluminium Sector under Narrowing Constraints σημειώνει, «το Νοέμβριο του 1961, η κυβέρνηση πήρε την κυριότητα των ορυχείων στο Μποκέ και την Κάσσα λόγω της αποτυχίας της ιδιωτικής εταιρείας Les Bauxites du Midi (100% θυγατρική της Alcan) να τηρήσει τη συμφωνία για την μετατροπή εκεί του βωξίτη σε αλουμίνα ως το 1964». Όταν η κυβέρνηση ακύρωσε το συμβόλαιο της, η Alcan μετέφερε παρανόμως φυγάδευσε εταιρικά έγγραφα έξω από τη Γουινέα.

Η Alcan (πλέον Rio Tinto Alcan) διατηρεί μια παρουσία στη χώρα με τα μεγαλύτερα αποθέματα βωξίτη στο κόσμο. Ενώ η Γουινέα έχει εξορύξει σημαντικές ποσότητες από το ορυκτό, αυτό έχει μετατραπεί σε αλουμίνιο αλλού6.

Αν και δεν εξορύσσετε βωξίτης στον Καναδά, η χώρα είναι εδώ και πολλά χρόνια ανάμεσα στους μεγαλύτερους παραγωγούς του πολύτιμου μετάλλου7. Εξαρτημένα από την φτηνή ηλεκτρική ενέργεια από φράγματα χτισμένα σε γη ιθαγενών, τα χυτήρια του Κεμπέκ έχουν λιώσει σημαντικές ποσότητες βωξίτη από τη Γουινέα8. Ο διαχωρισμός βωξίτη/αλουμίνιο και εξόρυξη/παραγωγή, παραδοσιακά αντανακλά μια ακραία ιεραρχική παγκόσμια οικονομία – διαμορφωμένη από το διατλαντικό δουλεμπόριο, την Ευρωπαϊκή αποικιοκρατία, δομική προσαρμογή κλπ. – στην οποία οι φτωχοί παρέχουν τα ορυκτά και αυτοί στη κορυφή προσθέτουν την προστιθέμενη αξία.

Advertisement

Η εκμετάλλευση των πόρων της Γουινέας με αυτό το τρόπο ξεκάθαρα ωφέλησε τις καναδικές εταιρείες και δημιούργησε δουλειές σε αυτή τη χώρα παρά στο μέρος που έγινε η εξόρυξη του βωξίτη.

Για αυτό η απάντηση στην ερώτηση στην αρχή του άρθρου είναι ναι. Ο ρόλος της Οττάβα στη διαμόρφωση του ιεραρχικού διεθνούς οικονομικού συστήματος και η απόσπαση των φυσικών πόρων της Γουινέας, αποτελούν παράγοντες που οφείλουν και πρέπει να συνυπολογίζονται στην εξέταση κάθε αιτήματος ατόμου από την Γουινέα για άσυλο στη χώρα.

1.montrealgazette.com
2.rncan.gc.ca
3.investmentpolicyhub
4.reuters
5.journals
6.dw.com
7.wikipedia
8.lapresse

Ο Yves Engler είναι συγγραφέας και ακτιβιστής που ζει στο Μόντρεαλ.
Αρθρο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα Znet ΚΑΙ geniusloci2017
Μετάφραση Δημήτρης Πλαστήρας.

Advertisement
Advertisement
ΣΧΟΛΙΑ

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

OPEN YOUR MIND

Μπιλ Γκέιτς: «Δεν θα επιστρέψουμε στο φυσιολογικό»

O δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, εκτιμά ότι τα πρώτα εμβόλια κατά του νέου κορωνοϊού θα είναι διαθέσιμα στις αρχές του 2021.

Published

on

O δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, εκτιμά ότι τα πρώτα εμβόλια κατά του νέου κορωνοϊού θα είναι διαθέσιμα στις αρχές του 2021.

Μιλώντας στον αρχισυντάκτη της Yahoo Finance, o Γκέιτς εκτίμησε ότι θα υπάρχει εμβόλιο «νωρίτερα από ό,τι νομίζουμε, στις αρχές του νέου έτους».

Με λίγη τύχη θα έχουμε δύο ή τρία από τα έξι εμβόλια που βρίσκονται στην τρίτη φάση κλινικών δοκιμών αυτήν τη στιγμή. Το εμβόλιο της Pfizer είναι πιθανό να είναι το πρώτο – πρόκειται για έμπειρη εταιρεία εμβολίων και έχουν σχεδιάσει τη μελέτη τους πολύ καλά».

Ο Γκέιτς εκτιμά επίσης ότι η AstraZeneca, βρετανική φαρμακοβιομηχανία που πιθανότατα θα παρέχει στην Αυστραλία εμβόλια κατά της Covid-19 -σε περίπτωση που κριθούν επιτυχείς οι δοκιμές- καθώς και οι Johnson και Johnson, Novavax, Moderna και Sanofi- θα προχωρήσουν στην παραγωγή εμβολίων στις αρχές του 2021.

Advertisement

«Δεν θα επιστρέψουμε στο φυσιολογικό»

Σύμφωνα με τον συνιδρυτή της Microsoft, θα πρέπει να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού «προκειμένου να μειωθούν οι αριθμοί (σ.σ. των κρουσμάτων), ενώ όσο υφίσταται η νόσος «ο κίνδυνος επανεμφάνισης και επαναμόλυνσης θα είναι παρών».

Όπως εξήγησε, ο μαζικός εμβολιασμός θα μπορούσε να αποδειχθεί δύσκολος καθώς «πολλοί άνθρωποι έχουν αρχίσει να διακινούν επιβλαβείς θεωρίες συνωμοσίας για τα πιθανά εμβόλια».

«Το κύμα των θεωριών συνωμοσίας για το εμβόλιο που συχνά αναφέρονται σε μένα ή τον Άντονι Φάουτσι (σ.σ. κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ), βασίζεται σε κακές προθέσεις, γεγονός που δεν περίμενα», είπε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του ότι υπάρχει ένα 30% που καταλαβαίνει ότι το εμβόλιο είναι προς όφελος και των υπολοίπων ανθρώπων».

Μεταξύ άλλων δήλωσε ότι είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστούν εμβόλια και για τις φτωχότερες χώρες.

Advertisement
Περισσότερα

OPEN YOUR MIND

Άλντους Χάξλεϊ : Δούλοι με τη συναίνεσή σας!

Ο Άλντους Χάξλεϊ, συγγραφέας του «θαυμαστός καινούργιος κόσμος», προειδοποιούσε την ανθρωπότητα ήδη από το 1962 : «Μόνο ένα μεγάλο λαϊκό κίνημα υπέρ της αποκέντρωσης της εξουσίας και της αυτοοργάνωσης μπορεί να σταματήσει τη σημερινή τάση προς ολοκληρωτισμό

Published

on

Ο Άλντους Χάξλεϊ, συγγραφέας του «θαυμαστός καινούργιος κόσμος», προειδοποιούσε την ανθρωπότητα ήδη από το 1962 : «Μόνο ένα μεγάλο λαϊκό κίνημα υπέρ της αποκέντρωσης της εξουσίας και της αυτοοργάνωσης μπορεί να σταματήσει τη σημερινή τάση προς ολοκληρωτισμό

Ένα πραγματικά αποτελεσματικό ολοκληρωτικό κράτος θα είναι αυτό στο οποίο το ισχυρό διευθυντήριο των πολιτικών αρχηγών και της στρατιάς των μάνατζερ ελέγχουν έναν πληθυσμό σκλάβων χωρίς να χρειάζεται να ασκήσουν εξαναγκασμό, γιατί θα τους αρέσει η σκλαβιά τους. Και το να τους αρέσει η σκλαβιά τους έχει ανατεθεί από τα σημερινά ολοκληρωτικά κράτη σε υπουργεία προπαγάνδας, στους εκδότες και τους μηντιάρχες και στους δασκάλους και καθηγητές.»

Advertisement
Περισσότερα

OPEN YOUR MIND

Τρεις έφηβοι που αλλάζουν τον κόσμο προς το καλύτερο

Από τη νεολαία έρχονται παραδείγματα ανθρώπων που δείχνουν στον κόσμο πώς μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο, αφού δεν χρειάζεται μόνο να έχεις ιδιαίτερες γνώσεις και πείρα, αλλά μερικές φορές τα μόνα που απαιτούνται είναι αποφασιστικότητα και γενναιότητα!

Published

on

Από τη νεολαία έρχονται παραδείγματα ανθρώπων που δείχνουν στον κόσμο πώς μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο, αφού δεν χρειάζεται μόνο να έχεις ιδιαίτερες γνώσεις και πείρα, αλλά μερικές φορές τα μόνα που απαιτούνται είναι αποφασιστικότητα και γενναιότητα!

Έτσι, η Dafne Almazán από το Μεξικό είναι η νεότερη ψυχολόγος στον κόσμο και δασκάλα που αγωνίζεται για να έχουν τα παιδιά την εκπαίδευση που τους αξίζει, η Greta Thunberg από την Σουηδία έχει εμπνεύσει τις νέες γενιές να αγωνισθούν για το περιβάλλον και η Gitanjali Rao βοηθάει τους κατοίκους του Φλιντ στο Μίσιγκαν των Η.Π.Α. που πλήττεται εδώ και χρόνια από την κρίση του μολυσμένου νερού.
Πηγή: Great Big Story

Περισσότερα

GHOSTFILM MEDIA PRODUCTION

Εταιρικά Βίντεο

VIRAL NEWS

Βρέθηκε το ναυάγιο του θρυλικού πλοίου Endurance Βρέθηκε το ναυάγιο του θρυλικού πλοίου Endurance
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ7 μήνες ago

Ανταρκτική: Βρέθηκε το ναυάγιο του θρυλικού πλοίου Endurance

Έπειτα από 106 χρόνια στον πυθμένα της θάλασσας Weddell, το θρυλικό πλοίο «Endurance» του εξερευνητή της Ανταρκτικής, Sir Ernest Shackleton,...

- Ο Πούτιν προειδοποίησε τη Δύση ότι θα υπάρξουν «συνέπειες που δεν έχουν δει ποτέ», αν υπάρξει απόπειρα παρέμβασης - Ο Πούτιν προειδοποίησε τη Δύση ότι θα υπάρξουν «συνέπειες που δεν έχουν δει ποτέ», αν υπάρξει απόπειρα παρέμβασης
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ7 μήνες ago

Ουκρανία: Ξεκίνησε ο πόλεμος – Έκτακτο διάγγελμα τα ξημερώματα από τον Πούτιν

Νωρίτερα, σε έκτακτο διάγγελμά του ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε την έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, ζητώντας από τους ουκρανούς στρατιώτες...

Οι Νέες συγκλονιστικές εικόνες από την στιγμή της προσεδάφισης του Perseverance στον πλανήτη Άρη Οι Νέες συγκλονιστικές εικόνες από την στιγμή της προσεδάφισης του Perseverance στον πλανήτη Άρη
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 έτη ago

Perseverance: Το ρόβερ της NASA έστειλε στη Γη τις πρώτες έγχρωμες φωτογραφίες του από τον Άρη

Ιστορία γράφει το Perseverance που προσγειώθηκε στον ‘Αρη και έχει στείλει ήδη τις πρώτες εικόνες από την προσεδάφισή του η...

«Η Ευρώπη από Ψηλά» μέσα από τον φακό του National Geographic «Η Ευρώπη από Ψηλά» μέσα από τον φακό του National Geographic
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ2 έτη ago

«Η Ευρώπη από Ψηλά» μέσα από τον φακό του National Geographic

Τα εντυπωσιακά εναέρια πλάνα του National Geographic αποκαλύπτουν μια άλλη πλευρά της Ευρώπης, μέσα από το 2ο κύκλο της σειράς-ντοκιμαντέρ.

Europa League: Καθάρισε με 4άρα η Μάντσεστερ Γιουν., κοντά στον αποκλεισμό η Νάπολι Europa League: Καθάρισε με 4άρα η Μάντσεστερ Γιουν., κοντά στον αποκλεισμό η Νάπολι
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ2 έτη ago

Europa League: Σαρωτική Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ…καθάρισε με 4άρα την Σοσιεδάδ

Με εξαιρετικούς Φερνάντες και Ράσφορντ η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ουσιαστικά εξασφάλισε την πρόκριση κόντρα στη Σοσιεδάδ.

Επιστήμονες κατάφεραν να «χακάρουν» τα όνειρα Επιστήμονες κατάφεραν να «χακάρουν» τα όνειρα
ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 έτη ago

Επιστήμονες κατάφεραν να «χακάρουν» τα όνειρα

Επιστήμονες κατάφεραν να… «χακάρουν» τα όνειρα και απέδειξαν ότι είναι εφικτός ο διάλογος με κάποιον που ονειρεύεται.

Η σατιρική διαφήμιση της Τούνμπεργκ για την προσεδάφιση στον Άρη Η σατιρική διαφήμιση της Τούνμπεργκ για την προσεδάφιση στον Άρη
PEOPLE2 έτη ago

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ ξαναχτυπά: Το σατιρικό σποτ για τα «διαστημικά όνειρα»

Εν αναμονή της προσεδάφισης του Perseverance rover της NASA στον Άρη, η Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ εκμεταλλεύθηκε την ευκαιρία για...

Πρώην καζίνο του Ντόναλντ Τραμπ κατεδαφίστηκε με ελεγχόμενη έκρηξη Πρώην καζίνο του Ντόναλντ Τραμπ κατεδαφίστηκε με ελεγχόμενη έκρηξη
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 έτη ago

Πρώην καζίνο του Ντόναλντ Τραμπ κατεδαφίστηκε με ελεγχόμενη έκρηξη

Ένα από τα παλαιότερα ξενοδοχεία-καζίνο του Ντόναλντ Τραμπ στο Ατλάντικ Σίτι κατεδαφίστηκε την Τετάρτη και η όλη διαδικασία καταγράφηκε σε...

Επιστάτης θυσίασε αγελάδα επειδή δεν έβρισκε... εργάτες - «Ξέρετε πόσο δύσκολο ήταν;» Επιστάτης θυσίασε αγελάδα επειδή δεν έβρισκε... εργάτες - «Ξέρετε πόσο δύσκολο ήταν;»
PEOPLE2 έτη ago

Απίστευτο: Επιστάτης θυσίασε αγελάδα επειδή δεν έβρισκε… εργάτες – «Ξέρετε πόσο δύσκολο ήταν;»

Η απίστευτη θυσία της αγελάδας έγινε στο Καζακστάν.

Σκηνές... απείρου κάλλους σε δημοτικό συμβούλιο - «Τους γαμ…με» (video) Σκηνές... απείρου κάλλους σε δημοτικό συμβούλιο - «Τους γαμ…με» (video)
ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 έτη ago

Σκηνές… απείρου κάλλους σε δημοτικό συμβούλιο – «Τους γαμ…με» (video)

Εκφράσεις που θυμίζουν περισσότερο κερκίδα, παρά συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου καταγράφηκαν στο Μεσολόγγι.

Advertisement

ΑΡΕΣΟΥΝ